Εδαφικές μετατοπίσεις στα Βαλκάνια με ορίζοντα 2020 στη Daylimail

Δημοσιεύθηκε: 05/09/2017 09:51 Τελευταία Ενημέρωση: 06/09/2017 12:10 Από: Tachydromos

Μπορεί να κινείται στη σφαίρα φανταστικών σεναρίων γεωπολιτικής ανάλυσης και προσέγγισης χθεσινό δημοσίευμα της Βρατανικής daylimail για τα Βαλκάνια, ωστόσο όμως εμπεριέχει και ορισμένα στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προκαλεί εντύπωση ότι για πρώτη φορά δημοσίευμα δυτικού τύπου που αναφέρεται σε εδαφικές αλλαγές και αποσταθεροποιήσεις των υφισταμένων συνόρων στην περιοχή, με επίκεντρο τους αλβανικούς πληθυσμούς και στόχο τον προσωρινό κατευνασμό τους, βρίσκει επιφάνεια σε αλβανικά ΜΜΕ και ειδικά το “Lexo.al” ιστολόγιο που σαφώς πρόσκειται στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και το ΣΚ.

Η ανάλυση της Βρετανικής πολιτικής ιστοσελίδας αναφέρεται σε εξελίξεις αποσταθεροποίησης στη Βαλκανική (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα και θα οδηγήσουν σε ριζικές αλλαγές τόσο στις εσωτερικές πολιτικές ελίτ αλλά και σε ανακατατάξεις συνόρων.

Για την Αλβανία διαβλέπει μάλιστα ένα σενάριο που μέχρι σήμερα δεν έχει καθόλου προσεχθεί και έχει σχέση μάλλον με τα κοιτάσματα πετρελαίου που ορίζουν εν πολλοίς τις Βρετανικές θέσεις και προσανατολισμούς. Συγκεκριμένα βλέπει εντός του 2020 ίδρυση δύο αλβανικών κρατικών οντοτήτων: το ένα έως το Γενούσιο (Σκουμπίνι) με την προσάρτηση και περιοχών της πΓΔΜακεδονίας που κατοικούνται από Αλβανούς αλλά και εδαφών της Ελληνικής επικράτειας που θα διεκδικηθούν από ένοπλες οργανώσεις κατά το δημοσίευμα. Το άλλο αλβανικό κράτος θα εκτείνεται βορειότερα του Γενουσίου και έως το Σατζάκ συμπεριλαμβάνοντας ότι απομένει από Αλβανία, Κόσοβο, εδάφη του Μαυροβουνίου και της Κοιλάδας του Πρέσεβο της Σερβίας.

Όλο αυτό μπορεί να μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας… ωστόσο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στον διαβόητο Φεστίμ Λιάτο φερόμενο ως Πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς». Ο αναλυτής της Daylimail αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος κινείται με βάση οδηγίες των Αμερικανών ενώ έχει στρατολογηθεί απ’ την Ισραηλινή “Mosad”. Σ’ αυτόν αποκλειστικά Αμερικανοί και Ισραηλινοί φέρεται να έχουν διαρρεύσει το σενάριο αυτό των εδαφικών ανακατατάξεων. Εξ άλλου αναφέρει ως έδρα του συγκεκριμένου για τη συγκέντρωση και εκπαίδευση του Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς την πόλη Στρούγκα στα Δυτικά Σκόπια και τα σύνορα με την Αλβανία. Κάνει λόγο μάλιστα για παρουσία πρώην αξιωματικών των Αμερικανών στη Βάση του Μπόντστιλ στο Κόσοβο που ασχολούνται με τη συγκρότηση του συγκεκριμένου ένοπλου σχήματος που αριθμεί κατά το δημοσίευμα πλέον των 2200 ανδρών…

Συνδυάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα με μια άλλη ανάρτηση στα μέσα του Αυγούστου στο Reuters και Newsweek με υπογραφή του David Lawder περί επισκέψεως του Λιάτο Φεστίμ στο Βατικανό και την Ιταλική Γερουσία, μπορούν να γίνουν μερικές υποθέσεις: μπορεί να είναι μια απ’ τις συνηθισμένες δημοσιογραφικές καμπάνιες του Λιάτο, όπου πληρώνει για καταχωρημένες αναρτήσεις. Μπορεί όμως τα πράγματα να είναι και διαφορετικά. Δημοσιεύματα τέτοιας φύσης σε μεγάλα ΜΜΕ λειτουργούν πολλές φορές ως λείανση του εδάφους για μελλοντικά προκαταρτισμένα σχέδια γεωπολιτικής. Κάποιοι φροντίζουν να τροφοδοτούν τη δυτική κοινή γνώμη με σενάρια αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια και μας ενδιαφέρει άμεσα καθώς προσπαθούν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε μια ιστορία εδαφικών διαφορών με την Αλβανία στο αντίστροφο της πραγματικότητας.

Ενδεχομένως ακόμη να υφίστανται πίσω από το Λιάτο Φεστίμ ισχυρότερα κέντρα που αδυνατώντας να επιβάλουν όντως αλλαγή υφιστάμενης κατάστασης να καταφέρουν όμως μεθόριες περιοχές και με ενδιαφέρουσα εθνολογική και θρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού να τις κρατούν σε μόνιμη χλιαρή ένταση και αστάθεια.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon