Σε κατάσταση παραληρήματος ο Ράμα στη Βουλή

Δημοσιεύθηκε: 02/11/2017 15:04 Τελευταία Ενημέρωση: 03/11/2017 14:33 Από: Tachydromos

Εκτός ελέγχου ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στη Βουλή κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Επιβεβαιώνοντας τόσο τις βάσιμες φήμες που κυκλοφορούν εκ νέου στα ΜΜΕ περί της ψυχολογικής του υγείας καθώς και αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι έχει επέλθει σε κατάσταση αμόκ λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της κυβερνητικής, ενδεχομένως και προσωπικής του, ανάμειξης σε διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, όπως καμιά άλλη φορά σήμερα ξεκίνησε με παραλήρημα. Ζητούσε το λόγο στην αντιπολίτευση του ΔΚ γιατί πήγε χθες στη Χιμάρα; Λες και η Χιμάρα είναι απαγορευμένη ζώνη στην οποία απαιτείται ειδική άδεια όπως παλιά που έκλεινε στο Πόρτο Παλέρμο ως στρατιωτική βάση δήθεν…

Ωστόσο όμως ο Πρόεδρος του ΔΚ δεν υπέπεσε στην παγίδα αυτή του Ράμα. Απεδείχθη ότι ο Δήμαρχος Γκόρος και Υφυπουργός Δημοσίων Έργων Αρτάν Σκρέλι παραβλέποντας δικαστικές διαδικασίες αλλά και διαδικασία διαπραγμάτευσης με αντιπροσώπους των κατοίκων ξεκίνησαν εσπευσμένα τις κατεδαφίσεις ακριβώς για να δημιουργήσουν θέμα στην πολιτική ατζέντα που θα αναχαιτίσει απ' την ημερήρια διάταξη τη συζήτηση για τα νάρκοσκάνδαλα. Τόσο ο Μπάσα όσο και ο Μπερίσα παρέμειναν στις συζητήσεις τους στην άθλια εσωτερική κατάσταση και την μετατροπή του κρατικού μηχανισμού σε καταφύγιο του οργανωμένου εγκλήματος ο Ράμα συνέχισε βαθύτερα στο λάκκο του εθνικισμού και της εθνοτικής διαίρεσης. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες που πήρε το λόγο κατήγγειλε αυτό το επικίνδυνο εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο του Ράμα που συνδυάζεται όμως και με πράξεις καταπίεσης και διακρίσεων εις βάρος των Ελλήνων. Απαίτησε απ’ το Προεδρείο της Βουλής να επαναφέρει τον Πρωθυπουργό σε τάξη και στο ύψος του αξιώματος που έχει ευθύνη για τη συνοχή της κοινωνίας.

Στο σημείο που ιδιαίτερα ο Ράμα έμεινε στην έξαλλη ομιλία και κατάσταση του, παρόμοια με ομιλίες από ντοκιμαντέρ του Μουσολίνι, ήταν για την μη ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα καθώς και στην αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις κατεδαφίσεις αλλά ταυτόχρονα και τις ασυδωσίες με την ακίνητη περιουσία που καταπατούν οι πελάτες του κατασκευάζοντας τουριστικές μονάδες. Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ακόμη μια φορά κατηγόρησε το Ράμα ότι στη Χιμάρα εφαρμόζει πολεοδομικά σχέδια τα οποία έχει προηγουμένως συμφωνήσει ο αδερφός του Όλσι Ράμα (τον οποίο επίσης κατηγορεί και για ανάμειξη σε κυκλώματα εμπορίου κοκαΐνης) με επιχειρηματίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Άλλο σημείο ειδικής σημασίας είναι ότι ο Πρωθυπουργός Ράμα επανήλθε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις κάνοντας λόγο για πολύ δύσκολες σχέσεις και επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει από πλευράς του πρόθεση για πρόοδο στη διαδικασία εξομάλυνσης.

Εξ άλλου αναφέρθηκε και στο άλλο ζήτημα αυτό της Διακρατικής Συμφωνίας Μπακογιάννη – Μπάσα για τον καθορισμό των θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο. Κατηγορώντας και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει διαπράξει εθνική προδοσία παραδίδοντας αλβανικό έδαφος στην Ελλάδα σαφώς εννοεί ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για πρόοδο και στο θέμα αυτό.

Επανήλθε με υπονοούμενα ότι η Ελλάδα αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας και δυσκολεύει την προοπτική ένταξης της.

Στην ουσία ο Ράμα δεν επιδίωξε εκ νέου τη διέγερση του εθνικισμού μην έχοντας απάντηση για τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Δημοσιοποίησε την παντελή έλλειψη βούλησης από πλευράς του για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την επιτάχυνση της διαδικασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την ΕΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της Αλβανίας αποτελεί προφανώς μαύρη σελίδα κοινοβουλευτισμού και επιπλέον ως προς την ανθελληνική ρητορεία έχει ελάχιστες προηγουμένως να συγκριθεί εάν εξαιρέσει κανείς εκείνη του Ιουλίου 1940 όταν ενέκρινε τις πράξεις κοινής εισβολής με την φασιστική Ιταλία στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon