Απογραφή εν όψει

Δημοσιεύθηκε: 17/10/2017 13:07 Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2017 09:01 Από: Tachydromos

Δεν είναι μόνο τι προβλέπει ο Νόμος «Περί προστασίας των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας» που φέρνει στην επικαιρότητα το βασικό αίτημα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για διαφανή, δίκαιη και με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας, θρησκεύματος και γλωσσικών χαρακτηριστικών των πολιτών. Εκ των πραγμάτων και επειδή ο χρόνο κύλισε ήδη έρχεται επίκαιρο το ζήτημα. Η προηγούμενη Γενική Απογραφή Πληθυσμού έγινε στην Αλβανία το 2011 άρα ο επόμενος θα είναι το 2021.

Δεδομένου ότι έως τότε διαρκεί κανονικά και η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι μια διαδικασία που θα διεκπεραιώσει η Κυβέρνηση Ράμα. Ως εκ τούτου οι τοποθετήσεις επί του θέματος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι στην συζήτηση στην Ολομέλεια και κατ αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και επιβεβαιώνοντας φόβους που ελλοχεύουν μάλλον δημοσιοποίησε την έλλειψη βούλησης της Κυβέρνησης του να αλλάξει ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις για τις απογραφές, άλλο τόσο δε πρακτικές με την οποία θα υλοποιηθεί.

Αυτό θα πρέπει να ληφθεί ειδικά υπόψη και σε τελευταία ανάλυση να λειτουργήσει ως σήμα συναγερμού για τους μηχανισμούς της ΕΕΜ. Εγχείρημα καθόλου εύκολο. Στην προηγούμενη Απογραφή έγινε μια προσπάθεια ώστε να αγγίξει η διαδικασία το ζήτημα της γεωγραφίας και δημογραφίας των μειονοτήτων αλλά και το ευαίσθητο τοπία της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας. Τα φαινόμενα που συνόδεψαν τις παραμέτρους αυτές της Απογραφής έχουν γενικά και σε λεπτομέρειες γίνουν γνωστά. Συμπέρασμα ότι η Απογραφή αντί να βάλει φρύδια έβγαλε τα μάτια. Η ΕΕΜ απείχε της Απογραφής καθώς αποποινικοποιήθηκε το δικαίωμα για ελεύθερη και κατά βούληση δήλωση των πολιτών για την εθνική τους καταγωγή και ταυτότητα. Επικράτησε η κρατική αυθαιρεσία για ανακοίνωση αποτελεσμάτων που προφανώς δεν έχουν γίνει αποδεκτά τόσο απ’ την ΕΕΜ και τις άλλες μειονότητες αλλά κυρίως απ’ τις χριστιανικές κοινότητες και ειδικά την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Εκείνο όμως που παρατηρήθηκε και που ακόμη ταλαιπωρεί το δημόσιο διάλογο στο εσωτερικό της ΕΕΜ ήταν η εκδήλωση διαφορετικών προσεγγίσεων και στάσης έναντι της κυβερνητικής επιλογής για τον τρόπο διεξαγωγής της Απογραφής. Οι κίνδυνοι προφανώς ελλοχεύουν και δύναται να επηρεάσουν εκ νέου τον τρόπο πως θα χειριστεί η ΕΕΜ την επικείμενη Απογραφή 2021.

Απ’ τη μια η Κυβέρνηση δείχνει αδιάλλακτη ως προς τις προθέσεις της ώστε να διενεργηθεί απογραφή με βάση την ελεύθερη βούληση και να ανοίξει η γεωγραφία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Για να αλλάξει η θέση αυτή χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί ως προς φορείς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ. Το πρώτο βέβαια που θα πρέπει να αλλάξει είναι η νομική κατοχύρωση ώστε η δήλωση στο ερωτηματολόγιο των πολιτών να διασταυρώνεται με τα στοιχεία των κρατικών Ληξιαρχείων. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό αλλά αυτή τη στιγμή αυτή η κατάσταση επικρατεί. Υπερέχει η αξία των χαλκευμένων σε περιόδους ανελευθερίας ληξιαρχικών στοιχείων έναντι της δήλωσης υπό συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας.

Όσο είναι καιρός ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός καλείται να διαμορφώσει ένα μίνιμουμ κοινό έδαφος στο ζήτημα αυτό. Να ενοποιήσει κατά το δυνατό τις αξιώσεις και τη στάση του κατά συνέπεια και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μηχανισμό σε συνεργασία με την Αθήνα που προσεγγίσει με επιχειρήματα τους διεθνείς οργανισμούς που εξειδικεύονται σε ανάλογες διαδικασίες.

Εγχείρημα καθόλα δύσκολο καθώς και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την άλωση και χειραγώγηση των μελών της μειονότητας θα είναι ανάλογες αλλά και άλλες παράμετρες έχουν προκύψει. Κατά τη συζήτηση στη του Νόμου περί μειονοτήτων, ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κατήγγειλε την κυβέρνηση για μαφιόζικες συναλλαγές στο διεθνή στίβο ακόμη και στο πεδίο των μειονοτήτων. Ο λόγος δεν ήταν μόνο για τις υποχωρήσεις έναντι της Βουλγαρικής κυβέρνησης για αναγνώριση ανάλογης μειονότητας. Ούτε σε ότι αφορά τη «μακεδονική» μειονότητα για ισορροπία με το Ζάεφ. Κυρίως θα πρέπει να θεωρούσε συναλλαγή με το μηχανισμό του Σόρος σε ότι αφορά στην αρουμανική/βλαχική μειονότητα καθώς και την επίσης αναγωγή από πολιτιστική σε εθνική των Ρομά και Αιγυπτίων της Αλβανίας. Σ’ αυτά τα μέτρα λίγο – πολύ θα κινηθεί και η Απογραφή.

Για τους λόγους αυτούς και το 2021 δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται. Προκειμένου κερδηθεί ο χρόνος και γίνουν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες υπό τις οποίες η ΕΕΜ θα εισέλθει στη μάχη αυτή πρέπει να θεωρηθεί ήδη η βασική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα. Παρά τις αντιξοότητες που εν περίληψη επισημάνθηκαν δύναται αντιστραφούν με συντονισμένη προσπάθεια οι όροι.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon