«Τριτοκοσμικές» εικόνες στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς!

Δημοσιεύθηκε: 25/09/2017 11:25 Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2017 11:25 Από: Tachydromos

Εικόνα "τριτοκοσμικού" κράτους κι όχι κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ο Μεθοριακός Σταθμός Κακαβιάς, η βασικότερη πύλη σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία, από την οποία διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Τα προβλήματα είναι πολλά, ξεκινώντας από τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις του, οι οποίες χρήζουν άμεσης συντήρησης και αναβάθμισης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες λειτουργικές απαιτήσεις του Σταθμού. Εξάλλου, ο ανεπαρκής αριθμός των αστυνομικών και τελωνειακών υπαλλήλων που υπηρετούν σ’ αυτόν ευθύνεται για διάφορα προβλήματα που προκύπτουν παρά τη φιλότιμη προσπάθειά που καταβάλλουν, όπως οι καθυστερήσεις στον έλεγχο των διερχόμενων πολιτών. Απαιτείται λοιπόν η άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπουργείων για τη βελτίωση της κατάστασης σε ένα από τα σημαντικότερα τελωνεία όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Καμία βελτίωση

Οι εγκαταστάσεις του Τελωνειακού Σταθμού Κακαβιάς στα πρώτα χρόνια από την κατασκευή τους είναι αλήθεια ότι ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που υπήρχαν τότε για την εξυπηρέτηση των εισερχομένων - εξερχομένων από την Κακαβιά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και με την κατακόρυφη αύξηση που υπάρχει στις διελεύσεις, αυτές πλέον κρίνονται ανεπαρκείς. Από την ημέρα κατασκευής του μέχρι και σήμερα, περίπου τριάντα παρά κάτι χρόνια, δεν έγινε ουσιαστικά καμία βελτίωση των υποδομών του Σταθμού, πολύ δε περισσότερο, δεν έγιναν ούτε καν εργασίες συντήρησης. Για την ακρίβεια, έγιναν κάποια "μερεμέτια" το 2014, όταν και ενισχύθηκε το Τελωνείο με το μηχάνημα ηλεκτρονικής ανίχνευσης και έκτοτε… ουδέν!

Αποκαρδιωτική εικόνα

Σήμερα λοιπόν, η εικόνα που αντικρίζουν και κυρίως αποκομίζουν όσοι διέρχονται από το Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς είναι αποκαρδιωτική και δυσφημιστική για τη χώρα μας. Παράπονα εξάλλου έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και από τους εκεί εργαζόμενους, αστυνομικούς και τελωνειακούς. Μεταξύ άλλων, οι χώροι υγιεινής κρίνονται ανεπαρκείς, τα τζάμια δε θυμάται κανείς πότε καθαρίστηκαν για τελευταία φορά, τα χρώματα έχουν ξεβάψει, ελλείψεις υπάρχουν ακόμη και σε εξοπλισμό γραφείων, ώστε να μπορούν να κάνουν άνετα τη δουλειά τους οι αστυνομικοί, πόρτες έχουν ξηλωθεί, μέχρι και οι μπάρες σταμάτησαν πια να δουλεύουν!

Σκουπίδια τριγύρω…

Η ανεπαρκής καθαριότητα των εξωτερικών χώρων, είναι ένα ακόμη πρόβλημα που προκαλεί άσχημη εντύπωση σε όσους διέρχονται ή εργάζονται στην Κακαβιά, καθώς η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από αδειανά μπουκάλια, κουτιά τσιγάρων, νάιλον σακούλες κλπ.

Η κατάσταση που επικρατεί θα έπρεπε ήδη να έχει απασχολήσει τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, οι υπηρεσίες των οποίων λειτουργούν στην Κακαβιά. Ωστόσο, από ότι φαίνεται δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη ως τώρα για εξασφάλιση χρηματοδότησης με στόχο τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, η εικόνα των οποίων καθημερινά χειροτερεύει. Δεν επαρκούν οι υπάλληλοι!

Εκτός όμως από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εξίσου δύσκολο είναι το έργο αστυνομικών και τελωνειακών υπαλλήλων στην Κακαβιά. Ειδικά για τους αστυνομικούς ο αριθμός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με ό,τι προβλέπεται και για πολλούς αυτή είναι και η αιτία καθυστερήσεων στον διαβατηριακό έλεγχο. Αν μάλιστα προκύψει και θέμα συλλήψεων και παραπομπής στον Εισαγγελέα, τότε το έργο των αστυνομικών καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο.

Παρά ταύτα, αστυνομικοί και τελωνειακοί που υπηρετούν στην Κακαβιά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο καθήκον, βάζοντας «φρένο» σε διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, αλλά και χρημάτων χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες. Μέχρι πότε και πώς όμως; Αν ήταν μόνο θέμα υπομονής θα ‘λεγε κανείς ότι αυτή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Έχουν μείνει μόνο οι αντοχές, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν για ορισμένο χρόνο ακόμη. Εκείνο που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η αδιαφορία του επίσημου Ελληνικού κράτους και των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπουργείων, όπως επίσης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, στο βαθμό που είναι συναρμόδια κι αυτή.

http://www.proinoslogos.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon