Σαν σήμερα 08 Νοεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

Δημοσιεύθηκε: 08/11/2017 08:11 Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2017 08:11 Από: Tachydromos

Η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει τη Σύναξη των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 08 Νοεμβρίου.

392 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μέγας Θεοδόσιος, καταργεί με διάταγμά του την ειδωλολατρία και απαγορεύει την προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς. Ο Χριστιανισμός εδραιώνεται ως επίσημη θρησκεία και πνευματική αρχή στο ρωμαϊκό κράτος.

1620 Τριακονταετής Πόλεμος: Μάχη του Λευκού Όρους: Ο Φρεδερείκος Ε’ του Παλατινάτου ηττάται από την Καθολική Συμμαχία υπό τον στρατηγό Τίλλυ. Μετά την ήττα, η Πράγα παύει να είναι η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς οι ηγεμόνες της Βοημίας χάνουν την εξουσία τους.

1687 Επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Εκθρονίζεται ο Σουλτάνος Μωάμεθ Δ΄.

1789 Σαν σήμερα ο Ελιτζάια Κρέιγκ παρασκευάζει το πρώτο ουίσκι από καλαμπόκι στο Μπέρμπον του Κεντάκι. Ο συγκεκριμένος τύπος του ουίσκι θα πάρει το όνομα «Bourbon».

1793 Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

1864 Επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Αβραάμ Λίνκολν.

1895 Γεννήθηκε ο αγιογράφος και λογοτέχνης, Φώτης Κόντογλου, από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

1895 Σαν σήμερα ο Γερμανός φυσικός, Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.

1901 Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη. Επέλαση του ιππικού εναντίον των φοιτητών, με 6 νεκρούς και 80 τραυματίες. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

1903 Σαν σήμερα δύο χρόνια μετά τα «Ευαγγελικά» ξεσπούν εκ νέου ταραχές, με αφορμή αυτή τη φορά την παράσταση του έργου «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο, μεταφρασμένο στη δημοτική από τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων είναι τρεις νεκροί και επτά τραυματίες.

1904 Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ κερδίζει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο, με την υποστήριξη κυρίως των βόρειων και δυτικών πολιτειών.

1912 Σαν σήμερα Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθέρωση της Λέσβου. Μοίρα του στόλου, υπό τις διαταγές του ναύαρχου Κουντουριώτη καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη. Η τουρκική φρουρά θα παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου. Το νησί έκτοτε θα παραμείνει ελληνικό.

1916 Οι Σύμμαχοι αξιώνουν την αποχώρηση από την Ελλάδα των πρέσβεων του γερμανικού συνασπισμού. Παραιτείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ηλιόπουλος μη ανεχόμενος επεμβάσεις στο έργο του.

1917 Ρωσική Επανάσταση: Στο Σμόλνι της Πετρούπολης συνέρχεται το 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ. Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Διορίζει πρόεδρο τον Βλαντιμίρ Λένιν, τον Λέον Τρότσκι Κομισάριο Εξωτερικών και τον Ιωσήφ Στάλιν Κομισάριο Εθνοτήτων.

1921 Ο διάδοχος Γεώργιος αναχωρεί από τη Σμύρνη για το μέτωπο.

1931 Κλείνει, λόγω καθίζησης του εδάφους, η Διώρυγα του Παναμά.

1949 Ξεσπά στον Πειραιά επιδημία πολιομυελίτιδας. Κλείνουν όλα τα νηπιαγωγεία.

1963 Στην Ελλάδα, ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας.

1974 Παραπέμπεται στο στρατοδικείο ο Δημήτρης Ιωαννίδης κατηγορούμενος για το πραξικόπημα στην Κύπρο.

1977 Ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

2005 Σαν σήμερα πεθαίνει ο ηθοποιός, Αλέκος Αλεξανδράκης.

Dogma.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon