Στην Αθήνα ο Αλβανός ΥΠΕΞ εν μέσω αντιδράσεων για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Δημοσιεύθηκε: 01/11/2017 12:19 Τελευταία Ενημέρωση: 01/11/2017 12:19 Από: Tachydromos

Αλεξία Τασούλη

Στην Αθήνα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας στον απόηχο των αντιδράσεων των ομογενών για τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις των ακινήτων τους από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα.

Αν και η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, μετά από προσφυγή των κατοίκων, διέταξε το «πάγωμα» κατεδαφίσεων στο πλαίσιο του επίμαχου σχεδίου ανάπλασης της πόλης, χτες μηχανήματα κατεδάφισαν Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, που ανήκει σε ομογενή, υποστηρίζοντας πως δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ακινήτων που αναφέρεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος.

Το υπουργείο εξωτερικών έχει επανειλημμένα στείλει αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία, λέγοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της, προϋπόθεση όμως είναι η προσήλωσή της στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου.

“Η οικοδόμηση κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας» τονίζουν σταθερά ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, αλλά και Αλβανών εμπειρογνομώνων εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα που προέρχονται την Ιστορία είτε από τα θέματα της επικαιρότητας.

Για το υπουργείο εξωτερικών το πρόβλημα υπάρχει διότι ο Ενβερ Χότζα προσδιόρισε την ελληνική μεινότητα μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες και να καταγραφούν στα ληξιαρχεία ως ελληνική μειονότητα μόνο όσοι ζούσαν σε αυτές τις ζώνες.

Πρόθεση του υπουργείου εξωτερικών είναι να λυθούν τα ζητήματα ώστε να μην στέκονται εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως ο νέος νόμος θα κριθεί από την Ευρώπη , η αδυναμία του οποίου αν και κινείται στη σωστή κατευθυνση διατηρεί τις ζώνες με βάση τον προσδιορισμό των ληξιαρχείων. Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τα χτεσινά επεισόδια στη Χειμμάρα κάλεσε την αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρρα.

Ο τομεάρχης εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του κάλεσε και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας με την Αλβανία.

http://news247.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon