Δηλώσεις ΥπΕξ Αλβανίας κ. Μπουσάτι για διαπραγματεύσεις με Κοτζιά

Δημοσιεύθηκε: 08/11/2017 18:16 Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2017 23:33 Από: Tachydromos

Εκτενή αναφορά σε ότι αφορά στη συνάντηση της Κρήτης με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νικόλαο Κοτζιά έκανε σε σημερινές του δηλώσεις ο ΥπΕξ Αλβανίας κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Επιφυλακτικός και συγκρατημένος εμφανίστηκε κι ενώ μίλησε για δέσμευση του προσωπική, της Αλβανικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για συνέχιση του διαλόγου δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβαση των συνομιλιών. Παρότι τις προηγούμενες ημέρες τόσο πολιτικά πρόσωπα αλλά και διπλωμάτες εμπειρογνώμονες με πολύ καλή γνώση των ελληνοαλβανικών σχέσεων μίλησαν για την ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος καλής εμπιστοσύνης στις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε τις σημερινές δηλώσεις Μπουσάτι.

Η θέση που εξέφρασε είναι πάγια και στερεότυπο της διακυβέρνησης Ράμα ότι πρόκειται για δύσκολες σχέσεις, συσσωρευμένα προβλήματα και παρά την εργασία των τεχνικών κλιμακίων δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικά συμπεράσματα απ τις συνομιλίες που θα γίνουν την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου στην Κρήτη.

Ο Αλβανός ΥπΕξ έκανε λόγο για το καλάθι των ζητημάτων που κληρονομούνται απ τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με αναφορά στο ζήτημα του Νόμου Εμπολέμου Κατάστασης αλλά όχι σε άλλα όπως π.χ. αυτό της Συμφωνίας για τους Πεσόντες μας.

Μίλησε ακόμη για καλάθι θερμών θεμάτων όπου προσδιόρισε θέματα προξενικής φύσης, προαγωγή δικαιωμάτων ελληνικής μειονότητας, διαβίωσης και συμβολής(όχι εργασίας) αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπουσάτι ως ιδιαίτερα δύσκολο αλλά που πρέπει να συζητάτε αναφέρθηκε σε θέματα συμφωνίας συνόρων ανοίγοντας θέμα και αμοιβαίας αναγνώρισης χερσαίων συνόρων και όχι μόνο αυτή των θαλάσσιων ζωνών: υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για συνέχιση διαλόγου επί του συνόλου των ζητημάτων ανέφερε ο Αλβανός ΥπΕξ και με νόημα επεσήμανε ότι δεν γίνεται λόγος για λύσεις και όχι συμβιβασμός. Δεν θα είναι σύντομη η διαδικασία διαλόγου.

Υπάρχουν θέματα που θέλουν χειρισμό μόνο από τη μια πλευρά, ανέφερε επίσης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon