Κυβέρνηση Ράμα, ελληνοαλβανικές σχέσεις, μειονοτικά δικαιώματα και ιδιοκτησιακό Χειμάρρας

Δημοσιεύθηκε: 20/09/2017 16:41 Τελευταία Ενημέρωση: 21/09/2017 10:34 Από: Tachydromos

Αξιότιμε πρόεδρε της συνεδρίασης,  

Αξιότιμοι συνάδελϕοι βουλευτές,  

Θα επιθυμούσα να ξεκινήσω με τις καλύτερες ευχές για όλους τους συνάδελϕους βουλευτές, ειδικότερα για τους νέους συνάδελϕους, για μια επιτυχή νομοθετική θητεία!

Αν και ήμουν σίγουρος μέσα μου για ό, τι θα ανέμενα στις προτάσεις του προγράμματος και πέρα απ’  αυτές, το θεώρησα ως άσκηση βούλησης και υπέδειξα στον εαυτό μου την ανάγνωσή του από το άλϕα ως το ωμέγα.   

Στην περιοχή απ’  όπου προέρχομαι υπάρχει μια λαϊκή έκϕραση που λέει: «Περσινό ξινό σταϕύλι». Δεν γνωρίζω αν ο Πρωθυπουργός, είχε την ευκαιρία όταν έπιανε την πόρτα στους πολίτες κατά την εκλογική καμπάνια για γεύματα και δείπνους, να την άκουσε αυτή την παροιμία.  

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χωρίς στρατηγικό όραμα, χωρίς συστηματική προσέγγιση, με αποσπασματικές και διάσπαρτες ιδέες. Για μέθοδο δεν γίνεται λόγος! Αυτοσχεδιασμοί, λιθοσωρειά   λέξεων με καθαρά υϕολογικό στόχο, αγνοώντας παντελώς τη σημειολογία τους. Όπως πάντα, ο αυθεντικός Ράμα! Χωρίς αρχή, μέση και τέλος στις ιδέες και τις αντιλήψεις του. Ένας άνθρωπος κολλημένος με το τιμόνι, με χέρια που τρέμουν,  ο οποίος δεν διαθέτει ούτε την κλασική πυξίδα, άλλο τόσο GPS!        

Δε γνωρίζω πώς ερμήνευσε την έκϕραση ενός πρώην πρωθυπουργού. Ίσως να την έχει εκλάβει ως ϕιλοϕρόνηση, αλλά είναι αλήθεια! Το θέμα δεν είναι το τιμόνι, αλλά ο προορισμός. Αυτός ο άνθρωπος έχει γαντζωθεί γερά γύρω από το τιμόνι, ενώ στην ουσία δεν ξέρει που να οδηγήσει το όχημα.   

Για τον καθένα μας είναι σαϕές ότι αντικειμενικά το κυβερνητικό πρόγραμμα αυτής της χώρας, πέρα από την ιδεολογία του κυβερνητικού κόμματος, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο κεντρικό στόχο από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό θα ήθελε να δει ο πολίτης και η κοινωνία! Στο πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης αυτό το τετράγωνο αναϕέρεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για το στρατηγικό στόχο, για το μακραίωνο όραμα, για την πραγματικότητα που ο καθένας θα ήθελε να εξασϕαλίσει, αϕού ο ίδιος δεν μπόρεσε να χαρεί, για τα παιδιά και τα εγγόνια του.   

Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα, όπου στο βασικό στόχο αποδίδεται τόσο λίγος χώρος, θα μπορούσαν να βρουν δυνατότητα έκϕρασης όλα τα υποστατικά του;! Δεν υϕίσταται ελπίδα!  

Ξεκινώ, μέσα στα όρια ανελέητης χρονικής συμπίεσης, με πορισμένα θέματα που σχετίζονται αδιάρρηκτα με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.   

Οϕείλω να ξεκινήσω με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τα δικαιώματα των μειονοτήτων ειδικότερα.  

Κατά καταχρηστική έννοια αναϕέρθηκε χθες ο κύριος Πρωθυπουργός και μίλησε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων κάνοντας χρήση του όρου των ανεμπόδιστων κομμουνιστών! «Μας ζηλεύει ο καπιταλιστικο-ρεβιζιονιστικός κόσμος», έλεγε ο σύντροϕος Ενβέρ. Σήμερα, «Μας ζηλεύουν για τα στάνταρ σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων»!    

Αξιότιμοι συνάδελϕοι,

Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Με τις μειονότητας πάντα υπάρχουν προβλήματα, με τις μειονότητες υπάρχουν πάντα ανησυχίες. Υπάρχουν άνοδοι και κάθοδοι στις πολιτικές χειρισμών τους, αλλά θα πρέπει να διατηρούμε μια θετική δυναμική, βελτιωτική, προσαρμόζοντας τη δική μας πραγματικότητα με τις πραγματικότητες και τα κοινώς αποδεκτά στάνταρ, που είναι καθημερινή και χειροπιαστή πραγματικότητα για την ευρωπαϊκή οικογένεια.    

Πάντα, με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρξαν προβλήματα τέτοια, αλλά δεν υπήρχαν, όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση Ράμα, συστηματικά βήματα πίσω, που αποτελεί πια τάση. Αυτό δεν τιμά τη χώρα μας! Αυτό δεντ ιμά κανέναν από μας! Έχουμε τα χαμηλότερα στάνταρ σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, κι όχι μόνο τόσο, για να μην αναϕερθώ σε ξεχωριστές χώρες και σε ειδικά στάνταρ.    

Η κυβέρνηση κατάρτισε ένα νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα το ϕέρει το Κοινοβούλιο.

Γιατί έρχεται αυτός ο νόμος;! Γιατί το απαιτεί συστηματικά και με έμμονή η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επίτευξη ενός αποδεκτού στάνταρ, ώστε να είμαστε έτοιμοι κατά τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το κεϕάλαιο των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.  

Έρχεται ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν περιέχει τίποτε νεότερο. Πρόκειται για νομοσχέδιο που αναμοχλεύει προπαγανδιστικά σλόγκαν, μη περιέχοντας κανένα βήμα που να έχει σχέση με τα θέματα που άπτονται καθημερινών πτυχών της ζωής των κοινοτήτων, που ανήκουν στις μειονότητες, της προστασίας των μειονοτήτων, της προστασίας της εθνικής ταυτότητας, της κληρονομιάς, της χρήσης της γλώσσας τους.       

Ο Πρωθυπουργός μας ως βασική αντίληψη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, δεν έχει την ένταξή τους, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες που επιθυμούν την κοινωνική συνοχή, αλλά έχει την αϕομοίωση. Για την οποία αϕομοίωση δε διστάζει να κάνει χρήση πολιτικών μέσων, οικονομικών και πάσης ϕύσεως άλλων μέτρων. Αυτό επιβεβαιώθηκε κάλλιστα και κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.    

Κλείνω αυτό το κεϕάλαιο για να περάσω σε ένα άλλο υποκεϕάλαιο, στο οποίο και χθες έγινε εν μέρει και με προπαγανδιστική μορϕή αναϕορά.  

Εσείς παρακολουθήσατε πριν κάποιες μέρες μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας, η οποία αποτέλεσε πρώτη είδηση για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας, αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, συνεδρίασε παρουσία των  Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στο πιο απόμακρο σημείο του Δήμου Χειμάρρας, στο χωριό Κούτσι κι όχι στην έδρα του Δήμου, λες και είμαστε σε συνθήκες Κανταχάρ ή Αλέπο της Συρίας! Γιατί; Γιατί ένα δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει σε συνθήκες τρομοκρατίας;! Διότι ο Έντι Ράμα, ο οποίος παίζει και το ρόλο του Δήμαρχου Χειμάρρας, απαιτεί πάση θυσία να επιβάλλει το αποκαλούμενο πολεοδομικό σχέδιο (μαστερ-πλαν) είτε το γενικό σχέδιο ανάπλασης. Πέρα από κάθε είδους ετικέτας που του επισυνάπτει συστηματικά, δεν θα μπορέσει να αποκρύψει ότι πρόκειται για σχέδιο μαζικής λήστευσης των ιδιοκτησιών των κατοίκων της Χειμάρρας, αρχίζοντας από το Λογαρά και ως τους Αγίους Σαράντα.     

Στη Χειμάρρα, κύριοι, δεν αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία! Στη Χειμάρρα δεν υποθηκεύεται η περιουσία των πολιτών. Δεν υποθηκεύεται η ιδιοκτησία ούτε με τους τίτλους πριν τη δήμευσή τους το 1945-1946, ούτε βάσει αποϕάσεων των δικαστηρίων είτε των επιτροπών αναγνώρισης, επιστροϕής κι απαλλοτρίωσης. Δεν αναγνωρίζεται και δεν υποθηκεύεται  ούτε με τους τίτλους ιδιοκτησίας  βάσει του Νόμου αρ. 7051, κι επιπλέον, συμβαίνει το ανείδωτο και ανήκουστο  προηγούμενο, το κράτος στοχεύει κι έχει σκοπό να δημεύσει τις ιδιοκτησίες των πολιτών και να τις περάσει σε άλλους ιδιοκτήτες, ενώ, όπως είναι γνωστό, ότι οι απαλλοτριώσεις γίνονται για ύψιστο δημόσιο συμϕέρον και πάντοτε από την ιδιοκτήτη σε όϕελος του κράτους κι όχι να γίνει η απαλλοτρίωση από το κράτος, από τον έναν ιδιοκτήτη εις όϕελος συμϕερόντων άλλου ιδιοκτήτη.    

Ο κύριος Ράμα, ο οποίος ανέλαβε μια καμπάνια μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ παρουσιάζοντας αυτό το σχέδιο ως σχέδιο ανάπτυξης, στην ουσία στοχεύει την πραγματοποίηση μαζικής κλοπής των ιδιοκτησιών στη Χειμάρρα, απογυμνώνοντας περιουσιακά τους νόμιμους ιδιοκτήτες, εις όϕελος πελατειακών και ολιγαρχικών συμϕερόντων.      

Θα σας αναϕερθώ σε συγκεκριμένο παράδειγμα: πιστεύω όλοι σας να έχετε υπόψη την περιοχή Δραλέο που προβάλει αμέσως μπροστά σου μόλις κατηϕορίζεις τις στροϕές του Λαγαρά. Η οικογένεια Ντούνη, σε δική της ιδιοκτησία, με άδεια δόμησης, βάσει όλων των κανονισμών του κράτους, είχε κτίσει τρία κτίρια. Το 2014, μόλις ήρθε στην εξουσία ο κύριος Ράμα, που έχει αδυναμία τις μπουλτόζες και τα σϕυριά, τα κατεδάϕισε. Σήμερα, αϕού αποτάνθηκαν στα δικαστήρια, οι πολίτες αυτοί έχουν στα χέρια αποϕάσεις των Εϕετείων που επιδικάζουν ανταμοιβή 150 χιλιάδων ευρώ για κάθε κατεδαϕισμένο κτίριο. Και για τα τρία την σήμερον ημέρα δεν έχουν πάρει ούτε σεντ! Επιπλέον, απαιτούν στα δικαστήρια να τους χορηγηθεί η άδεια να κτίσουν στα οικόπεδά τους. Ούτε αυτό το δικαίωμα γίνεται σεβαστό! Τι ήθελε στις ιδιοκτησίες της οικογένειας Ντούνη ο ϕίλος του κυρίου Ράμα, δικός του πελάτης, ο οποίος κτίζει τουριστικό χωριό;  

Αυτή είναι η κατάσταση, κύριοι συνάδελϕοι, αυτή είναι η κατάσταση, αξιότιμοι πολίτες που μας ακούτε αυτή την μεταμεσονύκτια ώρα.  

Θα ήθελα όμως να καταστήσω σαϕές στον κύριο Ράμα ότι και επί άλλων εποχών, και επί άλλων πολιτικών καθεστώτων κανείς δεν κατόρθωσε να αψηϕήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, άλλο τόσο το ιερό δικαίωμα της περιουσίας. Όποιος το επιχειρεί, θα έρθει αντιμέτωπος με τους κατοίκους της Χειμάρρας, με μας, τους εκπροσώπους τους, και με όλους τους πολιτισμένους πολίτες της Αλβανικής Δημοκρατίας, που επιθυμούν μια κοινωνία κι ένα κράτος που να κυβερνάται με νόμους και κανόνες, θα μας βρει μπροστά του εδώ στο Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και παντού.   

Αξιότιμοι κύριοι, θα ήθελα να συνεχίσω με το άλλο θέμα που άπτεται των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, την Ελλάδα.    

Εγώ έχω μιλήσει κατά καιρούς για τις προγραμματικές δηλώσεις πολλών κυβερνήσεων, από το 2001 (ανεξαρτήτως ότι ήμουν και στο σύντομης χρονικής διάρκειας Κοινοβούλιο του 1996-1997) της κυβέρνησης «Νάνο», «Μαϊκο», «Μέτα», «Μπερίσα 1», «Μπερίσα 2» και δεν μου έτυχε ποτέ να δώ μια τέτοια αντίληψη των σχέσεων με μια γείτονα χώρα, σχέσεις ιδιαίτερης σημασίας, με μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με μια χώρα όπου έχομε το μεγαλύτερο αριθμό των αλβανών μεταναστών, με μια χώρα που είναι ο πρώτος με διαϕορά ξένος επενδυτής τα τελευταία 27 χρόνια αναϕορικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, με μια χώρα που ήταν συστηματικός συνήγορος για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Σας υπενθυμίζω ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Αλβανία, αποϕασίστηκε στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας τη ΕΕ. Η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήϕιας προς ένταξη χώρας επίσης κατά την ελληνική προεδρία. Συνεπώς, ποια είναι αυτά τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος;   Ο Πρωθυπουργός της χώρας, στα 4 χρόνια διακυβέρνησής του, όσες ϕορές διαπραγματεύονταν, δεν ανέϕερε συγκεκριμένα σε ποια θέματα υπήρξε πρόοδος και σε ποια θέματα δεν υπήρχε. Ποτέ δεν πήρε θέση. Από τη μία, στο συνέδριο του κόμματος ενθάρρυνε ανθρώπους να αποκλείσουν την είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών, όταν το επισκέπτονταν υπουργό Εξωτερικών χώρας της ΕΕ, ενώ από τη άλλη, έλεγε σε εκείνον κατά τη συνάντησή τους: «Αϕήστε τους να διαμαρτύρονται, δεν υπάρχουν τέτοια θέματα».     

Άρα, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω τη δική μου εκτίμηση ότι μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα ακούει στο όνομα  Έντι Ράμα με τη δική του πολιτική ατζέντα, η οποία δεν είναι ούτε του αλβανικού λαού, ούτε των συμϕερόντων της Αλβανίας, αλλά είναι ιδιωτική του ατζέντα και, επειδή πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, δεν θα ήθελα να πω κάτι πιο βαρύ, ότι πρόκειται για ατζέντα προς υπηρεσία συμϕερόντων τρίτων.   

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, όποιες κι αν είναι αυτές, δεν εξαρτούνται από τις επιθυμίες της σημερινής κυβέρνησης, της χθεσινής  είτε της αυριανής, αυτές έχουν ένα αντικειμενικό υπόστρωμα. Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος έχουν το πιο στέρεο υπόστρωμα. Εγγύησή τους είναι η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, είναι οι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, είναι οι επενδυτές, είναι οι λαοί που έχουν μεταξύ τους πιο πυκνούς δεσμούς μεταξύ τους σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους λαούς.  

Θα ήθελα να συνεχίσω και με το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών.  

Εν μέρει ο Πρωθυπουργός άρχισε να ψελλίζει και να αποδεχτεί την πραγματική διάσταση αυτού του θέματος. Το Σεπτέμβριο του 2016, κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, σ’ αυτή την αίθουσα μίλησα σε υψηλούς τόνους για το θέμα των ναρκωτικών. Βρέθηκα απέναντι σε συντονισμένη επίθεση υπουργών, καθώς και του ίδιου του Πρωθυπουργού, μέσα σε ένα κλίμα άρνησης, ειρωνείας και υπαινιγμών πάσης ϕύσεως.   

Σήμερα το αποδέχονται, αρκεί όμως αυτό; Γιατί δε μας λένε ποιος δεν τους επέτρεπε να δουν και να καταπολεμήσουν το ϕαινόμενο, το οποίο δημιούργησε τόσα προβλήματα για την εικόνα της χώρας;  Γιατί δε μας λέει ποιος δεν του επέτρεπε να έχει την ενημέρωση για την επί τόπου κατάσταση; Απλώς την αγνόησε;  Μήπως ήταν σκόπιμη ανοχή; Είτε μήπως, ακόμη χειρότερα, συνεργάστηκε;  Θα μιλήσει κανείς σ’  αυτή τη χώρα και να μας αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός «Ο Μεγάλος», στον οποίο αναϕέρονται οι συνομιλίες των ανθρώπων που συμμετείχαν σ΄ αυτά τα κυκλώματα;  Σιωπή. Αυτά τα πράγματα περιμένουν απάντηση. Τις απαντήσεις δεν τις απαιτούμε όνο εμείς, εμείς είμαστε και θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που τις απαιτούμε, αλλά τις αναζητεί και η Ευρώπη, τις αναζητούν και τα πιο έγκυρα ΜΜΕ κύρους. Την περασμένη εβδομάδα η πιο έγκυρη εϕημερίδας κύρους στην Ευρώπη και στη Γερμανία «FAZ» ‘εϕερε στο προσκήνιο με έμϕαση αυτό το θέμα.  

Αξιότιμοι συνάδελϕοι, ο χρόνος είναι ανεπαρκής για να αναϕερθώ και σε υπόλοιπα θέματα. Θα ήθελα να καταλήξω στην ομιλία μου επισημαίνοντας κάτι σχετικά με το επίπεδο της  κοινοβουλευτικής ζωής.   

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,  

Εμείς έχουμε ένα κοινοβούλιο με πλανόδιους βουλευτές. Εγώ πιστεύω ότι η εμπειρία σας, επικεϕαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΚ όλα αυτά τα χρόνια, θα σας οδηγήσει ώστε να λάβετε όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να έχουνε ένα κοινοβούλιο λειτουργικό, πέρα από τη ρητορική του Πρωθυπουργού, ο οποίος, ως γνωστόν, δεν έχει καμιά συμπάθεια για τον κοινοβουλευτισμό και προσπαθεί να εκθέτει πάντα τους βουλευτές ως ανθρώπους με πλεονεκτήματα. Μπορεί να υπάρχουν πλεονεκτήματα, αλλά σας παρακαλώ, δημιουργήστε τις μίνιμου συνθήκες ώστε ο κάθε βουλευτής να μην νιώθει πλανόδιος.

Ευχαριστώ και επιτυχίες για άλλη μια ϕορά!   

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon