Ουσιαστικές παραβιάσεις στο δικαίωμα παιδείας στην μητρική γλώσσα για τα μέλη της ΕΕΜ καταγγέλει η ΟΜΟΝΟΙΑ στους Αγ. Σαράντα

Δημοσιεύθηκε: 11/09/2017 21:04 Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2017 08:34 Από: Tachydromos

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΜΟΝΟΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΥΠΟΥ

Με αϕορμή την   έναρξη  σήμερα, Δευτέρα 11/9/2017, της Νέας Σχολικής Χρονιάς (2017-2018) και  για τα παιδιά – μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το Παράρτημα Αγίων Σαράντα της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ, έχοντας εστιάσει και  καταγράψει τα χρονίζοντα προβλήματα και τις ελλείψεις στην παιδεία των μελών της Εθνικης Ελληνικής Μειονότητας, καταγγέλλει πρωτίστως  την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, για έλειψη πραγματικού ενδιαϕέροντος προς επίλυση τους. Διαβλέπουμε δε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα που άπτεται στη διάσταση άσκησης πρακτικών διακρίσεων και καταπίεσης για τα μέλη της ΕΕΜ και μη εϕαρμογής υποχρεώσεων στην υλοποίηση του δικαιώματος της για παιδεία στην Μητρική Ελληνική γλώσσα.  Ταυτόχρονα καταγγέλουμε αδιαϕορία και ολιγορία της τοπικής  Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Δήμου Αγίων Σαράντα και  λοιπούς αρμόδιους ϕορείς για τα ακόλουθα:

1.      καθυστέρηση στην προετοιμασία και προμήθεια των μαθητών με τα απαραίτητα σχολικά εγχειρίδια

2.      την απουσία προόδου στο ζήτημα συγγραϕής των βιβλίων του δημοσίου αλβανικού εκπαιδευτικού συστήματος απαλλαγμένα από αναϕορές που καλλιεργούν εδαϕικές βλέψεις έναντι γειτονικών χωρών και υποθάλπτουν τον εθνικισμό.

3.      την παντελή έλειψη ϕροντίδας για διεύρυνση των σχολικών υποδομών. Συμπληρώνονται ήδη δύο δεκαετίες σχεδόν και η σχολική μονάδα που αναϕέρεται στα παιδιά των οικογενειών της ΕΕΜ στον Δήμο Αγ. Σαράντα συστεγάζεται σε ένα υπερϕορτωμένο σχολικό κτίριο. Παρότι ο πληθυσμός των Αγ. Σαράντα έχει πολλαπλασιαστεί οι κτιριακές υποδομές παραμένουν ίδιες

4.      την έλλειψη δωρεάν μέριμνας για τη μεταϕορά   από και προς τα σχολεία τους  για εκατοντάδες μαθητές του Δήμου Φοινικαίων και  Δήμου Αγίων Σαράντα. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση η αδυναμία των οικογενειών για μεταϕορά στις συγκεκριμένη σχολική μονάδα στερεί παιδιά απ’ την παροχή παιδείας στη μητρική γλώσσα.

5.      την περίεργη σιωπή για τη θεσμοθέτηση ειδικού γραϕείου και αρμοδίου ϕορέα που θα παρακολουθεί και μεριμνά την παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ.

Ζητήματα τέτοια που πολλές ϕορές παρουσιάζονται ως τεχνικής ϕύσης ή παραλείψεις των υπευθύνων προσώπων, λαμβάνουν διαστάσεις που άπτονται των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Έτσι πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση έρχονται σε ανοιχτή αντίθεση με υποχρεώσεις που απορρέουν από νομοθετικές πράξεις και πρακτικές που προστατεύουν την ΕΕΜ και τα μέλη της.  

Ως Παράρτημα Αγίων Σαράντα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ευχόμαστε   σε όλους τους  μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Καλή Σχολική Χρονιά!  Παροτρύνουμε δε όλους τους εκπαιδευτικούς και παρά τα συσωρευμένα  προβληματα,να συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους μαθητές της κοινότητας μας, και να  συνεχίσουν την απαράμιλη προσϕορά τους για την σωστή διαπαιδαγώγηση  τους.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί στο πλευρό μαθητών και εκαιδευτικών και κυρίως ϕωνή καταγγελίας για κάθε παραβίαση του νομικού πλαισίου της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα για όλα τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Το  Προεδρείο του Παραρτήματος

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon