«Κόλαφος» η έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 30/09/2017 18:56 Τελευταία Ενημέρωση: 30/09/2017 18:56 Από: Tachydromos

Η έκθεση του ΟΑΣΕ-ODIHR για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2017 στην Αλβανία -στην οποία υπήρχαν και σαφείς συστάσεις για το τι πρέπει να βελτιωθεί στις επόμενες εκλογές - κυριάρχησε στον Τύπου της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και πυροδότησε κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης, περιέχει διαπιστώσεις που εγείρουν ερωτήματα για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Στις παρατηρήσεις για τις εκλογές, η Έκθεση αναφέρει ότι την ημέρα των εκλογών παρατηρήθηκαν παρατυπίες και ομαδικές ψηφοφορίες. Σύμφωνα με την Έκθεση υπήρξε εξαγορά ψήφων από άτομα με εγκληματικό παρελθόν. Με αφορμή όσα διαπίστωσε κατά την εκλογική διαδικασία ο ΟΑΣΕ προχωρά σε συγκεκριμένες συστάσεις:

Επίλυση του προβλήματος εξαγοράς ψήφων, πολιτική απεξάρτηση της δημόσιας διοίκησης, πραγματοποίηση της εκλογικής μεταρρύθμισης, εναρμόνιση των νόμων για τις εκλογές, ειδικά για την προεκλογική εκστρατεία και την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, απλοποίηση της διαδικασίας άσκησης έφεσης στο αποτέλεσμα των εκλογών. Τέλος, στην Έκθεση επισημαίνεται και η ανησυχία για τις σχέσεις πολιτικών με άτομα από το χώρο του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις αλβανικές εφημερίδες η δημοσιοποίηση της Έκθεσης προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σχολίασε ότι η Έκθεση αξιολόγησε θετικά τη συμφωνία της 18ης Μαΐου. Επισήμανε δε ότι χάριν των νομικών τροποποιήσεων μετά τη συμφωνία, μειώθηκε το οικονομικό κόστος της προεκλογικής εκστρατείας, αυξήθηκε η οικονομική παρακολούθηση και οι κυρώσεις για τις εκλογικές παραβάσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, είπε ότι η Έκθεση έφερε στο φως το γεγονός ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου υπήρξαν βασικά προβλήματα, τα οποία επηρέασαν άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικά, η Έκθεση επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για τη διακοπή του εκτεταμένου φαινομένου εξαγοράς ψήφων, των χρηματοδοτήσεων στις εκλογές που προέρχονται, την άσκηση πιέσεων στους υπαλλήλους του δημοσίου καθώς και τη χρήση κρατικών πόρων στις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πετρίτ Βασίλι επιτέθηκε στον Έντι Ράμα ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος με τον τρόπο που έγιναν οι εκλογές. Όπως είπε «θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτό, αλλά εκείνος όπως είναι γνωστό δεν ντρέπεται. Δεν ντρέπεται να λέει ψέματα ακόμα και στη Βουλή, αναφέροντας ότι ο ΟΑΣΕ είναι ικανοποιημένος από τις εκλογές»

https://www.thepressroom.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon