Το Υπουργείο του Μαϊκο που το πάει...

Δημοσιεύθηκε: 30/08/2017 08:06 Τελευταία Ενημέρωση: 30/08/2017 08:06 Από: Tachydromos

Δύο είναι οι ειδήσεις απ’ την σύνθεση του «νέου» Υπουρικού Συμβουλίου όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η μία προφανώς αφορά τα διπλά εισαγωγικά στο «νέα Κυβέρνηση», διότι καθόλου τέτοια δεν είναι. Τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πρακτικές και νοοτροπίες που θα ακολουθήσει είναι σχεδόν η ίδια με την προηγούμενη. Υπουργεία που κατείχε το συμμαχικό Κίνημα του Μέτα ακαταργήθηκαν εντελώς ώστε να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος Ράμα στο σχήμα.

Η μείωση του αριθμού των Υπουργείων εξ άλλου περισσότερο ερμηνεύεται με το φοβικό κόμπλεξ και την έλειψη εμπιστοσύνης για γενναία ανοίγματα στα στελέχη του χώρου απ’ το Ράμα, παρά σε λογικές ευέλικτου σχήματος ή εξοικονόμισης δημοσίων πόρων. Μάλιστα εφόσον πτηχές του έργου διακυβέρνησης που θα έπρεπε να διεκπαιρεώνονται σε επίπεδο υπουργείων θα υπαχθούν σε επιτροπές υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργικού Γραφείου και υπό τη δική του αρμοδιότητα ενέχει τόσο το στοιχείο της αφερεγγιότητας, όσο και το δόλο σφετερισμού και διαφοράς.

Το δεύτερο νέο προφανώς η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από σχηματισμού αλβανικού κράτους, Υπουργείου για τους Αλβανούς της Περιοχής και της Διασποράς. Βέβαια θα πρέπει να αναμείνει κανείς την νομοθετική πράξη ή την Απόφαση της Κυβέρνησης για τη σύσταση και αρμοδιότητες του συγκεκριμένου, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη σκοπιμότητα του Ράμα. Με την ίδρυση του Υπουργείου αυτού εκπληρώνεται μία απ’ τις βασικές αξιώσεις ακραίων εθνικιστών που εν πολλοίς παρακινούνται απ’ την Τουρκία. Δεν το κάνει βέβαια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο ίδιος έχει επιδείξει πρακτικά ότι τον ενδιαφέρει το παιχνίδι με τη φωτιά και η αναμόχλευση ζητημάτων σε ευαίσθητα σημεία.

Τοποθετώντας τον Μαϊκο στο συγκεκριμένο Υπουργείο προφανώς επιδιώκει να καλύψει κάτω απ’ το προφίλ του μετριοπαθούς πρώην Πρωθυπουργού και Υπουργού Αμύνης, ενέργειες που θα σκοπεύουν όχι τόσο την προσέγγιση των μεταναστών ή τις πολιτικές εις ώφελος τους. Αργά ή γρήγορα θα αποδειχτεί ότι ο Ράμα μέσα στην ψευδαίσθηση του «πατέρα» όλων των Αλβανών, στην ίδια πατερναλιστική πολιτική του Ενβέρ Χότζα, θα επιχειρήσει πολιτικές ίντριγκες.

Μια απ’ τις πρώτες προσπάθειες που θα γίνει μέσα απ’ το συγκεκριμένο παρά τω Πρωθυπουργώ, Υπουργείο Αλβανών εκτός Συνόρων, θα είναι η προσέγγιση με σκοπό τη σπέκουλα αλβανικής καταγωγής πολιτών στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon