Στο σταυροδρόμι των ναρκωτικών

Δημοσιεύθηκε: 05/10/2017 12:39 Τελευταία Ενημέρωση: 05/10/2017 12:39 Από: Tachydromos

Υπό την ένταση που προκαλεί η επιβεβλημένη επιχείρηση της αστυνομίας σε βασικές περιοχές της χώρας για τον έλεγχο εγκληματικών οργανώσεων αναδεικνύονται με σαφήνεια τόσο οι διαστάσεις και η καλή δομή των τελευταίων αλλά και η επιρροή που διαθέτουν στην πολιτική τάξη πρωτίστως αλλά και άλλους θεσμούς του κράτους με βασικό την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα.

Είναι πλέον η Τρίτη εβδομάδα που το Ελμπασάν μια απ’ τις βασικές πόλεις της Αλβανίας, πολύ κοντά με την πρωτεύουσα Τίρανα αλλά και σημαντικό πέρασμα στο διάδρομο από Τουρκία – Σκόπια και κατάληξη στο Λιμένα του Δυρραχίου, τελεί υπό γενική αστυνόμευση. Κατά καιρούς σε εκθέσεις κυρίως, των διεθνών οργανισμών αλλά και δημοσιεύματα, έχει αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πόλη περιθάλπει εν αγαθή συμβίωση με τους πολιτικούς ομάδες που ελέγχουν τη διακίνηση ηρωίνης απ’ την Τουρκία προς τη Δύση. Τελευταία τα ΜΜΕ μιλούν σχεδόν ανοιχτά για το ρόλο του Δημάρχου στην όλη αυτή δραστηριότητα. Η προσπάθεια της αστυνομίας που κινείται κατόπιν ασφυκτικής πίεσης του αμερικανικού παράγοντα να θέσει υπό έλεγχο της δράση δομημένων οργανώσεων απέδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σκηνές από κάμερες παρακολούθησης κάνουν το γύρω του διαδικτύου δείχνοντας πολυτελή αυτοκίνητο να εμβολίζει αστυνομικό όχημα, να εισέρχεται σε ιδιωτικό χώρο … και αυτομάτως να διακόπτεται η αστυνομική επιχείρηση παρόλο που στο αστυνομικό όχημα στο μπλόκο βρίσκονταν ο Υποδιευθυντής της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Ο πόλεμος μεταξύ των οργανώσεων του Ελμπασάν για έλεγχο μεγαλύτερης μερίδας στη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και δραστηριοτήτων για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος έχει προκαλέσει πολλά θύματα ήδη και απειλεί να θέσει υπό ανεξέλεγκτες καταστάσεις τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στην περιοχή. Η κόντρα έχει αγριέψει και παρά τα όσα διατείνεται η αστυνομία η επιχείρηση της περισσότερο στοχεύει να θέσει υπό έλεγχο και να διασφαλίσει ένα χρήσιμο διάλειμμα στη σύγκρουση παρά να εξαλείψει τη δράση των δομημένων ομάδων.

Ανάλογες βίαιες συγκρούσεις με τραυματίες στα πλαίσια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή επέκτασης της σφαίρας ελέγχου σημειώνονται επίσης στο Δυρράχιο και τον Αυλώνα, τις τελευταίες μέρες.

Οι εκθέσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών που τελευταία αναφέρουν την Αλβανία ως το σημαντικότερο σταυροδρόμι στις διαδρομές των σκληρών ναρκωτικών και της κάνναβης, όπως επίσης το γεγονός ότι βασικό κριτήριο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για παροχή καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, θέτει προ ευθυνών την κυβέρνηση. Τα πράγματα όμως δεν είναι πολύ εύκολα, αντιθέτως είναι περίπλοκα και δύσκολα καθότι είναι εμφανείς οι διασυνδέσεις του υπόκοσμου με την κυβέρνηση και την πολιτική τάξη. Αυτό είναι φυσικό να δημιουργεί επιπλέον ανωμαλίες και ενδεχομένως διολίσθηση σε πεδίο μαχών όχι μόνο μεταξύ των ομάδων αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος με την αστυνομία και τις διωκτικές αρχές.

Είναι ίσως αυτός ο λόγος που ο Πρέσβης των ΗΠΑ χθες μίλησε για επίπονη διαδικασία που ίσως στοιχίσει ανθρώπινες ζωές και αίμα…

Το απροχώρητο της κατάστασης αλλά κυρίως η άμεση αναφορά στα φαινόμενα της πλοκής οργανωμένου εγκλήματος – πολιτείας που έκανε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λιου, έχουν λύσει κάπως τα στόματα δημοσιογράφων και αναλυτών και σιγά – σιγά έρχονται στην επιφάνεια πράγματα που αποσιωπούνταν και επιβάρυναν παραπέρα τις κοινωνικές συνέπειες. Η πολιτεία φαίνεται όχι απλά να καλύπτει όλα αυτά τα χρόνια τους καλλιεργητές της κάνναβης αλλά και να διευκόλυνε τα δίκτυα μεταφοράς και επεξεργασίας ηρωίνης. Επιπλέον δε οι οργανώσεις αυτές παρέχοντας την υποστήριξη στην εκλογική διαδικασία στην κυβερνώσα παράταξη απολάμβαναν προνόμια στη διαδικασία ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραδίδοντας τους τόσο περιοχές κατασκευαστικής αξιοποίησης, ή τουριστικής προοπτικής αλλά και τομείς γρήγορου οικονομικού κύκλου.

Η απογοητευτική πλευρά του νομίσματος στην σύγκρουση αυτή που προς το παρόν στήνεται, μεταξύ πολιτείας και οργανωμένου εγκλήματος, είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι των αναλυτών προεξοφλούν ότι για άλλη μια φορά η επιχείρηση είναι για την διασκέδαση των ανησυχιών του διεθνούς παράγοντα και ότι είναι αδύνατο να κοπούν ομφάλιοι λώροι μεταξύ παρούσας κυβέρνησης και ομάδων του κόσμου διακίνησης ναρκωτικών.

Ενδεικτικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ χθες ανέφερε ότι το 2016 ενώ συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στα Δικαστήρια Βαριών Ποινικών Αδικημάτων περί τις 1650 άτομα, μόνο 100 εξ αυτών καταδικάστηκαν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon