Στο Αργυρόκαστρο ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων

Δημοσιεύθηκε: 19/09/2017 13:52 Τελευταία Ενημέρωση: 20/09/2017 08:23 Από: Tachydromos

Με ιδιαίτερη χαρά οι πιστοί στο Αργυρόκαστρο, την περασμένη Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, Κυριακή μετά της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, υποδέχθηκαν και συμπροσευχήθηκαν στον Καθεδρικό ι. Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνα με τη συνοδεία αυτού.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελέημων με ιερείς τόσο της δικής του συνοδείας όσο και της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαν τόσο οι εκδρομείς απ’ την Ξάνθη όσο και πιστοί της πόλεως του Αργυροκάστρου. Συμμετείχαν επίσης και έψαλαν κατά τη Θεία Λειτουργία οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» - Αργυροκάστρου με τους καθηγητές τους, πράγμα που ιδιαίτερα εντυπωσίασε τους επισκέπτες.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου στο πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφώνησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, απ’ την ιστορική Ξάνθη, μια περιοχή όπου η Ορθοδοξία μαρτυρά υπό συνθήκες που εν πολλοίς μοιάζουν με τις δικές μας. Παρουσίασε άλλη μια φορά το πλούσιο έργο που επιτελείται στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, στη συνέχεια της πορείας και της φωτισμένης καθοδήγησης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ο οποίος την έχει προικίσει με τόσα πολλά έργα ειδικά στον τομέα της παιδείας, τα οποία και συνεχίζει να φροντίζει και συντηρεί. Το έργο αποβλέπει τόσο την πνευματική καλλιέργεια του Ορθόδοξου ποιμνίου όσο και τη συνεισφορά στην κοινωνία στους τομείς: καταπολέμησης της φτώχειας, εκπαίδευσης, υγείας κ.α.

Ο κ. Παντελεήμων μίλησε για τις συγκινητικές και πλούσιες εμπειρίες της τριήμερης εκδρομής τους σε περιοχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Ειδικά αναφέρθηκε στο προσκύνημα τους στον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και το Μοναστήρι που έχει εξ ολοκλήρου ανακαινιστεί απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Ευχαρίστησε για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν απ’ τον οικείο Μητροπολίτη για την τέλεση Μνημοσυνών στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης αλλά και στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου για τους Πεσόντες Έλληνες Στρατιωτικούς στο Ηρωικό Έπος 1940-41, τονίζοντας ότι με την υπέρτατη θυσία τους υπέρ πίστεως και πατρίδας τα παλικάρια αυτά της Ελλάδας έσωσαν την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στο σκοτάδι του φασισμού και του ναζισμού.

Εξέφρασε δε τη χαρά του για το έργο που έχει συντελεστεί απ’ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο, που έχει φέρει αποτελέσματα που πριν από 25 χρόνια δεν μπορούσε ούτε η πιο τολμηρή φαντασία να συλλάβει. Ελάχιστη απόδειξη ο ίδιος ο Καθεδρικός της Αναστάσεως στον οποίο και είχε τελεστεί η Λειτουργία και που τόσο συμβολικά όπως και το όνομα του Προκαθημένου της Εκκλησίας συμβολίζει την περίοδο αυτή της Αναστάσεως μετά τους διωγμούς του κομουνιστικού αθεϊσμού.

Ακολούθησε κέρασμα και γνωριμία των πιστών που τον συνόδευαν με τους ντόπιους Χριστιανούς του Αργυροκάστρου στην Αίθουσα του 9-Χρόνου Ελληνοαλβανικού Σχολείου το έργο του οποίου και παρουσιάστηκε απ’ τους ιθύνοντες του εκπαιδευτηρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής του οι προσκυνητές απ’ την Ξάνθη με τον Ιεράρχη τους είχαν επισκεφθεί και την Αυλώνα και την Ενορία των Αγίων Θεοδώρων εκεί.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon