Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα σε ρόλο ουσιαστικής αντιπολίτευσης

Δημοσιεύθηκε: 02/10/2017 14:23 Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2017 17:27 Από: Tachydromos

Ξαφνική αλλαγή στάσης διαβλέπουν τα αλβανικά ΜΜΕ και οι αναλυτές στη χώρα σε ότι αφορά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα κ. Ντόναλντ Λιού. Και με το δίκιο τους διότι σε διάστημα τριών ημερών μίλησε πολύ ανοιχτά και έβαλε το δάκτυλο στις πληγές που ταλαιπωρούν τόσο τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας όσο και το εν γένει πολιτειακό της σύστημα. Στην ουσία με μια προσεκτική προσέγγιση των δημοσίων αναφορών του κ. Λιού εξάγεται το συμπέρασμα ότι όχι απλώς υποδεικνύει στην αντιπολίτευση που πρέπει να εστιάσει αλλά προβάλει ως εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ ως η ουσιαστικότερη αντιπολιτευτική φωνή στη χώρα. Βέβαια δεν είναι εύκολο προς το παρόν να καταλάβει κανείς τι προκαλεί αυτή την αιφνίδια αλλαγή στάσης και τη δημόσια διαβολή της κυβέρνησης Ράμα αλλά τα θέματα που αγγίζει ο κ. Πρέσβης τόσο σε συνάντηση με μαθητές Λυκείου σε μια μικρή πόλη του Βορρά όσο και σε σημερινή του ομιλία στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στα Τίρανα είναι όντως η ρίζα του κακού στη χώρα.

Σε συνάντηση την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου στο Ρεσέν, με μαθητές του εκεί λυκείου μίλησε για τις μεγάλες στερήσεις, τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση που ταλαιπωρεί την αλβανική κοινωνία καθώς και την έλλειψη δημοσίων δαπανών στον τομέα παιδείας. (Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει την Αλβανία σχεδόν σε επίπεδο χωρών με αναλφαβητισμό και θεωρεί την ελειπή κατάρτιση των νέων ουσιαστικό παρεμποδιστικό παράγοντα για το μέλλον της χώρας.) Έναντι αυτών ο ανώτατος διπλωματικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ αντιπαρέβαλε τα τεράστια έξοδα της κυβέρνησης για πολυτελή γραφεία διοίκησης, έξοδα σε προσόψεις και πλατείες πόλεων για το θεαθήναι αλλά και ταξίδια στο εξωτερικό του Πρωθυπουργού και των υπουργών του με τεράστιο κόστος για μια χώρα των οικονομικών δυνατοτήτων της Αλβανίας. Δεν δίστασε μάλιστα να παροτρύνει λέγοντας ότι όταν οι κοινωνίες βλέπουν τέτοια αντιδιαστολή μεταξύ της βούλησης τους και του τρόπου πως τους κυβερνούν, έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώνουν την ανατροπή των κυβερνήσεων και κυβερνόντων.

Σήμερα, Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου είχε ακόμη ένα «δώρο» πολύ πιο ακριβό προς τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την πολιτική τάξη της Αλβανίας. Μετέχοντας σε τελετή για την 20η επέτειο ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών μίλησε για τις προκλήσεις που αναμένουν την τάξη των αποφοίτων της Σχολής. Ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία ελέγχεται από 4 ομάδες καλά δομημένες στην υπηρεσία των οποίων είναι 20 μεγάλες οικογένειες με διασυνδέσεις με τον κόσμο της πολιτικής. Κατονόμασε κιόλας και ανέφερε ότι ένας απ’ τους πλέον διαβόητους του οργανωμένου εγκλήματος ο Αιμιλιάνο Σουλάζι ενώ βρίσκεται στη φυλακή συνεχίζει και ελέγχει εμπόριο ναρκωτικών, διακίνηση ανθρώπων, κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων κ.α. Άλλος αφέθηκε ελεύθερος ενώ ήταν ισόβια καταδικασμένος. Δικαστές και εισαγγελείς και αστυνομικοί φυλακών βρίσκονται υπό δίωξη για την ελευθέρωση του αλλά εκείνος δεν είναι στα κελιά πια. Και άκρον άωτον της κατάστασης, κατά τον κ. Πρέσβη, η περίπτωση του Κελμέντ Μπαλίλι, από Αγίους Σαράντα, με διεθνές ένταλμα σύλληψης απ’ την Ελλάδα και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ και 18 μήνες τώρα αποφεύγει, σαν μάγος, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη σύλληψη.

Φαίνεται ότι επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες για δήθεν πάταξη της εγκληματικότητας δεν πείθουν καθώς σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο αφορούν σε μικρούς παράγοντες του κόσμου ενώ αφήνουν τις κεφαλές στο ανέγγιχτο του νόμου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon