Οι ελλείψεις σχολικών βιβλίων και οι συνέπειες

Δημοσιεύθηκε: 04/10/2017 12:06 Τελευταία Ενημέρωση: 05/10/2017 09:48 Από: Tachydromos

Δεν είναι απλά ένα τεχνικό πρόβλημα και ούτε ακόμη μια αδυναμία στην εύρυθμη λειτουργία και ύλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων για τους μαθητές ελληνικής καταγωγής στο δημόσιο σύστημα παιδείας, αυτό που συμβαίνει με τα σχολικά εγχειρίδια.

Στην ουσία όπως ορθώς καταγγέλλουν ομογενειακής φορείς, εκπαιδευτικών μη εξαιρουμένων, και παρά τους βάσιμους φόβους ότι λίγο περισσότερο εάν μιλήσουν θα απολυθούν απ’ τη θέση εργασίας, το ζήτημα αφορά διάκριση εθνικού χαρακτήρα και προσβάλει την ουσία της υποχρέωσης της πολιτείας να διασφαλίζει το δικαίωμα απρόσκοπτης παιδείας στη μητρική γλώσσα για κάθε μέλος των μειονοτήτων. Θα εξηγήσουμε λίγο πιο κάτω πως αυτό συμβαίνει.

Ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη του σχολικού έτους και παρά τις διαβεβαιώσεις δια επισήμου ανακοινώσεως του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου περί του αντιθέτου, τίτλοι βιβλίων απουσιάζουν ακόμη απ’ τις τσάντες των μαθητών της ΕΕΜ. Δεν είναι μαθήματα δεύτερης σημασίας (που προφανώς τέτοια δεν υφίστανται κατά τις παιδαγωγικές αντιλήψεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα) αλλά βασικών μαθημάτων όπως τα Μαθηματικά, η Βιολογία και άλλα τέτοια. Ας αντιληφθεί κανείς πως μπορεί παιδί της Πρώτης και Δευτέρας Δημοτικού να μην έχει Μαθηματικά που προσλαμβάνει σα μάθημα το δεύτερο όγκο ωρών μετά τη Γλώσσα.

Προφανώς από τεχνοκρατικής προσέγγισης θα ακουστεί η δικαιολογία ότι στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα για τις ύλες επιστημών χρησιμοποιούν βιβλία του Βρετανικού συστήματος παιδείας των οποίων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα χρήσης στην αλβανική γλώσσα και όχι σε άλλες. Αλλά θα πρόκειται για προφάσεις, καθότι θα έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο εγκαίρως (και πέρυσι και προπέρυσι είχε εμφανιστεί η ίδια δυσκολία) για την επίλυση του προβλήματος. Δεν υπάρχει τέτοια μέριμνα και συνέπεια είναι δεκάδες παιδιά κυρίως της α’, β’ και στ’ δημοτικού αλλά και α’ γυμνασίου να μην έχουν βασικά βιβλία μάθησης στη μητρική ελληνική γλώσσα.

Μια περίεργη εμμονή δεν επιτρέπει όλα αυτά ορισμένοι τίτλοι βιβλίων που δεν ενέχουν ευαίσθητα ζητήματα, εν προκειμένου της επιστημονικής σφαίρας να εισαχθούν απ’ την Ελλάδα.

Πέραν τούτου της ελλείψεις τίτλων βασικών μαθημάτων είναι και άλλες σημαντικές παράμετροι μιας ανακολουθίας μεταξύ υποχρέωσεων και δικαιωμάτων, προγραμμάτων στα χαρτιά και εφαρμογής στην πράξη σε αναλογίες ωρών διδασκαλίας, κ.α. τα οποία θέλουν πιο τεχνική περιγραφή και δεν είναι του παρόντος.

Που τώρα τέτοιες «λεπτομέρειες» που θα χαρακτηριστούν κατά το σύνηθες τεχνικής φύσεως (ελλείψεις βιβλίων, έλλειψη ειδικά μέριμνας για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένα της σχολικής μονάδας κατοικίες κ.α. ) προσλαμβάνουν άλλο χαρακτήρα και προκαλούν τεράστια ανωμαλία; Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί γονείς, κυρίως τούτο σε αστικά κέντρα όπως το Αργυρόκαστρο, Αγ. Σαράντα και πολύ πιο έντονα στο Δέλβινο παίρνουν τα παιδιά τους απ’ τις τάξεις που λειτουργούν για τα μέλη της ΕΕΜ και τα οδηγούν στις άλλες τάξεις με αμιγώς αλβανικό πρόγραμμα. Προφανώς οι γονείς προτάσσοντας την ανάγκη καλής παιδείας για τα παιδιά τους και ευρισκόμενη απέναντι σε τέτοια χρονίζουσα κατάσταση κάνουν εκπτώσεις στη συνείδηση τους.

Μήπως όμως η διαχρονική ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας και της πολιτείας γενικότερα εκεί σκοπεύει; Και έτσι η όλη ιστορία του Νομοσχεδίου για την προστασία των μελών των μειονοτήτων στην Αλβανία καταντάει η φάρσα και εμπαιγμός της σειράς…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon