Aυστηρή παρέμβαση των ΗΠΑ για τη μαφία της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 26/10/2017 23:40 Τελευταία Ενημέρωση: 26/10/2017 23:40 Από: Tachydromos

Χρήστος Μαζάνης

Σε στενή παρακολούθηση φαίνεται πως μπαίνει η κυβέρνηση του Έντι Ράμα στην Αλβανία, μετά τις αποκαλύψεις των ιταλικών αρχών σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι σε κύκλωμα ναρκέμπορων.

Τα τελευταία γεγονότα αναφέρουν διπλή αμερικανική παρέμβαση με αφορμή τις αποκαλύψεις των ιταλικών εισαγγελικών αρχών. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Φωνής της Αμερικής», ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά στηρίζει πλήρως τους εισαγγελείς και τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση, ακόμα και αν θα φτάσουν οι έρευνές τους σε υψηλά κλιμάκια.

Ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου, δήλωσε σήμερα πως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Ταχίρι τόνισε πως «αν είναι ένοχος θα πρέπει να τιμωρηθεί, αν είναι αθώος οι πολίτες θα πρέπει να το γνωρίζουν».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου

Ο Αμερικανός πρέσβης είχε, εξάλλου, σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσα. Ο τελευταίος δήλωσε αμέσως μετά ότι «το κράτος των έμπορων ναρκωτικών αρχίζει να ξηλώνεται».

Σαϊμίρ Ταχίρι

Aμερικανοί πράκτορες του FBI φτάνουν στις αρχές Νοεμβρίου στην Αλβανία

Εν τω μεταξύ, η καταψήφιση, χθες, από την αλβανική Βουλή, με τις ψήφους της συμπολίτευσης, του αιτήματος της εισαγγελίας βαρέων ποινικών αδικημάτων για άρση της ασυλίας του νυν βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σαϊμίρ Ταχίρι, που κατηγορείται για ανάμιξη σε διακίνηση ναρκωτικών και παθητική διαφθορά, δεν εμπόδισε σήμερα την ίδια υπηρεσία να διενεργήσει έλεγχο στην κατοικία του Ταχίρι, δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στο θέμα αυτό που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, αμερικανοί πράκτορες του FBI φτάνουν στις αρχές Νοεμβρίου στην Αλβανία σε μια προσπάθεια να επιβληθεί κάποια νομιμότητα στη χώρα που έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης».

Οι προειδοποιήσεις των Αμερικανών

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί παίρνουν θέση σχετικά με τα αλβανικά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Στις 5 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τις αποκαλύψεις περί εμπλοκής του πρώην υπουργού με ναρκέμπορους, ο πρέσβης των ΗΠΑ προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο.

Έντι Ράμα

Ευθέως και ονομαστικά, κατηγόρησε δικαστήρια και γενικότερα το σύστημα Δικαιοσύνης της γείτονας χώρας που αφήνει ελευθέρους εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δικαστού Fildez Hafizi, τονίζοντας ότι το σύστημα Δικαιοσύνης την άφησε απροστάτευτη. Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επισήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Λου, ανέφερε επίσης, ότι ο Εμιλιάνο Σουλάζι, αν και τελεί υπό κράτηση, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ενώ ο Λουλζίμ Μπερίσα, επικεφαλής της βίαιης συμμορίας του Δυρραχίου, αφέθηκε κατά λάθος ελεύθερος από τους αξιωματικούς των φυλακών.

Λουλζίμ Μπερίσα

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Κλεμέντ Μπαλίλι, διακινητή ναρκωτικών διεθνώς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μάγο», καθώς, αν και καταζητείται από την αμερικανική DEA και τις ελληνικές αρχές, εξακολουθεί να είναι ελεύθερος.

Κλεμέντ Μπαλίλι

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, η κατάσταση στην Αλβανία μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι μυστικές υπηρεσίες συνεργαστούν πιο στενά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη σύλληψη των «μεγάλων ψαριών».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ακόμα μπροστά. Μέχρι να συλληφθούν τα μεγάλα ψάρια, να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίον τους και να μπουν στην φυλακή, η κάνναβη θα επανέλθει, οι δικαστές θα παίρνουν μίζες και θα υπάρχει διαφθορά αξιωματούχων της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λου.

Ζήτησε, δε, από την αλβανική κυβέρνηση, να κηρύξει πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μία κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Λου έχει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα εκφραστεί αρνητικά.

Οι εκθέσεις της Εuropol και η διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δύο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν πως η γείτονα χώρα αποτελεί άντρο ναρκωτικών για την Ευρώπη.

Πρόκειται για την έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου «Europol», καθώς επίσης και την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή, της με αντικείμενο τα ναρκωτικά, η «Europol» σημειώνει ότι η Αλβανία αποτελεί την βασική πηγή του λαθρεμπορίου της φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη και διάδρομο μερικών άλλων ειδών επεξεργασμένης κάνναβης με καταγωγή από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και της ηρωίνης από το Πακιστάν. Η διακίνηση των ναρκωτικών, αναφέρει η έκθεση, πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ χάρτες, που εμπεριέχονται στην έκθεση, εμφανίζουν το ρόλο κλειδί της Αλβανίας.

Η δεύτερη έκθεση, εκείνη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενισχύει τη διαπίστωση, σημειώνοντας ότι η Αλβανία παραμένει μια σημαντική χώρα για την μαριχουάνα και διάδρομος για την κοκαΐνη και ηρωίνη, με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι πόροι παράνομων εσόδων στην Αλβανία είναι το λαθρεμπόριο, η διαφθορά των κρατικών λειτουργών και η απάτη. Προσθέτει, ακόμα, ότι η Αλβανία αποτελεί τη βάση απ΄όπου το οργανωμένο έγκλημα εξαπολύει τη δράση του σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων εξασφαλίζει τα παράνομα κέρδη του, ενώ τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες «ξεπλένονται»εύκολα στην Αλβανία, κυρίως με αγορές ακινήτων.

http://www.zougla.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon