Η ανάμειξη της Αλβανίας στα του Ιράν

Δημοσιεύθηκε: 19/09/2017 15:11 Τελευταία Ενημέρωση: 19/09/2017 15:11 Από: Tachydromos

Υπάρχουν εξελίξεις που μαρτυρούν ότι η μετεγκατάσταση των Μουτζαχεντίν του Λαού, της Οργάνωσης που αντιπολιτεύεται το καθεστώς Χομεϊνή στο Ιράν, απ’ το στρατόπεδο «Ελευθερία» στο Ιράκ, στα Τίρανα δεν απλά για ανθρωπιστικούς λόγους. Στα Τίρανα στην ουσία έχει μεταφερθεί η έδρα δράσης αν όχι το στρατόπεδο κατάρτισης των αγωνιστών της Μαριάμ Ρατζουανί.

Απ’ την άνοιξη και το καλοκαίρι υπήρξαν δράσεις στο στρατόπεδο του Κασάρ που μοιάζουν στην ουσία με εκδηλώσεις διατήρησης της μαχητικότητας των μελών της Οργάνωσης παρά με ανθρωπιστικού χαρακτήρα προς ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το δράμα και την ιστορία τους. Στις εκδηλώσεις αυτές μετείχαν και πολιτικά πρόσωπα της Αλβανίας αλλά και αντιπρόσωποι της Γαλλικής και Αμερικανικής κυβέρνησης. Για την κοινή γνώμη της Αλβανίας οι ειδήσεις πάνω στην οργανωμένοι παρουσία των Μουτζαχεντίν είναι ελάχιστες εάν όχι μηδαμινές και αφορούν κυρίως στην παραπλάνηση για τους πραγματικούς πόρους συντήρησης των χιλιάδων αυτών ανθρώπων στην Αλβανία. Οι πηγές χρηματοδότησης αρχικά ανακοινώθηκε ότι προέρχονται από την Αμερικανική κυβέρνηση συν άλλες δαπάνες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Διέρρευσαν στη συνέχεια πληροφορίες για χρηματοδοτήσεις απ’ τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας ενώ αμέσως υπήρξε και προσπάθεια αποπροσανατολισμού όπως το ψήφισμα του ΟΗΕ που υποχρεώνει το Ιράκ να αποστείλει για τη συντήρηση τους χρήματα που απορρέουν απ’ την εκποίηση ακινήτου περιουσίας που αυτοί είχαν αποκτήσει κατά τη δεκαετία παραμονής τους εκεί. Αυτό όμως που μένει είναι το γεγονός ότι υπάρχει πλήρη και επαρκή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών για τη διαμονή και διαβίωση τους στα Τίρανα. Ωστόσο στα πλαίσια επιτελικής τους δράσης έχουν ενεργοποιήσει και ιστοσελίδα στην αλβανική γλώσσα με την οποία δημοσιεύουν ειδήσεις περί του θέματος τους και κατά του καθεστώτος των Χομεϊνί στην πατρίδα τους.

Αναλύσεις που εμφανίζονται σε λιγότερο αναγνώσιμες ιστοσελίδες ωστόσο επισύρεται η προσοχή για την επικινδυνότητα της παραμονής τους στα Τίρανα και την επιτελική ετοιμότητα που συντηρούν οι ΜΕΚ. Δεν αποκλείεται ανάμεσα τους να υπάρχουν επικίνδυνοι και καλά εκπαιδευμένοι τρομοκράτες ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται σε ενδεχόμενα σκάνδαλα που αφορούν στη διαχείριση πόρων που τους αφορούν. Ελλοχεύουν επίσης φόβοι για επαφές της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού και στοιχείων καλά καταρτισμένων με ντόπιους για τη δημιουργία δικτύων.

Μια ουσιαστικής σημασίας ωστόσο εκδήλωση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου με την πληθώρα παρουσία πολλών απ’ τους στρατοπεδευμένους στα Τίρανα Ιρανούς και της αρχηγού της Οργάνωσης Μαριάμ Ρατζαβανί. Στη μαχητική αυτή διάσκεψη μετείχε και ο ΥφυΕξ των ΗΠΑ, αρμόδιος για τους εξοπλισμούς κ. Μπολτ ο οποίος μάλιστα φέρετε στο χαιρετισμό του να ανέφερε ότι το καθεστώς του Ιράν δεν θα μπορέσει να γιορτάσει τα 40 χρόνια εγκατάστασης του που συμπίπτει με την άνοιξη του 2019. Συνδυάζοντας την πληροφορία αυτή με πληθώρα αναλύσεων στρατηγικής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν την διοίκηση του Προέδρου Τραμπ να προσανατολίζεται σε δράσεις αποσταθεροποίησης του καθεστώτος του Ιράν, ανατροπής και αντικατάστασης του, το σενάριο για άμεση ανάμειξη των Μουτζαχεντίν των Τιράνων είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Δεν έχουν ακόμη διαφανεί διακυμάνσεις στις σχέσεις Τιράνων – Τεχεράνης ούτε και ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές του Ιράν παρακολουθούν τις δράσεις των αντικαθεστωτικών στην Αλβανία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κορυφαίοι πολιτικοί της Αλβανίας μετέχουν με διάφορους τρόπους στα τεκταινόμενα γύρω από τους Μουτζαχεντίν με το περίβλημα πάντοτε της ανθρωπιστικής πλευράς. Ο πρώην Υπουργός Αμύνης της Αλβανίας Φ. Μεντίου, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Π. Μαϊκο είναι απ’ τους επιφανέστερους και δεν αποκλείεται οι καλές επαφές που διαθέτουν στην Ουάσιγκτον αμφότεροι να έγκειται ακριβώς στη δραστηριοποίηση τους υπέρ της τμήματος της Ιρανικής αντιπολίτευσης όπως οι ΜΕΚ. Ο δεύτερος μάλιστα, πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Υπουργός Αμύνης φέρετε να δήλωσε σε χαιρετισμό τους σε εκδήλωση τους ότι «εγώ είμαι ένας μουτζαχεντίν του λαού».

Άμεση ανάμειξη έχει και η κυβέρνηση καθώς στην προαναφερθείσα εκδήλωση στο Παρίσι μετείχε και η πρώην Υπουργός Εσωτερικών και νυν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κα. Ε. Γκεμπρέα.

Εάν εκδηλωθεί σενάριο της διεθνούς κοινότητας υπό της ΗΠΑ για ουσιαστική δράση στο έδαφος για εσωτερική αποσταθεροποίηση του Ιράν τότε προφανώς οι δυνάμεις των ΜΕΚ που είναι στρατοπεδευμένες και εκπαιδεύονται για τη διατήρηση της συνοχής και μαχητικότητας στα Τίρανα πρόκειται να αξιοποιηθούν άμεσα. Έτσι τα Τίρανα θα αναμειχθούν εκούσια στα του Περσικού Κόλπου με ότι συνέπειες αυτό θα επιφέρει. Προς το παρόν υπολογίζουν μόνο τα θετικά και κυρίως την εύνοια της Ουάσιγκτον. Ωστόσο όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα καθώς κυβερνητικές υπηρεσίες του Ιράν έχει φροντίσει τις επαφές του ανάμεσα στους σιϊτικούς πληθυσμούς της πολυπληθούς μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας που ίσως αξιοποιήσει κι εκείνες με τη σειρά τους για εσωτερικές έριδες, φαινόμενο γνωστό στις φατρίες και ρεύματα του Ισλάμ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon