Ποια Ελληνική εταιρεία ανέλαβε την «ανάπλαση» της Χειμάρρας; – Θα της επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις;

Δημοσιεύθηκε: 31/08/2017 13:24 Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2017 13:24 Από: Tachydromos

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, το έργο «ανάπλασης» της Χειμάρρας της Βόρειας Ηπείρου, που προϋποθέτει την υφαρπαγή των περιουσιών της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας, έχει αναλάβει ελληνική εταιρεία.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Tema, σε εικόνες που δημοσίευσε από τις διαμαρτυρίες των Χειμαρριωτών την Τετάρτη, κατηγορεί τους Έλληνες μειονοτικούς διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν «στους δημοτικούς συμβούλους της Χειμάρρας και τους ειδικούς της ελληνικής εταιρείας που έχουν έρθει από την Αθήνα».

Ποια είναι αυτή η ελληνική εταιρεία με τους «ειδικούς» από την Αθήνα που εμπλέκεται σε σχέδιο υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών και εποικισμού ελληνικής μειονοτικής πόλης από μουσουλμάνους;

Γνωρίζει η ελληνική εταιρεία ότι δρα ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και στα εθνικά συμφέροντα;

Γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες της ελληνικής εταιρείας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν βαρύτατες κυρώσεις που φτάνουν έως και την αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, «Περί κυρώσεως του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», «Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδος, μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας».

Άρα, όπως έχασε την ελληνική υπηκοότητα ο εξωμότης Γιώργος Γκόρος, ο δήμαρχος Χειμάρρας και σειρά ετοιμάζονται να πάρουν και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης με ελληνική υπηκοότητα ψήφισαν υπέρ της ανάπλασης, οι ίδιες κυρώσεις κανονικά θα πρέπει να επιβληθούν και στην ελληνική εταιρεία επειδή «κατά τη διαμονή στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελους αλλοδαπού κράτους (…) αντίθετα προς τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Μάλιστα, για να μην έχουν καμία αμφιβολία οι ιθύνοντες της ελληνικής εταιρείας που εμπλέκονται στα σχέδια «ανάπλασης» του Έντι Ράμα, το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι αλβανικές Αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Για την ελληνική κυβέρνηση ό,τι συμβαίνει στη Χειμάρρα θεωρείται «καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας» και όσοι Έλληνες πολίτες εμπλέκονται σε αυτά κινδυνεύουν με βαρύτατες κυρώσεις, μέχρι τον ατιμασμό, δηλαδή την αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν η ελληνική εταιρεία αποχώρησε ή παραμένει στο έργο μετά τις αντιδράσεις των Χειμαρριωτών.

tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon