Επίτιμος Δημότης Πρέβεζας από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Δημοσιεύθηκε: 21/09/2017 17:04 Τελευταία Ενημέρωση: 22/09/2017 19:54 Από: Tachydromos

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 η ανακήρυξη σε Δημότη Πρέβεζας του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου.

Ο Μακαριότατος, ο οποίος είχε να επισκεφθεί την Πρέβεζα από το 1933, δηλαδή από την ηλικία των 5 ετών, αφίχθη στην Πρέβεζα χθες αργά το βράδυ, επισκέφθηκε στις 11:00 το πρωί την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαντίας κ.κ Ναθαναήλ, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ενώ λίγο αργότερα όλοι μαζί μετέβησαν στο Δημαρχείο της πόλης.

Εκεί τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο περίμεναν ο Δήμαρχος της Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης ,ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, οι Βουλευτές Πρέβεζας κ. Μπάρκας και Γιαννάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ακολούθησε επίσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας όπου εκεί ο Υφυπουργός Εξωτερικός κ. Γιάννης Αμανατίδης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο τις προσωπικές ευχές του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και όλης της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλω να σας μεταφέρω τις προσωπικές ευχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , της Κυβέρνησης συνολικά και του Υπουργού Εξωτερικών για την βαθιά εκτίμηση και τον σεβασμό τον οποίο εμπνέετε ούτως ή άλλως χωρίς να χρειάζεται καμία προσπάθεια. Η προσπάθεια σας είναι όλο αυτό το μεγάλο έργο το οποίο έχετε επιτελέσει όλο αυτό το διάστημα με σεμνότητα, τόσο στο κοινωφελές, όσο και στο ποιμαντικό σας έργο αλλά και στις διάφορες δράσεις που είναι για όλες τις ομάδες και για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σας θεωρούμε ως ένα παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Εμείς σαν ελληνική κυβέρνηση και σαν ελληνική πολιτεία θέλουμε να σας ευχηθούμε υγεία και δύναμη στο σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε. Ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά με την ιεραποστολή σας στην Αφρική και που έχετε κατορθώσει με την αναστήλωση, την ίδρυση νέων ιερών ναών και με όλο το έργο σας έχετε καταξιωθεί και εσείς και η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας σε όλο το κόσμο. Είναι τιμή για εμένα που παρευρίσκομαι εδώ. Αισθάνομαι συγκίνηση. Ήθελα πάρα πολύ να σας δω!»

Με την σειρά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης καλωσόρισε στην Πρέβεζα την γενέτειρα της Μητέρας του Μακαριωτάτου Ρωξάνης Μαλτέζου , τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας «Είναι χαρά και τιμή για εμάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Θέλω να εκφράσω τα αισθήματα χαράς ευγνωμοσύνης σεβασμού και εκτίμησης στο πρόσωπό σας, όλων των Πρεβεζάνων. Θέλω να σας ευχηθώ ο θεός να σας δίνει δύναμη και υγεία να συνεχίσετε αυτό το θεάρεστο έργο. Ένα έργο που συνεχίζετε εδώ και 57 χρόνια. Θέλω να προσεύχεστε για αυτό το τόπο που είναι και οι ρίζες σας.».

Ακολούθως Δήμαρχος και Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξαν δώρα. Το δώρο του Δημάρχου στον Αρχιεπίσκοπο ήταν μια Ποιμαντορική ράβδος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος με την σειρά του έκανε δώρο στο Δήμαρχο μία εικόνα και ένα ομοίωμα του Ναού της Αναστάσεως της Αλβανίας.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από το πλήθος Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας η επίσημη τελετή ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη Πρέβεζας, όπου ο Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο θεάρεστο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοσμάς Κορωναίος έκανε ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του ως επίτιμου Δημότης Πρέβεζας.

Ο Χρήστος Μπαίλης αναφέρθηκε στην σχέση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με την Πρέβεζα, καθώς είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του, Ρωξάνης Μαλτέζου. Επίσης, αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό ,κοινωνικό, φιλανθρωπικό του έργο στην Αλβανία ,την οικουμενική προσφορά του, χαρακτηρίζοντας τον, ως αληθινό εργάτη της Εκκλησίας για 57 χρόνια, στην υπηρεσία της ειρήνης και του ανθρώπου. Ο Ιεράρχης από την πλευρά του ,εξέφρασε αισθήματα δοξολογίας στον θεό, συγκινήσεως , βαθειάς ευχαριστίας και αισιοδοξίας, ενώ ανέφερε: «Βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την αναζήτηση των ριζών μου .Όλοι έχουμε μια ιστορία που περνά από συγκεκριμένες πόλεις, οικογένειες και ανθρώπους. Και πρέπει, με πολύ ευγνωμοσύνη πάντα να θυμόμαστε όλη αυτή την σειρά των ευλογημένων ανθρώπων που οδήγησαν τα βήματα μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μίλησε για την αισιοδοξία του, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θα ξεπεραστούν λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην πατρίδα μας. Έχω την βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν ανησυχώ για τις κρίσεις. Είναι σαν τις αρρώστιες. Αλλά όταν κανείς ,κάνει σαφή θεραπευτική αγωγή ,τα πράγματα πηγαίνουν όπως θα το ήθελε. Και είμαι βέβαιος ότι προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση». Ο Ιεράρχης , όπως είπε, αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχηθεί στην πολιτεία της Πρέβεζας, «αλήθεια, αγάπη και κάλος , τα 3 χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την Ορθοδοξία».

http://www.mypreveza.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon