Πολιτική κρίση στην Αλβανία από τις σχέσεις κυβέρνησης Ράμα-καρτέλ ναρκωτικών – Ανησυχία για προβοκάτσια στη Χειμάρρα

Δημοσιεύθηκε: 19/10/2017 18:13 Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2017 18:13 Από: Tachydromos

Η αποκάλυψη ότι ο Αλβανός βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι εμπλέκεται σε αλβανικό καρτέλ ναρκωτικών προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Αλβανού Πρωθυπουργού, στο πρόσωπο του οποίου εκτοξεύονται εδώ και πάρα πολύ καιρό ευθείες κατηγορίες για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα.

Ωστόσο, οι καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών του καρτέλ από την Ιταλική Αστυνομία, στις οποίες αναφέρεται ονομαστικά ο Αλβανός πρώην υπουργός Εσωτερικών και το μερίδιο που λάμβανε από τα ναρκοδόλαρα (ή ναρκοευρώ) –διαβάστε εδώ– όπως και ότι ο αρχηγός του καρτέλ είναι ξάδελφος του Αλβανού πρώην υπουργού, αποτελούν αποδείξεις που έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σε συναγερμό η Ελληνική Εθνική Μειονότητα

Κύκλοι της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι ο Έντι Ράμα, στριμωγμένος όπως είναι, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει για αποπροσανατολισμό της απλοϊκής κοινής γνώμης της χώρας του την υποδαύλιση προβοκάτσιας με στόχο τους Έλληνες μειονοτικούς.

Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι σε μεγάλο ποσοστό και Έλληνες πολίτες, δηλαδή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αρκετοί κατέχουν και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ωστόσο, το καθεστώς Ράμα -μέσα στον πανικό του- είναι ικανό να επιδιώξει επεισόδιο εις βάρος ανθρώπων που εκτός από Έλληνες μειονοτικοί είναι και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες. Θεωρείται βέβαιο πώς ούτε η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν πογκρόμ πολιτών τους.

Ο Έντι Ράμα, που έχει κατηγορηθεί μέσα στην αλβανική Βουλή και ως “μεθύστακας”, ήταν ένας άνθρωπος που απολάμβανε της προστασίας του συστήματος της Χίλαρι Κλίντον και των παρακλαδιών του, δηλαδή των Τζορτζ Σόρος και Μουσουλμανικής Αδελφότητας–Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ράμα συνεχίζει και είναι “άνθρωπος” των Σόρος και Ερντογάν, όμως ο Λευκός Οίκος βρίσκεται απέναντί του, ιδιαίτερα με μια Αλβανία ξέφραγο αμπέλι τζιχαντιστών και καρτέλ ναρκωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι μειονοτικοί κύκλοι ανησυχούν περισσότερο μη βρεθεί η Χειμάρρα στο μάτι του κυκλώνα, μια προικισμένη από τη φύση ελληνική κωμόπολη με σπουδαία αρχαία και μεσαιωνική ιστορία, γνωστή για τους γενναίους πολεμιστές-ιππότες που “έβγαζε” και γενικότερα για τον ανυπότακτο χαρακτήρα των Ελλήνων κατοίκων της.

Η Χειμάρρα έχει βρεθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας εξαιτίας της προσπάθειας του καθεστώτος να υφαρπάξει τις ελληνικές ακίνητες περιουσίες, οικίες και κτήματα, δήθεν για να τις “αξιοποιήσει”.

Οι Χειμαρριώτες έχουν καταγγείλει ότι οι περιουσίες τους δεν αποτελούν απλά στόχο οικοπεδοφάγων ολιγαρχών. Έχουν μιλήσει επισήμως για σχέδιο εποικισμού της Χειμάρρας με μουσουλμάνους και ύπουλης επιχείρισης εθνοκάθαρσης του ελληνικού στοιχείου.

Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει αυστηρά τα Τίρανα ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία περνά από τη Χειμάρρα και τον σεβασμό εν γένει των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών, ενώ και η Αμερικανική Πρεσβεία στα Τίρανα στέκεται στο πλευρό των Χειμαρριωτών.

Την Κυριακή ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες ώρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, είχε προειδοποιήσει αυστηρά το καθεστώς Ράμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής σε αυτά που συμβαίνουν στην Αλβανία.

Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός από εν δυνάμει εκλεκτός τουριστικός προορισμός η παραλιακή Χειμάρρα – ο Ράμα ισχυρίζεται ότι θέλει να την “αναπλάσει” και να χτίσει ξενοδοχεία για χάρη του τουρισμού- “βλέπει” και σε περιοχές θαλάσσιων Οικοπέδων που εικάζεται ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Είναι δηλαδή και η ΑΟΖ της Χειμάρρας σημαντική.

Προς το παρόν Πόντιος Πιλάτος ο Ράμα

Ενώ η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί εν χορώ τον Έντι Ράμα ως προσωπικά υπεύθυνο για τα καρτέλ ναρκωτικών, ο Αλβανός Πρωθυπουργός στις πρώτες του αντιδράσεις φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τον πιο στενό του συνεργάτη, τον πρώην υπουργό Ταχίρι, που φέρεται να έπαιρνε χρήματα από το καρτέλ του ξαδέλφου του.

Ο Έντι Ράμα έχει μεγάλη “αδυναμία” στον 37χρονο Ταχίρι, ένα ακόμα “βαλκάνιο golden boy”. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, λίγοι μόλις μήνες, που ο Έντι Ράμα δήλωνε ότι ο Ταχίρι είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός του και ότι η Αστυνομία -υπό τον Ταχίρι- κάνει τέλεια της δουλειά της.

Στο ίδιο “πουλάω τρέλα” λογίδριο ο Έντι Ράμα ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει μαζική καλλιέργεια χασίς στην Αλβανία, ισχυρισμός που πείθει μόνο εντελώς ανόητους.

Αφού βγήκαν στη δημοσιότητα οι διάλογοι των μελών του καρτέλ, που τους κατέγραψε η Ιταλική Αστυνομία, ο Ράμα έσπευσε ως… εξαπατημένη παρθένα να δηλώσει πώς όσα ακούγονται είναι “απαίσια και συνταρακτικά” και μάλιστα φρόντισε να τραβήξει την ουρά του απέξω, προτρέποντας τις δημόσιες Αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Η αντιπολιτευόμενη κοινή γνώμη στην Αλβανία, αλλά και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, θεωρούν ότι ο Ράμα προσπαθεί να σώσει το τομάρι του. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έντι Ράμα “πουλάει” συνεργάτες του για να σωθεί ο ίδιος.

Ο Έλληνας μειονοτικός βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, του πολιτικού βραχίονα της ομογενειακής οργάνωσης “Ομόνοια”, Βαγγέλης Ντούλες, έγραψε σε ανάρτησή του χαρακτηριστικά:

«Όσες φορές πάνω από το Ράμα συγκεντρώνονται μαύρα σύννεφα, αυτός σπεύδει να επιρρίψει τις ευθύνες στους συνεργάτες και τους φίλους του, τους οποίους ο ίδιος προώθησε στην εξουσία. Ποτέ δεν ακούσαμε απ΄ αυτόν mea culpa! Μήπως έφθασε άραγε η στιγμή να δείξουμε οριστικά τη ρίζα του κακού, τον ίδιο τον κ. Ράμα;».

Ταχίρι: Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση, δεν είναι αλήθεια

Ο 37χρονος πρώην υπερυπουργός του Έντι Ράμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αφού ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του, τους συνεργάτες και τους ομοϊδεάτες της πολιτικής του παράταξης για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις παρακολουθήσεις, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα όσα λένε δύο εγκληματίες που καυχώνται για τις γνωριμίες και την υποστήριξη που έχουν στην εγκληματική τους δραστηριότητα.

Δεν αρνείται δηλαδή τη γνησιότητα των καταγεγραμμένων συνομιλιών, προσπαθεί όμως να απαξιώσει τους εμπόρους ναρκωτικών που αναφέρονται στο όνομά του και συζητούν για το χρηματικό μερίδιό του.

Επίσης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συγγένειά του με το καρτέλ, ισχυριζόμενος ότι οι Χαμπίλαϊ, έτσι ονομάζεται ο ξάδελφος “νονός”, είναι ξαδέλφια 10ου βαθμού λες και ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας δεν είναι γνωστό ότι οι Αλβανοί λειτουργού ακόμα -στον 21ο αιώνα- ως φυλές και φατρίες.

Παραδέχθηκε επίσης ότι τα μέλη του καρτέλ κυκλοφορούσαν με το Audi αυτοκίνητό του, ισχυρίστηκε όμως ότι τους το είχε πουλήσει, πράγμα που χαρακτήρισε λάθος.

Εδώ βεβαίως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση. Πώς ένας Αλβανός υπουργός πουλά το αυτοκίνητό του σε ξαδέλφια 10ου βαθμού που ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέσεις μαζί τους;

Ο Ταχίρι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Εισαγγελέα και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας, ύστερα από ισχυρές πιέσεις δυτικών δυνάμεων, κατέθεσε αίτηση στην αλβανική Βουλή για άρση της ασυλίας του Ταχίρι. Διαρροές σε αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι έτοιμο και το ένταλμα της σύλληψής του.

Η αλβανική αντιπολίτευση πάντως θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Ράμα και ζητά την παραίτησή του.

Θέλουν το κεφάλι του Ράμα

“Ζητάμε την απομάκρυνση του Ράμα από το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Ο Ράμα είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις του εγκλήματος με το κράτος. Αποφασισμένοι για την αποχώρηση του Ράμα με δημοκρατικά μέσα. Η Εισαγγελία να ξεκινήσει τις έρευνες για τον Σαϊμίρ Ταχίρι και να γίνουν έρευνες και για άλλους υπουργούς που συνδέονται με το έγκλημα”. τονίζεται σε κοινή δήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης.

Η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης τον Έντι Ράμα για ποινικοποίηση των εκλογών της 25ης Ιουνίου μέσω των χρημάτων των ναρκωτικών και της συμμετοχής εγκληματιών και συμμοριών.

Τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης σε δραματικό τόνο αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η Δημοκρατία στην Αλβανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση και σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι καθώς η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εμπνευστή και κύριο υποστηριχτή των διακινήσεων και της εγκληματικής δραστηριότητας ταράσσοντας εκ θεμελίων την ατομική ασφάλεια κάθε πολίτη και γενικότερα του κράτους.

Κάλεσαν μάλιστα όλα τα κόμματα στη δημιουργία Κοινού Αντιπολιτευόμενου Μετώπου κατά του εγκλήματος, δηλώνοντας τη βεβαιότητά τους ότι ο επικεφαλής και κύριος υπαίτιος των διασυνδέσεων των εγκληματιών διακίνησης ναρκωτικών με τα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους και κύριος εκπρόσωπος των συμφερόντων των ολιγαρχών και της διαφθοράς είναι ο Έντι Ράμα.

Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon