Δίνουν άδειες σε Αλβανούς επενδυτές αλλά αποκλείουν τους Χιμαριώτες

Δημοσιεύθηκε: 14/10/2017 07:43 Τελευταία Ενημέρωση: 14/10/2017 07:43 Από: Tachydromos

Ξεκίνησε η έγκριση του νέου γενικού πολεοδομικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) του Δήμου, παρά τις έντονες και επανειλημμένες αντιδράσεις όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αγνοούνται. Πρόκειται, σύμφωνα με τους περισσότερους, για μεθόδευση τελικής πληθυσμιακής αλλοίωσης και ιδιοκτησιακής αποψίλωσης των κατοίκων προς όφελος συμφερόντων. Ενώ το δημαρχείο Χιμάρας έχει παγώσει τις οικοδομικές άδειες των κατοίκων της Χιμάρας με την δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμα εγκριθεί το master plan, και δεν τους επιτρέπει να κάνουν την παραμικρή παρέμβαση ανακαίνισης των σπιτιών τους, την ίδια στιγμή εκδίδονται άδειες οικοδόμησης σε Αλβανούς επενδυτές.

Αλβανική επένδυση

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της αδειοδότησης στις 16 του Αυγούστου του 2017, με αριθμό 85/2461 στην εταιρεία «Empire Beach Resort Shpk», για την κατασκευή τουριστικού θέρετρου σε παραθαλάσσιο κτήμα έκτασης 5.000 τ.μ. στην παραλία του χωριού Δρυμάδες της Χιμάρας. Παρόλο που το πολεοδομικό σχέδιο δεν έχει εγκριθεί, παρόλο που η καταγραφή περιουσιών στην κτηματική υπηρεσία δεν έχει γίνει και παρόλο που υπάρχει δικαστική απόφαση για την συντηρητική κατάσχεση μέρους του κτήματος, η Δημοτική Αρχή εξέδωσε την σχετική οικοδομική άδεια με συνοπτικές διαδικασίες.

ΕΝΦΙΑ και στην Αλβανία

Στο μεταξύ, ΕΝΦΙΑ θεσμοθετείται και στην Αλβανία και από αυτό το μέτρο πλήττονται οικονομικά και οι Βορειοηπειρώτες, που η περιοχή τους είναι αναπτυγμένη οικιστικά. Από 1 Ιανουαρίου του 2018 η αλβανική Κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νέο φόρο, με τον οποίο θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία κάθε πολίτη. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Αρμπέν Αχμετάι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Η φορολόγηση θα γίνει βάσει της άξιας του ακινήτου στην αγορά και όχι βάσει της αντικειμενικής αξίας. Προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε πόσο τις εκατό θα είναι αυτός ο φόρος, αλλά διευκρινίστηκε ότι δεν θα είναι κλιμακούμενος, αλλά ενιαίος και για την πρώτη και για την δεύτερη κατοικία.

Η. Μ. . http://proinoslogos.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon