Δεν είναι σχεδιασμοί στη Χιμάρα… ήδη εκτελούνται.

Δημοσιεύθηκε: 05/09/2017 15:20 Τελευταία Ενημέρωση: 06/09/2017 11:27 Από: Tachydromos

Ότι ήρθε στην επιφάνεια με τις αντιδράσεις της κοινωνίας στη Χιμάρα σχετικά με τις μελέτες χωροταξίας και «τουριστικής» αξιοποίησης τις τελευταίες μέρες έφεραν στο φως και στην επιφάνεια ορισμένα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Πρώτο βέβαια ότι δεν πρόκειται για τίποτε ουσιαστικά ωφέλιμο για τον τόπο και την αειφόρο ανάπτυξη. Στην ουσία η Κυβέρνηση με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργό θέλει να ανοίξει προοπτικές «πλυντηρίων» βρώμικου χρήματος και να καταστρέψει συνολικά την Ιόνια παραλία όπως στην περίπτωση των Αγίων Σαράντα αλλά και στην Αδριατική με τα παραδείγματα Δυρραχίου και Αυλώνας. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια αξιοποίηση προοπτικής και ήπια εκμετάλλευση όπως επιβάλει η φυσιογνωμία του τοπίου αλλά σε μια ληστρική και πρόσκαιρη κερδοσκοπία. Έχει σημασία εδώ να αναφερθεί ότι η περιοχή είχε μελετηθεί επί δημαρχεία Βασίλη Μπολάνου και η σχετική είχε γίνει νομοθετική πράξη δια αποφάσεως του αρμοδίου Πολεοδομικού Συμβουλίου Επικρατείας. Ο Πρωθυπουργός Ράμα προσωπικά αναμεμειγμένος και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι τα όρια του Δήμου έχουν αλλάξει με την συμπερίληψη σ’ αυτόν και της περιοχής Λουκόβου εντόπισε συνεργάτες του Γραφείου Μελετών απ’ την Ελλάδα και τους προσέλκυσε με τους γνωστούς του τρόπους ώστε να εντάξουν στην υπό συζήτηση μελέτη δικές του υποδείξεις. Στην ουσία δεν πρόκειται ούτε καν για δικές του αλλά συμφερόντων που υποστηρίζει και με τα οποία δούλεψε με τους ίδιους τρόπους και στο Δήμο Τιράνων. Όπως και τότε μια βασική παράμετρος που αναφέρουν γνώστες του θέματος και των παρασκηνίων μια βασική του εμμονή αποτελούν οι αποστάσεις μεταξύ των κτισμάτων… να είναι σχεδόν εφαπτόμενα για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου!!! Επιπλέον δε στα σχέδια που εγκρίνει ο υποτακτικός Γκόρος προετοιμάζονται στα γραφεία των πελατών του Πρωθυπουργού και ενσωματώνονται αυτούσια στους χωροταξικούς χάρτες. Πελάτες δε η Balfin του Ζαμίρ Μάνε αλλά και Τσαραπούλι, Παπούλι, Τζιλάρι κλπ.

Ανάλογα φαινόμενα ήδη έτοιμων μελετών που εντάσσονται καθ υπόδειξη του Πρωθυπουργού αφορούν σε περιοχές των Εηαμηλίων και της Κακομιάς και του Λοκόβου. Από την άποψη αυτή η αντίδραση της κοινωνίας στη Χιμάρα λειτουργεί ως άνοιγμα του αποστήματος που έχει πολλά ακόμη να δείξει.

Ωστόσο όμως έχει σημασία να παρατηρηθεί ότι δεν πρόκειται για σχεδιασμούς. Ήδη πολλά απ’ αυτά που δια της μελέτης νομιμοποιούνται βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Και ο πλέον αδαής μπορεί να καταλάβει ότι η Green Coast με το συγκρότημα της φωτογραφίας στο Δραλέο που κυκλοφορεί και μοιάζει με μακέτα δεν προσδοκά να βγάλει χρήματα από την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Είναι ένα πλυντήριο για χρήματα Ιταλικών συμφερόντων που θα αφήσουν πίσω απλά κατασκευές και την παραβίαση της ιδιοκτησιακής τάξης και καθεστώτος.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που θα ακολουθήσουν νοτιότερα προς Αγίους Σαράντα και Στύλο και Εξαμήλια καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για τουρκικό fund που θέλει να δαπανήσει πλέον των 600 εκατομμυρίων Δολλαρίων για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι προφανώς δεν γίνεται λόγος για ανάπτυξη προς ωφέλεια της κοινωνίας της περιοχής. Εάν και εφόσον αυτά υλοποιηθούν στόχο έχουν τη δημιουργία καταστάσεων και δεδομένων οικονομικής αντιστοιχίας και δημογραφικής διαστρωμάτωσης που θα στρέφεται κατά της υφιστάμενης κοινωνίας και θα δημιουργήσει καινούργια δεδομένα στα Ιόνια παράλια. Και για την έως σήμερα πολεοδομικής καταστροφή στην κυρίως πόλη των Αγίων Σαράντα και της πέριξ περιοχή φημολογείται βάσιμα ότι το ίδιο σενάριο είχε εξελιχθεί.

Οι αντιδράσεις στη Χιμάρα βέβαια είναι ανεπαρκής να αντιστρέψουν έμμονες ιδέες και πρακτικές του Ράμα αλλά λειτουργούν ως εφαλτήριο και φωνή ευαισθητοποίησης για ευρύτερα κοινωνικά σύνολα στην περιοχή από Ορικό και έως το Βουθρωτό. Επιπλέον δε ίσως ευαισθητοποιήσουν και θεσμούς όπως η ΕΕ η οποία επί χρόνια τώρα μέσα από προγράμματα και μελέτες στα πλαίσια διασυνοριακής συνεργασίας προσδοκά να καταστήσεις υπεύθυνες τις αλβανικές αρχές στην επιλογή του μοντέλου αξιοποίησης των δυνατοτήτων και την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

Με τα γνωστά έως σήμερα δεδομένα και ότι διαφαίνεται είναι σαφές ότι αυτά που συμβαίνουν αντίκεινται στις αρχές των προτάσεων των εξειδικευμένων φορέων της ΕΕ. Επιπλέον δε στοχεύοντας την δημογραφική αλλοίωση προσβάλουν κεκτημένα δικαιώματα για την ΕΕΜ ενώ με την παραβίαση ιστορικών ιδιοκτησιών μονών, ενοριών και ιδιωτών προσβάλλεται η βασική διάσταση ευνομούμενης πολιτείας αιώνιο κεκτημένο αυτό του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Εν τέλει όμως και ένα σημεία ακόμη. Δεδομένου ότι για όλα αυτά η κοινωνία είχε γνώση θα πρέπει το ερώτημα να τεθεί σαφές: είναι ευκολότερο να καταψηφίζονται τέτοιες πολιτικές και πρόσωπα που τις εφαρμόζουν ή να τους καταργείται η υπηκοότις; Για τούτο επανερχόμαστε σε επόμενο σημείωμα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon