Ο γαλλικός τύπος για την Αλβανία: Μια νάρκο-πολιτεία στην καρδιά της Ευρώπης;

Δημοσιεύθηκε: 10/11/2017 14:32 Τελευταία Ενημέρωση: 10/11/2017 19:26 Από: Tachydromos

Αναφορά του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού κύρους, Radio France Internationale, του δημοσιογράφου Jean-Arnault Derensπεριγράφει την Αλβανία ως «νάρκο –πολιτεία στην καρδιά της Ευρώπης». «Ενώ η παραγωγή και η διακίνηση της κάνναβης έχει ανθίσει σ’ αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ασκούν όλο και ισχυρότερη πίεση πάνω στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, αναφέρει ο δημοσιογράφος Jean-Aranult Derens, επιχειρώντας μια ανάλυση των σχέσεων της διακίνησης των ναρκωτικών με την κυβέρνηση.

«Η Αλβανία ήταν πάντοτε γνωστή για την παραγωγή κάνναβης, αλλά με την άνοδο στην εξουσία του Έντι Ράμα το 2013, αυτή η παραγωγή που παλαιότερα είχε επικεντρωθεί μόνο στο Νότο, έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια, εκτοπίζοντας την παραδοσιακή γεωργία. Οι αγρότες έχουν εγκαταλείψει τις γαίες τους , προτιμώντας να εργάζονται στις χασισοφυτείες. Αυτή η παραγωγή έχει σταλεί μαζικά στην Ιταλία και σε μικρότερες ποσότητες και στην Ελλάδα.

Για την προστασία της παραγωγής της κάνναβης είχε επιστρατευτεί όχι μόνο η αστυνομία, αλλά τέθηκαν σε ετοιμότητα και χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή των ναρκωτικών και οι αεροπορικές και ναυτικές βάσεις του στρατού. Παράλληλα, τα χρήματα που αποκομίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της εκλογικής καμπάνιας του Έντι Ράμα. Γύρω στους 20 σοσιαλιστές βουλευτές έχουν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, αφού έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών ή για σχέσεις με τα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών. Στα τέλη Οκτωβρίου, ξαδέρφια του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, συλλήφθηκαν στη Σικελία, ενώ παράλληλα η αλβανική εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Εσωτερικών, αλλά ο Έντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας. Επίσης η διακίνηση της ηρωίνης και κοκαΐνης με προέλευση από την Τουρκία και με χώρα τράνζιτ τα Σκόπια έχει αυξηθεί τελευταία. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα αλβανικά κυκλώματα έχουν πάρει πια στα χέρια τους την εμπορεία των σκληρών ναρκωτικών, η οποία παλαιότερα ελέγχονταν από τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους. Επί μακρό χρονικό διάστημα οι δυτικές πρεσβείες στα Τίρανα έχουν κλείσει τα μάτια, σε μια εποχή που η Αλβανία είναι χώρα, για την οποία έχουν ανοίξει οι διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ. Στην ουσία, δεν ήθελαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Έντι Ράμα, τον οποίο εκτιμούσαν για την προ-ευρωπαϊκή ρητορική του και είχε δώσει την εντύπωση του εγγυητή για τη σταθερότητα της Αλβανίας και των Βαλκανίων. Οι τελευταίες εκθέσεις της ιταλικής Guardiadi Financaκαι της τελωνειακής ιταλικής αστυνομίας είναι κραυγαλέες, όπως και οι πιο εμπιστευτικές έρευνες των μυστικών υπηρεσιών των δυτικών χωρών.

Τις τελευταίες μέρες, ο αμερικανός πρέσβης Λου ανέβασε τους τόνους απαιτώντας «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά το μήνυμα αυτό δεν θα έχει την τύχη να εισακουστεί. Στις 30 Οκτωβρίου ο αρχηγός της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας παραιτήθηκε, διότι δεν είχε κατορθώσει να κάμψει τις πολιτικές πιέσεις που του γίνονταν για την παρεμπόδιση της έρευνας των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Το ερώτημα που τίθενται είναι αν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι ακόμη ικανός να απεμπλακεί από την επικίνδυνη εξάρτησή του από τους εγκληματίες και τους βαρόνους των ναρκωτικών».

Πηγή: lapsi.al

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon