Αλβανοβουλγαρική ομοσπονδία θα γίνουν τα Σκόπια, υποστηρίζει Σέρβος βουλευτής

Δημοσιεύθηκε: 09/09/2017 09:19 Τελευταία Ενημέρωση: 09/09/2017 09:28 Από: Tachydromos

Η σκοπιανή “χύτρα” βράζει και το σερβικό στοιχείο στο κρατίδιο αρχίζει να αντιδρά στις υποχωρήσεις που κάνει στους Αλβανούς η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία στηρίζεται από τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια.

Ο σερβικής εθνότητας Σκοπιανός βουλευτής Ιβάν Στοϊλκόβιτς, πρόεδρος του σερβικού κόμματος στα Σκόπια, μιλώντας στην εφημερίδα Novosti προέβλεψε νέα θύελλα στις σχέσεις των Σκοπίων με τη Σερβία.

Ο Σέρβος βουλευτής του σκοπιανού κοινοβουλίου εκτίμησε ότι «σε συνέχεια του πρόσφατου διπλωματικού πολέμου Βελιγραδίου-Σκοπίων και της απόσυρσης του προσωπικού της σερβικής Πρεσβείας από τα Σκόπια, νέες εντάσεις θα προκαλέσει η ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στην Interpol στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου τα Σκόπια θα ψηφίσουν υπέρ».

Όπως ανέφερε κατέθεσε σχετική ερώτηση στη σκοπιανή Βουλή και δεν έλαβε απάντηση, πράγμα που ενισχύει την πεποίθησή του ότι τα Σκόπια θα ψηφίσουν αδιαμφισβήτητα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην Interpol.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο περί χρήσης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης αποτελεί «αρχή της ομοσπονδιοποίησης της χώρας».

Προσέθεσε ότι το κόμμα του, από κοινού με το VMRO–DPMNE, κατέθεσε τροποποίηση με την οποία απαιτείται το ίδιο καθεστώς και και για τη σερβική και την τουρκική γλώσσα, ενώ εκτίμησε ότι «η πιθανότητα υιοθέτησης μιας τέτοιας τροποποίησης είναι ελάχιστη, καθώς η κοινουβουλευτική πλειοψηφία του Ζόραν Ζάεφ είναι ισχνή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Αλβανούς και δεν τον συμφέρει να έχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση ενόψει των τοπικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου.

Το πολυεθνικό κρατίδιο των Σκοπίων φαίνεται ότι δεν “πατά καλά” και αντί να υιοθετήσει μια μετριοπαθή και διαλλακτική στάση προς την Ελλάδα, η επιμονή στον ψευδομακεδονισμό το οδηγεί σε αδιέξοδο.

Μια ομοσπονδιοποίηση των Σκοπίων θα είναι στην πραγματικότητα ένας ειρηνικός διαμελισμός.

Τότε όμως γιατί επιμένουν στο όνομα “Μακεδονία”; Εάν έχουν σκοπό βουλγαρόφωνοι και αλβανόφωνοι να μοιράσουν τη χώρα να το πουν και στη διεθνή κοινότητα.

Είναι ανεπίτρεπτο μια χούφτα βουλγαρόφωνοι αγνώστου εθνικής ταυτότητας να παίζουν με το όνομα της Μακεδονίας, που για την Ελλάδα είναι ταυτοτικό και συνάμα να εμπαίζουν τη διεθνή κοινότητα.

Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon