Ν. Κοτζιάς στην ΕΡΤ για Αλβανία ,Τουρκία και για πολιτικούς της ΕΕΜ

Δημοσιεύθηκε: 28/09/2017 12:47 Τελευταία Ενημέρωση: 28/09/2017 14:59 Από: Tachydromos

Εκτενείς αναφορές στα κυρίαρχα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη και εν όψει της επίσκεψης του στην Άγκυρα στις 24 Οκτωβρίου.

Για την Τουρκία επέμεινε στην ανάγκη η ηγεσία της να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, εξέφρασε ανησυχία για τον αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.

Θέλουμε μια Τουρκία Ευρωπαϊκή. Η προοπτική εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού της εξαρτάται από τους ίδιους τους Τούρκους, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Χαρακτήρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καλές, αλλά όχι όσο θα ήθελε η Αθήνα.

Έκανε λόγο για μη αποδοχή του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα και μια όχι τόσο καλή πορεία όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν δυο χώρες δεν αναπτύσσουν τις διμερείς σχέσεις οι εντάσεις αυξάνονται, σημείωσε.

Στο θέμα των Σκοπίων επανέλαβε ότι η λύση του ονόματος και η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού είναι όροι για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας έχει συνδεθεί και με τον σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και επέμεινε ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα τίτλων ιδιοκτησίας που αφορά και την ελληνική μειονότητα επισημαίνοντας ότι στο θέμα αυτό υπάρχει στήριξη και από την Ε.Ε. και από την Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς αναφορικά με την Αλβανία και την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμβολή της Ελλάδας, και ειδικότερα στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, θέμα που ξεκαθάρισε, όπως είπε, και πρόσφατα στον ΟΗΕ, το ζήτημα της ιδιότητας του μειονοτικού σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι μόνο στις χαρακτηρισμένες ως μειονοτικές περιοχές, αλλά και την προστασία της ιδιοκτησίας

«Έχουμε πάρει μέτρα, έχουμε και την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα και όπως βλέπετε οι κατεδαφίσεις αυτές έχουν σταματήσει» επισήμανε και αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ως προς την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας και μάλιστα από τον δήμαρχο της Χειμάρρας:

«Οι πολιτικοί οι οποίοι δεν σέβονται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν μπορούν να κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Δυστυχώς δεν ξέρω τι έχουν κάνει προηγούμενες κυβερνήσεις και έχουν την ελληνική ιθαγένεια κάτι παράξενοι τύποι, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο δήμαρχος της Χειμάρρας που προωθεί αυτά τα σχέδια. Κι εμείς του την πήραμε την ιθαγένεια. Διότι δεν μπορεί να είσαι Έλληνας και Αλβανός υπήκοος και να κυνηγάς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε χαρακτηριστικά: “Η Ελληνική γηγενής Μειονότητα στην Αλβανία βρίσκεται υπό την μεγάλη προστασία της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ”.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών:

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon