Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

Δημοσιεύθηκε: 27/11/2017 09:26 Τελευταία Ενημέρωση: 27/11/2017 09:20 Από: Tachydromos

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των: Αγίου Ιακώβου του Πέρση του Μεγαλομάρτυρος, Οσίου Πινουφρίου, Οσιυ Ναθαναήλ, Αγίου Ιακώβου Θαυματουργού επισκόπου Ροστοβίας, Οσίου Μωυσή, Οσίου Γρηγορίου Σιναΐτη, Αγίου Θεοδορίσου του Τυρνόβου, Αγίου Δαμασκηνού Στουδίτη Επισκοπου Λητής και Ρεντίνης, τη σύναξη των Αχαιών Αγίων, καθώς επίσης και τη σύναξη Αγιωτών Αγίων. Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου:

1095: στο Συμβούλιο του Κλερμόντ στη Γαλλία, ο Πάπας Urban II ανακηρύσσει την Πρώτη Σταυροφορία.

1701: γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιος, ο οποίος δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης θερμοκρασίας.

1743: ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ παρουσιάζει τη σύνθεση «Dettingen Te Deum» για να υμνήσει τον βασιλιά Γεώργιο Β’, που νίκησε τους Γάλλους στη Μάχη του Ντέτινγκεν.

1821: ο Σούμπερτ εκδίδει το τραγούδι «Ο θάνατος και η Παρθένα», που στη συνέχεια θα το μετεξελίξει σε έργο για κουαρτέτο εγχόρδων.

1826: σαν σήμερα ο άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ ανακαλύπτει τα σπίρτα.

1830: η καθολική Αγία Αικατερίνη Λαμπουρέ βλέπει ένα όραμα με την Παναγία να στέκεται σε μια υδρόγειο σφαίρα συνθλίβοντας ένα φίδι με τα πόδια της και βγάζοντας ακτίνες φωτός από τα χέρια της. Από το όραμα αυτό δημιουργήθηκε το Miraculous Medal, ένα φυλαχτό που φοριέται από εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα και μη καθολικούς

1839: ιδρύεται στη Μασαχουσέτη η Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία

1842: ο Ρώσος συνθέτης Μιχαήλ Γκλίνκα ανεβάζει στην Αγία Πετρούπολη την όπερα «Ρουσλάνος και Λουντμίλα». Η εισαγωγή της είναι από τα πλέον δημοφιλή κομμάτια στο χώρο της κλασσικής μουσικής.

1874: γεννιέται ο Chaim Weizmann, πρώτος Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

1881: πεθαίνει ο Τέομπανλντ Μπεμ, γερμανός οργανοποιός, κατασκευαστής του σύγχρονου κλαρινέτου.

1895: σαν σήμερα ο επιχειρηματίας Αλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.

1895: γεννιέται ο Αλέξανδρος Δουμάς ο υιός, γάλλος συγγραφέας.

1900: μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός, ο οποίος χρονολογείται από το 300 π.Χ. ανακαλύπτεται στα Κύθηρα.

1901: πεθαίνει ο Κλίμεντ Στουντμπέικερ, αμερικανός αμαξοποιός και από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης

1906: γεννιέται στη Γενεύη ο μουσικολόγος, μαέστρος και ερευνητής της μουσικής Samuel Baud-Bovy. Η παραδοσιακή ελληνική μουσική ευεργετήθηκε σημαντικά από τις έρευνες του

1909: στρατεύματα των ΗΠΑ αποβιβάζονται στο Μπλούφιλντ της Νικαράγουα.

1912: ισπανογαλλική συνθήκη διευθετεί τα διάφορα συμφέροντα στο Μαρόκο.

1919: σαν σήμερα η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθόριζε την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.

1921: γεννιέται ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Τσέχος κομουνιστής πολιτικός και ηγέτης της «Άνοιξης της Πράγας».

1922: καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και γίνεται ανταλλαγή πληθυσμών Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.

1924: το πολυκατάστημα Macys της Νέας Υόρκης, διοργανώνει την πρώτη παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών από το Central Park West ως την Herald Square.

1925: ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό παρουσία πλήθους θεατών τους καταχραστές του Δημοσίου, Δρακάκο και Ζαφειρόπουλο.

1928: γεννιέται ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης

1929: ιδρύεται ειδικό σώμα στην ελληνική χωροφυλακή για τη δίωξη των ληστών.

1930: η ελληνική Βουλή απασχολείται με τη λεγόμενη υπόθεση του «λογιστικού λάθους» στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού. Η υπόθεση σχετίζεται με τον προβληματισμό, που αναπτύχθηκε για τον τρόπο διακίνησης των αλεύρων και την πιθανότητα δημιουργίας κρατικού μονοπωλίου.

1940: σαν σήμερα στη Ρουμανία η Σιδηρά Φρουρά του Στρατηγού Ίον Αντονέσκου εκτελεί πάνω από 60 υποστηρικτές του έκπτωτου βασιλιά Καρόλου ΙΙ.

1940: γεννιέται ο μάστερ των πολεμικλών τεχνών και ηθοποιός Μπρους Λι

1963: ο Λίντον Τζόνσον ανακηρύσσεται πρόεδρος των ΗΠΑ, πέντε μέρες μετά δολοφονία του Τζον Κένεντι

1970: η Συρία συνάπτει συμφωνία με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Σουδάν.

1971: ο Sammy Chapman αποβάλλεται στον αγώνα Νότιγχαμ Φόρεστ- Λιντς και σταματάει ένα σερί 32 χρόνων, που θέλει τους παίκτες της Νότιγχαμ να μην έχουν δεχτεί κόκκινη κάρτα.

1978: στο Σαν Φρανσίσκο δολοφονούνται ο δήμαρχος της πόλης Τζορτζ Μοσκόνε και ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος δημοτικός σύμβουλος και ακτιβιστής υπέρ των ομοφυλοφίλων Χάρβεϊ Μιλκ.

1978: ιδρύεται το κουρδικό κόμμα ΡΚΚ

1980: στην Πολωνία, απελευθερώνονται δύο απεργοί μέλη του εργατικού συνδικάτου της «Αλληλεγγύης» για να αποφευχθεί γενικότερη απεργία.

1983: σαν σήμερα ένα μπόινγκ της εταιρείας Αβιάνκα προσκρούει κοντά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και 181 άτομα σκοτώνονται

1989: έξι χρόνια ακριβώς μετά, ένα ακόμα μπόινγκ της Αβιάνκα εκρήγνυται ενώ βρίσκεται στον αέρα σκοτώνοντας τους 107 επιβαίνοντες και ακόμα τρεις ανθρώπους στο έδαφος. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε το καρτέλ των Μεντελίν

1991: ο νέος κανονισμός μεταγραφών περιλαμβάνει τη συμμετοχή δύο ξένων παικτών στη Β Εθνική κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

1993: στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία, που δίνονται στη δημοσιότητα, 255 άτομα σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα σε μάχες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας.

1995: στη Βαρκελώνη αρχίζει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 11 μεσογειακών χωρών και των Παλαιστινίων.

1996: ο μπλε πετεινός, η μασκότ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου France96 βαφτίζεται Footix.

1997: στη Ρωσία, αποφασίζεται η κατάργηση έως κι ενός εκατομμυρίου θέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

1999: στην κατηγορία των 94 κιλών ο Κάχι Καχιασβίλι κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια (στο αρασέ με 188 κιλά κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, στο ζετέ με 225 κιλά και στο σύνολο με 412.5 κιλά) και ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά το αργυρό στο αρασέ με 185 κιλά και το χάλκινο στο σύνολο με 402.5 κιλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2001: σαν σήμερα για πρώτη φορά ανακαλύπτεται ατμόσφαιρα στον πλανήτη Όσιρη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα

2005: πραγματοποιείται στη Γαλλία η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου

Dogma.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon