Χάος στην Κακαβιά.. Στα Γιάννινα ο Αλβανός ΥΠΕΞ… Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο!

Δημοσιεύθηκε: 04/11/2017 19:00 Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2017 19:00 Από: Tachydromos

Σε παρ’ ολίγον σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, οδήγησε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές για τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Το σύστημα από πολύ νωρίς το πρωί τέθηκε εκτός λειτουργίας σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις της χώρας με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση για πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η διέλευση από το Αλβανικό έδαφος προς την χώρα μας ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα στην Κακαβιά να σχηματιστούν ουρές πολλών χιλιομέτρων.

Η Αλβανία αρχικά θεώρησε την κίνηση αυτή ως «ελληνικό αντίποινο» για τις κατεδαφίσεις στην Χιμάρα.

Στην Κακαβιά έσπευσε ο Αλβανός πρόξενος στα Γιάννινα ενώ εν συνεχεία έφτασε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιμίτρ Μπουσάτι, ο οποίος νωρίτερα ήταν στην Δερβιτσάνη.

Ο Πρόξενος και ο Υπουργός μετέβησαν στα Γιάννινα και είχαν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Οι Έλληνες υπουργοί διαβεβαίωσαν τον κ. Μπουσάτι ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και το οποίο είναι ανάλογο και σε άλλες συνοριακές διαβάσεις όπως με τα Σκόπια και την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους αντίποινο προς την γείτονα χώρα.

Μάλιστα βρέθηκε και προσωρινή λύση με την πρόχειρη καταγραφή όσων πολιτών έρχονταν από την Αλβανία με διαβατήριο και από αργά το απόγευμα η κατάσταση έχει αρχίσει να εξομαλύνεται.

Τόσο ο Αλβανός Υπουργός όσο και εκπρόσωποι του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας τις απαντήσεις των Ελλήνων Υπουργών ώστε να άρουν την καχυποψία που είχε δημιουργηθεί εξ αιτίας ενός τυχαίου γεγονότος.

Ενδεικτικό είναι ότι, ωσότου από το Υπουργείο Εξωτερικών γίνουν επίσημες ανακοίνωσεις, τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα ως αντίποινο για την Χιμάρα..

Episuspost.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon