Πυρκαγιά στη Μονή Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες

Δημοσιεύθηκε: 07/09/2017 14:02 Τελευταία Ενημέρωση: 08/09/2017 16:25 Από: Tachydromos

Μεσημεριανές ώρες χθες αναστάτωση προκάλεσε ξαφνική πυρκαγιά που ξέσπασε στις παρυφές του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες στο Δήμο Χιμάρας. Η φωτιά έκαιγε θαμνώδη και δασώδη περιοχή γύρω απ’ τη Μονή ενώ άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των πιστών τόσο απ’ τους Δρυμάδες όσο και απ’ τη Χιμάρα που με την υποστήριξη και πυροσβεστικού οχήματος που έφθασε στο σημείο η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και διασώθηκε το κτιριακό συγκρότημα.

Να αναφερθεί ότι οι ενδείξεις των κατοίκων και υπευθύνων της εκεί εκκλησιαστικής κοινότητας κάνουν λόγο για ισχυρό ενδεχόμενο εμπρησμού που ίσως να στόχευε την ίδια τη Μονή. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Μοναστήρι είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της όλης προσπάθειας για κατασκευή ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Στο Μοναστήρι αυτό προ τριετίας για το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτούργησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος σε μια σχεδόν πάνδημη συμμετοχή των πιστών όλης της περιοχής της Χιμάρας.

Φέτος εκτελέστηκαν με τη δική του φροντίδα και πόρους που εξασφάλισε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης των χώρων στους οποίους μάλιστα λειτούργησε φοιτητική κατασκήνωση.

Το Μοναστήρι έλκει την ευλάβεια των πιστών των Δρυμάδων και γύρω κοινοτήτων που είχαν βιώσει την τραγωδία της καταστροφής του και μετατροπής σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ τώρα χαίρονται το αποτέλεσμα της λειτουργικής του αποκατάστασης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το απόγευμα της 14ης Αυγούστου και καθώς στο κέντρο της Χιμάρας διεξάγονταν εκδήλωση των κατοίκων για την προστασία των περιουσιών τους στην περιοχή γύρω απ’ τη Μονή είχαν εμφανιστεί άνδρες μάλλον οργανωμένης ομάδας με προκλητικές διαθέσεις. Αναφέρεται μάλιστα ότι παρενέβη η αστυνομία και τους περιμάζεψε. Ωστόσο στο γεγονός δεν δόθηκε διάσταση και δημοσιότητα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon