Εκατοντάδες οι Αλβανοί τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος – Σφηκοφωλιά το Κόσοβο

Δημοσιεύθηκε: 26/10/2017 08:40 Τελευταία Ενημέρωση: 26/10/2017 08:39 Από: Tachydromos

Σε 815 υπολογίζει τους Βαλκάνιους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνητών Soufan Center.

Όπως αναφέρουν αλβανικά δημοσιεύματα, το Soufan Center, το οποίο ασχολείται με θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και απειλών, στην έκθεση του Οκτωβρίου, αναφέρει ότι ο αριθμός των τρομοκρατών του ISIS από τα Βαλκάνια, φτάνει τους 815.

Οι Αλβανοί τζιχαντιστές πολίτες της Αλβανίας που πήγαν εθελοντές στη Μέση Ανατολή -σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση- είναι κάτω από 90 στον αριθμό και κανένας τους δεν έχει επιστρέψει, ενώ οι τρομοκράτες Αλβανοί από το Κόσοβο είναι 317 και απ’ αυτούς έχουν επιστρέψει 117.

Η επιστροφή τους, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο διότι πρόκειται για βίαιους εξτρεμιστές, η οποίοι θα μπορούσαν να συστήσουν οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για άτομα, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί και δεν βρίσκονται υπό παρακολούθηση απ’ τις Αρχές.

Αθροιστικά οι Αλβανοί τζιχαντιστές από την Αλβανία και το Κόσοβο αριθμούν τους 407.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και 140 Αλβανοί τζιχαντιστές από τα Σκόπια, από τους οποίους δεν επέστρεψε κανείς.

Σύνολο Αλβανών μέλη στο Ισλαμικό Κράτος: 547

Από τη Βοσνία έφυγαν 248 τζιχαντιστές και επέστρεψαν 46. Aπό τη Βουλγαρία 10 (προφανώς τουρκικής καταγωγής) δίχως να σημειώνεται καμία επιστροφή.

Υπάρχουν και 50 τζιχαντιστές που ξεκίνησαν από τη Σερβία, επίσης κατά πάσα πιθανότητα Αλβανοί, από τους οποίους δεν επέστρεψε κανένας.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των Βαλκάνιων τζιχαντιστών είναι αλβανικής καταγωγής, με το Κόσοβο να αποτελεί τη σφηκοφωλιά.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Έθνος” ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια είναι 900 με 1500.

Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν μόνο σε όσους έσπευσαν εθελοντές στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν και όχι στο σύνολο των ομοϊδεατών τους που κυκλοφορούν στα Βαλκάνια και πρέπει να υπολογίζονται αναλογικά σε κάποιες χιλιάδες.

Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon