Ένας χάρτης ξυπνά εφιάλτες

Δημοσιεύθηκε: 05/10/2017 12:37 Τελευταία Ενημέρωση: 05/10/2017 12:37 Από: Tachydromos

Ρίγη τρόμου και πανικού ζώνουν την αλβανική κοινή γνώμη με βάση την ανάλυση που εμφανίζεται σήμερα σ’ ένα αριστερό μπλογκ αλλά που εν χωρώ ανακυκλώνουν όλα τα υποστηριζόμενα τον Έντι Ράμα ιστολόγια, και αναφέρονται σε χάρτη μάλλον… πολιτικής και όχι επιστημονικής φαντασίας για το τι θα μπορούσε να επακολουθήσει στην Ευρώπη κατόπιν του δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση στην Καταλονία.

Αναφέρονται σε ένα χάρτη μαζί με ανάλυση ενός σεναρίου ενθάρρυνσης αυτονομιστικών κινημάτων στην Ευρώπη που μαζί με σχετικό χάρτη και υπό την τίτλο «Βαλκανοποίηση της Ευρώπης» δημοσίευσε χθες το μεγάλο ιστολόγιο γεωστρατηγικών αναλύσεων στις ΗΠΑ «reddit”. Στην ουσία βέβαια πρόκειται για επανάληψη χάρτη της «standfor” που είχε δημοσιεύσει στις αρχές του έτους όπου γίνονταν προσέγγιση ενδεχόμενων εξελίξεων στην περίπτωση αποδυνάμωσης της ΕΕ και χαλάρωσης του ελέγχου των κεντρικών κυβερνήσεων κρατών που θα ακολουθούσε εγγενή οικονομικά αδιέξοδα.

Η προσέγγιση που κάνουν τώρα τ’ αλβανικά ΜΜΕ με έντονους τους τόνους πανικού όπως προαναφέρθηκε έγκειται στο γεγονός ότι ο εν λόγω χάρτης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιοχών με πιθανότητες εκδήλωσης αυτονομιστικής τάσης και την «Βόρειο Ήπειρο» με περιοχές απ’ τις όχθες της Λίμνης Οχρίδας και έως τα Ακροκεραύνια Όροι. Και ενώ οι αναλύσεις αυτές εξ αρχής αναφέρουν ότι πρόκειται για χάρτη φαντασμαγορία εν τούτοις καταπιάνονται με ουσιαστική προσέγγιση γιατί δεν μπορεί να συμβεί το ενδεχόμενο αυτονόμησης στη Β. Ήπειρο, της Νότιας Αλβανίας όπως χαρακτηριστικά γράφουν. Επί το πλείστον επαναλαμβάνουν επιχειρήματα χιλιοειπωμένα ως σαν για να πείσουν εαυτούς ότι ιστορικά η περιοχή έχει αλβανικό χαρακτήρα και ούτω καθεξής λες και ο συντάκτης της ανάλυσης δεν έχει γνώση της ιστορίας και της πραγματικότητας…

Η σεναριολογία αυτή του “reddit” και η προσέγγιση από περί τω πρωθυπουργικό περιβάλλον ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ ενέχει βέβαια και στοιχεία πονηρίας και δολιότητας. Απ’ τη μια πανικός απ’ τις πολιτικές που ακολουθούν εις βάρος της γηγενούς ΕΕΜ που ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς διαβιεί στην υπό εστίαση περιοχή και απ’ την άλλη παροχή προσχηματικής δικαιολογίας στην επιθετικότητα του Έντι Ράμα έναντι της πολιτικής εκπροσώπησης της ΕΕΜ, της ηγεσίας της και εν γένει την καταπίεση της με καθημερινές πολιτικές διακρίσεις.

Είναι όπως στην παροιμία της λαϊκής σοφίας «φοβάται ο Γιάννος το θεριό και το θεριό το Γιάννο». Απ’ τη μια οι εφιάλτες απ’ την κυκλοφορία του χάρτη και απ’ την άλλη η χρήση του ως εφιάλτη για να τον προβάλουν στην κοινή γνώμη ότι ορθώς ακολουθείται η ανθελληνική γραμμή στην εξωτερική πολιτική. Πρόκειται στην ουσία για φαύλο κύκλο στον οποίο η προπαγάνδα μπορεί να οδηγήσει την πολιτική και αντίστροφα η πολιτική να ταΐζει την εθνικιστική προπαγάνδα και ρητορία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon