Άρχισε ο πόλεμος κατά της αλβανικής μαφίας

Δημοσιεύθηκε: 11/11/2017 12:28 Τελευταία Ενημέρωση: 11/11/2017 16:09 Από: Tachydromos

Χρήστος Μαζάνης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να βοηθήσουν τις αλβανικές Αρχές στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως είχε ήδη γράψει το zougla.gr, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη γείτονα χώρα και αφορούσε στην εμπλοκή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι με ναρκέμπορους, το FBI είχε προγραμματίσει να στείλει πράκτορες προκειμένου να συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του ναρκεμπορίου.

Την περασμένη Τρίτη, σε συνέδριο το οποίο οργανώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, έγινε γνωστό πως ετοιμάζεται μια επιχείρηση μαμούθ, με την ονομασία «Δύναμη του νόμου» κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα της ΕΕ στα Τίρανα, Romana Vlahutin αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Donald Lu. Και οι δύο, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα για να αρχίσει η συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας η οποία θα την πλαισιώνει.

Romana Vlahutin

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ειδική ομάδα (task force) θα αποτελείται από εξειδικευμένους πράκτορες του FBI,( τον Mark Newhouse και τον Jack Liao), από Ιταλούς και Γερμανούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα βοηθούν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις τους.

Donald Lu

Όπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών της Αλβανίας, Fatmir Xhafaj σε δημοσιογράφους,«ετοιμάζεται μια ειδική ομάδα για να βοηθήσει στην επιτυχία της επιχείρησης. Σε αυτήν την επιχείρηση θα βοηθήσουν και οι ΗΠΑ».

Fatmir Xhafaj

H ειδική μονάδα (task force) αποτελείται από εξειδικευμένους πράκτορες του FBI, από Ιταλούς και Γερμανούς αστυνομικούς

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα ανέφερε πως «οι αμερικανικές αρχές θα στηρίξουν την όποια προσπάθεια των καινούργιων κέντρων που δημιουργήθηκαν, του SPAK (Specialized Structure against Corruption and Organized Crime) και του BKH (National Investigation Bureau).Το FBI βρίσκεται στην Αλβανία για να βοηθήσει ενάντια στο έγκλημα.Αυτή η επιχείρηση να οδηγήσει στις συλλήψεις των μεγάλων ψαριών».

Στα δεξιά οι δύο πράκτορες του FBI οι οποίοι συμμετέχουν στην task force

Παράλληλα η πρέσβειρα της ΕΕ μεταξύ άλλων δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, «όπως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στην Ε.Ε. έτσι και στην Αλβανία θα πρέπει να ισχύσει ο νόμος».

Ρεπορτάζ του euronews:

Η συγκεκριμένη ομάδα (task force) θα δουλεύει με άκρα μυστικότητα και τα αποτελέσματα θα μοιράζονται και με άλλες διεθνείς υπηρεσίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος αν και σχολιάζεται από την αντιπολίτευση λόγω της εμπλοκής του άλλοτε στενού του συνεργάτη, Σαιμίρ Ταχίρι, με ναρκέμπρους, ανέφερε πως το κράτος προχωρά στη δεύτερη φάση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

H ανάρτηση στο twitter της πρέσβειρας της Ολλανδίας στα Τίρανα για το συνέδριο κατά του οργανωμένου εγκλήματος:

H ανάρτηση του πρέσβη των ΗΠΑ :

Η ανάρτηση στο twitter του πρέσβη της Αυστρίας :

Η ανάρτηση στο twitter του πρέσβη της Σουηδίας:

Ρεπορτάζ αλβανικών Μέσων Ενημέρωσης από την ανακοίνωση της επιχείρησης:

Oι αποκαλύψεις των Αμερικανών και οι πιέσεις στην κυβέρνηση Ράμα

Η κυβέρνηση Ράμα είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει σε στενή παρακολούθηση έπειτα από τις αποκαλύψεις των Ιταλικών Αρχών σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι με ναρκέμπρους. Ήδη στις 26 Οκτωβρίου,σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Φωνής της Αμερικής», ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά στηρίζει πλήρως τους εισαγγελείς και τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση, ακόμα και αν θα φτάσουν οι έρευνές τους σε υψηλά κλιμάκια.

Ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου, ο οποίος τόνιζε πως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Ταχίρι επεσήμανε πως «αν είναι ένοχος θα πρέπει να τιμωρηθεί, αν είναι αθώος οι πολίτες θα πρέπει να το γνωρίζουν».

Έντι Ράμα

Στις 5 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τις αποκαλύψεις περί εμπλοκής του πρώην υπουργού με ναρκέμπορους, ο πρέσβης των ΗΠΑ προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο.

Η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας

Ευθέως και ονομαστικά, κατηγόρησε δικαστήρια και γενικότερα το σύστημα Δικαιοσύνης της γείτονας χώρας που αφήνει ελευθέρους εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δικαστού Fildez Hafizi, τονίζοντας ότι το σύστημα Δικαιοσύνης την άφησε απροστάτευτη. Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επισήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Λου, ανέφερε επίσης, ότι ο Εμιλιάνο Σουλάζι, αν και τελεί υπό κράτηση, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ενώ ο Λουλζίμ Μπερίσα, επικεφαλής της βίαιης συμμορίας του Δυρραχίου, αφέθηκε κατά λάθος ελεύθερος από τους αξιωματικούς των φυλακών.

Λουλζίμ Μπερίσα

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Κλεμέντ Μπαλίλι, διακινητή ναρκωτικών διεθνώς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μάγο», καθώς, αν και καταζητείται από την αμερικανική DEA και τις ελληνικές αρχές, εξακολουθεί να είναι ελεύθερος.

Κλεμέντ Μπαλίλι

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, η κατάσταση στην Αλβανία μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι μυστικές υπηρεσίες συνεργαστούν πιο στενά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη σύλληψη των «μεγάλων ψαριών».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ακόμα μπροστά. Μέχρι να συλληφθούν τα μεγάλα ψάρια, να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίον τους και να μπουν στην φυλακή, η κάνναβη θα επανέλθει, οι δικαστές θα παίρνουν μίζες και θα υπάρχει διαφθορά αξιωματούχων της κυβέρνησης» τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Λου.

Ζήτησε, δε, από την αλβανική κυβέρνηση, να κηρύξει πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μία κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Λου έχει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα εκφραστεί αρνητικά.

http://www.zougla.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon