Μεγαλειώδης δραστηριότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, αφιερωμένη στην περίοδο του κομμουνιστικού διωγμού

Δημοσιεύθηκε: 05/11/2017 20:04 Τελευταία Ενημέρωση: 06/11/2017 11:08 Από: Tachydromos

«Διωγμοί, αντίσταση, μαρτυρία»

Μεγαλειώδης δραστηριότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, αφιερωμένη στην περίοδο του κομμουνιστικού διωγμού

Συμμετέχει και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας μας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έχει κηρύξει το έτος 2017 «Έτος μνήμης για τον πατριάρχη Ιουστινιανό και τους προστάτες της Ορθοδοξίας κατά την περίοδο του κομμουνισμού».

Μνημονεύοντας όλους όσους εκδιώχτηκαν για την Ορθόδοξη πίστη τους στη Ρουμανία κατά την περίοδο του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος, το Πατριαρχείο της Ρουμανίας διοργάνωσε, από τις 24 ωε τις 26 Οκτωβρίου 2017, το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ο βίος των Ορθόδοξων Εκκλησιών κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος - Διωγμοί, αντίσταση, μαρτυρία». Οι συμμετέχοντας από διάφορες πρώην κομμουνιστικές χώρες εισηγήθηκαν για ό, τι συνέβη στις δικές τους εκκλησίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εισηγητής της Αλβανίας για την περίοδο του κομμουνιστικού διωγμού ήταν ο κύριος Πύρρος Κονδύλης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας προσκλήθηκε στην εν λόγω δραστηριότητα όχι μόνο ως αδερφή Εκκλησίας, αλλά ως μία εκ των Εκκλησιών που υπέστη τους πιο σκληρούς και, ίσως μοναδικούς, διωγμούς, με το κλείσιμο και την ολική απαγόρευση της πίστης το 1967.

Την Εκκλησία μας αντιπροσώπευαν οι Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Αμαντίας, Ναθαναήλ και ο διάκος Σπύρος Τοπάντζα. Στην εν λόγω δραστηριότητα συμμετείχαν επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας, Ρατισλάβ, καθώς κι εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από τις υπόλοιπες αδερφές εκκλησίες.

Την Παρασκευή, στις 27 Οκτωβρίου, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου έλαβε χώρα συλλείτουργο των ποιμεναρχών με την ευκαιρία της εορτής του Νέου Αγίου Δημητρίου (Μπεσαραμπόβ), προστάτη της ρουμανικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε και προσευχή στη ρουμανική, σλαβική κι αλβανική γλώσσα για όλους εκείνους που κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος μαρτύρησαν και προστάτευσαν με τη ζωή τους την ορθόδοξη πίστη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε και ανταλλαγή ευχαριστιών και δώρων. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας, Δανιήλ, κάνοντας δώρο στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο την εικόνα του Νέου Αγίου Δημητρίου, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Δωρίζομε την εικόνα του Νέου Αγίου Δημητρίου στον Μακαριώτατο, Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο, ως ένα δείγμα εκτίμησης αλλά και παρότρυνσης, διότι η Αλβανία, κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού μετατράπηκε στη μοναδική αθεϊστική χώρα της υφηλίου όπου καταπιέστηκε η κάθε θρησκεία, πολλοί κληρικοί θανατώθηκαν κι απαγορεύτηκε κάθε θρησκευτική εκδήλωση.

Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες κατά τη διάρκεια των κομμουνιστικών καθεστώτων που είχαν εγκατασταθεί σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπέφεραν αρκετά, ειδικά όμως στην Αλβανία εκτυλίχτηκε μια μίζερη κατάσταση, εξαιτίας του απλού γεγονότος ότι απαγορεύτηκε κάθε θρησκευτική εκδήλωση.

Στη συνέχεια όμως ο Θεός χάρισε περισσότερη ελευθερία κι επιτράπηκε η εκδήλωση του θρησκευτικού βίου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανέστη εκ νεκρών, χάρη στην εξαιρετική προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, το όνομα του οποίου στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «ανάσταση εκ νεκρών». Αυτός είναι ο άνθρωπος που ο εσταυρωμένος κι αναστηθέντας Ιησούς Χριστός απέστειλε για να αναστήσει την εσταυρωμένη Εκκλησία της Αλβανίας.

Γι αυτό το λόγο εμείς εκτιμούμε πολύ και λατρεύουμε αυτό το έργο, το οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην Αλβανία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κτίστηκαν πολλοί ναοί, λειτούργησαν κοινωνικά, φιλανθρωπικά κι υγειονομικά ιδρύματα για να βοηθηθούν τα παιδιά, οι ευπαθείς οικογένειες, οι ηλικιωμένοι κτλ. Πριν λίγο καιρό συμμετείχαμε στον καθαγιασμό του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού στα Τίρανα. Άρα, οι Αλβανοί μας άφησαν πίσω εμάς τους Ρουμάνους κι έκτισαν τον Καθεδρικό τους πριν από μας».

Η εν λόγω δραστηριότητα διεξήχθη και στα πλαίσια των 10 χρόνων της εκλογής του Πατριάρχη Δανιήλ επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας. Στα πλαίσια αυτά, το Σάββατο, στις 28 Οκτωβρίου, στο Πατριαρχικό Μέγαρο έλαβε χώρα Δοξολογία με τη συμμετοχή των ποιμεναρχών. Στη συνέχεια συμμετείχαν όλοι μαζί στην επίσημη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανίας, όπου έγινε αναφορά στις δυσκολίες κατά την περίοδο του αθεϊστικού διωγμού και για τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για τον κομμουνιστικό διωγμό και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία.

Η συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών ήταν όχι μόνο απόδειξη του δύσκολου κοινού παρελθόντος, αλλά και της ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ των στις μέρες μας, πάνω στη βάση της Ορθοδόξου Πίστεως.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν και σειρά επισκέψεων σε ιερούς τόπους, ναούς και μονές, όπου έχουν ενταφιαστεί και μάρτυρες που μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, καθώς και το Εθνικό Φεστιβάλ της Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ευχαριστίες στο Θεό», κτλ.

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon