Απαγορεύτηκε από τις κατοχικές αρχές η τέλεση Εσπερινού στον Άγιο Μάμα Μόρφου

Δημοσιεύθηκε: 30/08/2017 11:31 Τελευταία Ενημέρωση: 30/08/2017 11:31 Από: Tachydromos

Για πρώτη φορά από το 2004 οι τουρκικές αρχές κατοχής δεν έδωσαν φέτος άδεια για την τέλεση Εσπερινού και Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την 1η , 2α και 3η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου αναφέρει ότι το αίτημα κατατέθηκε από τις αρχές Ιουλίου προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, οι κατοχικές αρχές, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους, δεν το έκαναν αποδεκτό. Ανέφεραν μάλιστα ως αιτιολογικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει και το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Η Μητρόπολη Μόρφου τονίζει πάντως στην ανακοίνωσή της ότι «τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε».

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται ως «απαράδεκτη» αυτή η ενέργεια των κατοχικών αρχών και ως «αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο», ενώ επισημαίνεται ότι «τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας».

https://stavroslygeros.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon