Ντούλες στη Βουλή: "Το μεγάλο πρόβλημα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι ο ίδιος ο Ράμα"

Δημοσιεύθηκε: 13/09/2017 13:39 Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2017 08:39 Από: Tachydromos

Στην ουσιαστική του παρέμβαση επί των προγραμματικών, της Κυβέρνησης Ράμα δηλώσεων, αργά χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των σχέσεων της Αλβανίας με τη γείτονα Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Ράμα στην παρουσίαση του προγράμματος του για τη δεύτερη θητεία είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός γείτονας της Αλβανίας με την οποία υφίστανται προβλήματα που δεν κατονόμασε. Ακριβώς σ’ αυτό εστίασε η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε κατηγορώντας ευθέως το Ράμα για προσωπική επιλογή στη ρήξη με την Ελλάδα. Και την προηγούμενη τετραετία όπως του καταλόγισε ο Ντούλε ο Πρωθυπουργός «φρόντισε» ιδιαίτερα τη δημιουργία και συντήρηση εντάσεων με την Ελλάδα. Μιλάει για προβλήματα ενώ δεν μπορεί να τα προσδιορίσει και κατά συνέπεια ούτε να εξηγήσει δρόμους διεξόδου, ακριβώς διότι τον ενδιαφέρει το αδιέξοδο.

Ωστόσο ο Ντούλες εξήγησε ότι αυτό αντίκειται στο συμφέρον του αλβανικού λαού. Απ’ το βήμα της Βουλής για άλλη μια φορά επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που φιλοξενεί με την μεγαλύτερη δυνατή συνδρομή το μεγαλύτερο αριθμό της αλβανικής μετανάστευσης, είναι ο πρώτος επενδυτής σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία ενώ υπήρξε ο συνήγορος της Ευρωπαϊκής της πορείας και εντάξεως. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Πρωτοβουλία της Ελλάδας για το Μηχανισμό Ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων καθώς επίσης στο γεγονός ότι η Αλβανία έλαβε καθεστώς Υποψήφιας προς Ένταξη Χώρας κατά την Ελληνική Προεδρία.

Ενώ επίσης παρουσίασε παράγοντες και λόγους που καθιστούν όχι απλώς απαραίτητες αλλά εντελώς φυσιολογικές τις αναβαθμίσεις και διευρύνσεις των σχέσεων αυτών. Ως τέτοιες ανάφερε την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την παρουσία των ελληνικών επενδύσεων, τις χιλιάδες των εργαζομένων στην Ελλάδα και κυρίως το εύρος και την ποικιλότητα των σχέσεων σε ανθρώπινο επίπεδο που έχουν αναπτύξει οι δύο λαοί.

Κατηγόρησε το Ράμα για προσωπικό παιχνίδι στη συντήρηση των παρεξηγήσεων στις διακρατικές σχέσεις και το ενδεχόμενο για εξυπηρέτηση τρίτων συμφερόντων μέσα από την δυσχέρυνση των σχέσεων αυτών.

Κατά το Ντούλε το μόνο πρόβλημα που υφίσταται στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας ακούει στο όνομα Έντι Ράμα, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα, πέραν των άλλων και για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι απ’ τα μέλη - πυρήνας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon