Η συνάντηση στην Κρήτη

Δημοσιεύθηκε: 09/11/2017 14:46 Τελευταία Ενημέρωση: 11/11/2017 11:01 Από: Tachydromos

Έχει τους δικούς της συμβολισμούς η επιλογή της Κρήτης ως τόπο διεξαγωγής της συνάντησης και των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαου Κοτζιά και του ομολόγου του της Αλβανίας κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ως οικοδεσπότης ο κ. Κοτζιάς και η αντιπροσωπεία του ίσως τους ερμηνεύσει στη συνοδεία του κ. Μπουσάτι, καθότι παρόλο που ζωγράφος ο Πρωθυπουργός τους (μιλάει τη γλώσσα των συμβόλων κατ εξοχήν) δεν φαίνεται να έχει «μυριστεί» όλο αυτή την όμορφη περιρρέουσα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων ατμόσφαιρα.

Πρώτα – πρώτα ο κ. Μπουσάτι δεν είναι προφανώς ο πρώτος εξ Σκόδρας αξιωματούχος που πηγαίνει στη Μεγαλόνησο. Ο φιλέλληνας, αλβανικής καταγωγής υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Οθωμανών, ο Χασάν Ταχσίν Πασά (Μεσαρέ) υπηρέτησε στην Κρήτη ως στρατιωτικός διοικητής, διοικητής της χωροφυλακής και πολιτικός διοικητής, σε χρόνια μεγάλων αναστατώσεων στη Μεγαλόνησο. Εκεί μάλιστα έδεσε φιλία με τον Βενιζέλο με τον οποίο «ξανασυναντήθηκαν» για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είχε μαζί του πάρει τότε ο Μεσαρέ και απ’ την πατρίδα του Μπουσάτι άνδρες για τη δημιουργία δικού σώματος χωροφυλακής ώστε να τα βρουν με τους Κρητικούς και να περιορίζουν αφορμές αδικιών για μαζικότερους ξεσηκωμούς. Ο Μεσαρέ είχε κριτήριο δίκαιο καθώς μπορεί να μην είχε πει το παρωχημένο ότι «…τη Θεσσαλονίκη απ’ τους Έλληνες την πήραμε και στους Έλληνες την παραδίνουμε…» είχε όμως πει όπως απόγονοι του επιβεβαιώνουν ότι «… με τους Έλληνες πολεμήσαμε άρα και σ’ αυτούς δίνουμε την Θεσσαλονίκη…».

Είναι κάτι που αξίζει να το μάθει ο Μπουσάτι και η συνοδεία του διότι σε τέτοιο κλίμα θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι η στρατηγική προσέγγιση Ελλήνων και Αλβανών δύναται μόνο θετικά να παράγει για τους δύο λαούς και την περιοχή.

Προφανώς θα περάσει στις διαδρομές του στην Κρήτη και έξω απ’ το Νεκροταφείο των Γερμανών στρατιωτών που έπεσαν σε ένα πόλεμο και για μια υπόθεση τόσο άδικη και όμως τιμούνται δεόντως έχοντας νεκροταφείο. Η Ελληνίδα γιαγιά όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έφερε στο ενώπιο της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών, που συνεδρίαζε στην Κρήτη προ λίγων ετών, πηγαίνει και ανάβει κεριά σ’ αυτούς τους τάφους. Δεν μπορούν οι μητέρες τους λέει να τους ανάψουν, είναι μακριά. Στα βουνά της αλβανικής επικράτειας είναι 8 000 έλληνες Πεσόντες του Πολέμου, και μάλιστα απ’ τη μεριά του δίκιου και του δίκαιου σκοπού της ανθρωπότητας. Και όμως η Κυβέρνηση του κ. Μπουσάτι, δεν επιτρέπει ακόμη τη συλλογή των οστών τους και τον αξιοπρεπή ενταφιασμό. Που ο ανθρωπισμός; Η Ελλάδα συνεπής στην ηθική του ανθρωπισμού φιλοξενεί σήμερα πλέον των 800 000 πολιτών της Αλβανίας (πολλοί εξ αυτών ευημερούν στην Κρήτη) και δεν της επιτρέπουν τη συλλογή των λειψάνων εκατό φορές λιγότερο νεκρών…

Ακόμη έχει ένα συμβολισμό η συνάντηση στο Ακροτήρι. Θα μπορέσει να του διδάξει (το δικαιούται εξ άλλου αφού τον είχε φοιτητή τον Μπουσάτι), ο κ. Κοτζιάς, την απεραντοσύνη του Πελάγους που ανείκει στην Ελλάδα και που μπορεί όχι μόνο να το κατοχυρώνει νομικά αλλά και να υπερασπίζεται έναντι της Τουρκίας. Θα της περίσσευε λοιπόν ένας άδικος χειρισμός για κάτι νερά παραπάνω στο Ιόνιο όπως η προπαγάνδα του Ράμα όλα αυτά τα χρόνια βομβαρδίζει. Η Ελλάδα επιβίωσε διαχρονικά επιδιώκοντας το δίκαιο άλλο τόσο έναντι της Αλβανίας.

Επίσης η Κρήτη διακρίνεται για τις καλές της θερμοκρασίες. Ίσως και αυτό να έχει ένα συμβολισμό. Μήπως η πάγοι με τους οποίους ο Ράμα έχει συσκευάσει τον Μπουσάτι σ’ αυτή την αποστολή λιώσουν και καταφέρουν να είναι πιο ειλικρινής για το τι τουλάχιστον υποκρύπτει όλη αυτή η ανεδαφική εχθρότητα στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο κ. Μπουσάτι δεν δείχνει πάντως να έχει επηρεαστεί από ρεαλιστικές φωνές στο εσωτερικό της Αλβανίας καθώς προετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κρήτη. Ο πρώην Πρέσβυς της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Μπασκίμ Ζενέλι έκανε δημόσιες εμφανίσεις με την έκκληση ώστε αμέσως το Αλβανικό ΥπΕξ να συνέλθει και να αποκαταστήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Ούτε λίγο – ούτε πολύ ο πολύπειρος διπλωμάτης ανέφερε ότι τα προβλήματα πάντα υπήρχαν κληρονομημένα απ’ την ιστορία, αυτό όμως ποτέ δεν εμπόδισε την εξέλιξη σχέσεων με αμοιβαίο όφελος. Επιπλέον δε παρά τις διακυμάνσεις οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ σ’ αυτή την κατάσταση και εκεί την ευθύνη την έβαλε κυρίως στην Αλβανική κυβέρνηση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η διαιώνιση τέτοιας κατάστασης και η εμμονή του Μπουσάτι στις συναντήσεις με τον Κοτζιά στην ίδια γραμμή πρόκειται να επιφέρει άμεσα συνέπειες εις βάρος των Αλβανών και δεν εννοώ υπογράμμισε με νόημα αυτούς που ήδη είναι στην Ελλάδα ως μετανάστες.

Ακόμη πιο ευθύς ήταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αργυροκάστρου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα κ. Τριτάν Σέχου. Αναλαμβάνοντας μεγάλο πολιτικό κόστος, επειδή έχει κατορθώσει ο μηχανισμός Ράμα να διαμορφώσει ως γραμμή διαχωρισμού των πατριωτών και μη τον άνθελληνισμό. Εκείνος όχι μόνο υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας για τα θαλάσσια όρια μεταξύ των δύο χωρών, αλλά κατηγόρησε ότι η τεχνητή ένταση και οι προκλήσεις των ελληνοαλβανικών σχέσεων γίνονται από τυχοδιωκτισμό της κυβερνώσας ομάδας γύρω απ’ το Ράμα. Έχουν όμως τεράστιες συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας.

Την ανάγκη ώστε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας να μεταβάλει τη στάση του και να επιστρέψει με αποτελέσματα απόψυξης υπογράμμισε και ο πρώην ΥπΕξ κ. Πασκάλ Μήλιο.

Ωστόσο όμως και παρότι από αντικειμενική προσέγγιση με διάσταση τον πολιτικό πραγματισμό, όφελος θεαματικής αλλαγή στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει η Αλβανία, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί. Ο Ράμα και η κυβέρνηση του βρίσκονται στη δίνη των σκανδάλων και η θέσης της πρόκειται να γίνει πιο δυσμενή στο επόμενο διάστημα. Άρα μια ανάσα απ’ τον Κοτζιά είναι πολύτιμο φιλί ζωής για την κυβερνώσα παράταξη εάν θα έκρινε τα πράγματα με λογική. Επιπλέον δε για να ξεπεράσει το αρνητικό στην Ευρώπη κλίμα και να έχει κάτι να επιδείξει του χρειάζεται η συνηγορία της Ελλάδας. Τόσο η γραφειοκρατία της ΕΕ όσο ειδικά οι κυβερνήσεις τους είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες απ’ την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος που προέρχεται απ’ την Αλβανία και ανήσυχες από τα στοιχεία για ανάμειξη της κυβέρνησης σε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Έτσι μια συγκατάβαση τώρα με βάση τις υποδείξεις της λογικής και του αμοιβαίου συμφέροντος στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας θα μετέθετε τον κ. Κοτζιά στην πλευρά των «συνηγόρων» στην προσδοκία της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτό όμως προϋποθέτει την απόρριψη γελοίων και αβάσιμων δίπυλων λογικών: κοιμητήρια για τους Έλληνες Στρατιωτικούς και αναμνηστικά για Τσάμηδες -, λέει ο Ράμα. Ενώ ο Μήλιο εξ ίσου πονηρά ή λίγο πιο ήπια: δια νόμου κατάργηση του Νόμου Εμπόλεμης Κατάστασης και ενεργοποίηση του Νόμου για τους Πεσόντες. Αλήθεια ο ανθρωπισμός γίνεται πολιτικό παζάρι; Τέτοιες λογικές προφανώς δεν είναι διπλωματία αλλά εμμονή σε θέσεις μη διαπραγμάτευσης.

Τέλος απ’ το γραφείο του κ. Κοτζιά θα πρέπει να φροντίσουν ώστε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο οποίο θα διεξαχθούν οι συναντήσεις και συνομιλίες να επιδείξει στον φιλοξενούμενο Αλβανό ΥπΕξ τον τίτλο ιδιοκτησίας… αλλιώς σε αυθαίρετα αυτός δεν εισέρχεται. Και εάν διαθέτει τα σχέδια επίσης να τα εφαρμόσει κανένας πελάτης σε καταπατημένη μεν αλλά με τίτλο ιδιοκτησίας των αλβανικών υποθηκοφυλακείων γης στη Χιμάρα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon