Έβαλαν “φερετζέ” στον Σκεντέρμπεη και γιόρτασαν το μπαϊράμι!

Δημοσιεύθηκε: 04/09/2017 09:25 Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2017 09:25 Από: Tachydromos

Προ των πυλών η μουσουλμανοποίηση της γειτονικής χώρας. Κατά τη διάρκεια δημόσιας μουσουλμανικής προσευχής στα Τίρανα έβαλαν “κουρτίνα” στον Σκεντέρμπεη

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία η κάλυψη του αγάλματος του εθνικού ήρωα της χώρας, Σκεντέρμπεη, με ύφασμα κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν για το μπαϊράμι.

Σύμφωνα με τον Αλβανικό Τύπο οι χιλιάδες Αλβανοί μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στην Κεντρική Πλατεία των Τιραντών, όπου ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας, Skender Brucaj ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς.

Στους πιστούς ευχήθηκαν ο ΠτΔ, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος απηύθυνε ευχετήριο μήνυμα στους πιστούς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Μουσουλμανική Κοινότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην ενδοοικογενειακή βία στην Αλβανία, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση, πριν αυτή καταστρέψει την οικογένεια.

Αντιδράσεις

Ορισμένες εφημερίδες ωστόσο αναφέρονται στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, μετά τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της τελετής στην πλατεία Σκεντέρμπεη, οι διοργανωτές είχαν καλύψει το άγαλμα του εθνικού ήρωα Σκεντέρμπεη.

Πολλές ήταν οι επικρίσεις για αυτό το γεγονός, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ) , βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, κατηγόρησε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι προσπαθεί να κρύψει την ταυτότητα.

«Τόσο μακριά σε οδηγεί ο μακιαβελισμός κ. Ράμα, ώστε να νομίζεις ότι με μια κουρτίνα μπορείς να κρύψεις και την ταυτότητα και την ιστορία», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Ντούλες.

Ο Μουφτής Τιράνων, μετά τις αντιδράσεις υποστήριξε ότι η κάλυψη του αγάλματος του Σκεντέρμπεη παρερμηνεύτηκε, και δήλωσε ότι ήταν οι τεχνικές συνθήκες εκείνες που επέβαλαν την τοποθέτηση των δυο οθονών σε αυτό το σημείο και δεν υπήρξε κανένας άλλος θρησκευτικός, πολιτιστικός ή μουσουλμανικός λόγος.

Ποιος είναι ο Σκεντέρμπεης

Ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης γνωστός στην αλβανική βιβλιογραφία ως Γκιέργκι Καστριότι (Gjergj Kastrioti Skënderbeu), ήταν Αλβανός άρχοντας και στρατιωτικός, με ελληνική καταγωγή. Αντιστάθηκε για χρόνια στην εισβολή των Οθωμανών και είναι ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας.

Το 1423, ο Καστριώτης δόθηκε ως όμηρος στους Οθωμανούς Τούρκους, εξισλαμίστηκε και μορφώθηκε στην Αδριανούπολη.

Του δόθηκε, από τον σουλτάνο Μουράτ Β’ το όνομα Ισκεντέρ, από τον Μ. Αλέξανδρο, και το αξίωμα του μπέη (απ’ όπου και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος Σκεντέρμπεης). Κατά την ήττα των Οθωμανών στη Νις της Σερβίας το 1443, ο Σκεντέρμπεης εγκατέλειψε τους Τούρκους, επέστρεψε στην Αλβανία και έγινε χριστιανός.

Οι μακρόχρονοι αγώνες του κατά των Οθομανών έχουν μεγάλη σημασία για τους Αλβανούς και ο ίδιος αποτελεί σύμβολο των αγώνων τους για εθνική ενότητα και ανεξαρτησία.

http://www.armynow.net

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon