ΕΕ: αγοράστηκε η ψήφος του 20% των ψηφοφόρων στην Αλβανία, επαρκεί για την αλλοίωση του αποτελέσματος

Δημοσιεύθηκε: 27/11/2017 11:03 Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2017 15:22 Από: Tachydromos

Η έρευνα «Ο παρά τυπος βίος των πολιτικών κομμάτων στις κοινωνίες των ΔυτικώνΒαλκανίων» που χρηματοδότησεη Ευρωπαϊκή Ένωση και διενήργησε Το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία των Σκοπίων αποκάλυψε ότι η Αλβανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό των ψηφοφόρων που δέχτηκαν πρόταση για την εξαγορά της ψήφου.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό κι αναφέρει ότι το 1/5 των ερωτηθέντων στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο αποδέχτηκαν ότι τους έγινε χρηματική προσφορά με αντάλλαγμα την ψήφο.

Για τη διενέργεια της έρευνας συμπεριλήφθηκαν πάνω από 6 οργανώσεις στην περιοχή και στους ψηφοφόρους έγινε το άμεσο ερώτημα: «Σας πρόσφεραν χρήματα με αντάλλαγμα την ψήφο;».

Ειδικότερα, ένα στους πέντε ερωτηθέντες στο Μαυροβούνιο (22.5%) και στην Αλβανία (20.6%) ανέφεραν ότι έγιναν αποδέκτες χρηματικής προσφοράς ή άλλων προσφορών με αντάλλαγμα την ψήφο, ενώ τα ίδια στοιχεία στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο ήταν 15.4% και 12.5% αντίστοιχα.

Η πίεση πάνω στους ψηφοφόρους είναι χαμηλότερης έντασης στη Σερβία (8.4%) και στην ΠΓΔΜ (7.4%).
Η έρευνα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι για την κάθε χώρα των Βαλκανίων ο αριθμός των ψηφοφόρων που δέχτηκαν προσφορά με αντάλλαγμα την ψήφο τους αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος, στο μέτρο που επηρεάζει τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων που στοχοποιούνται με χρηματική προσφορά προς εξαγορά ψήφου είναι άνω των 2/3 των ψήφων του νικητή των εκλογών στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ενώ ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των ψηφοφόρων για τους νικητές στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

«Τα ευρήματά μας δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ακριβής δείκτης της επίδρασης της πελατειακής συμπεριφοράς στα αποτελέσματα των εκλογών. Μολαταύτα, δεν παύουν να είναι πολύ κοντά στην πελατειακή σχέση εξαγοράς της ψήφους στην Περιοχή», αναφέρεται στην έρευνα του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία με έδρα τα Σκόπια.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο βαθμός πελατειακής σχέσης αρκεί να θέσει υπό κλονισμό τα αποτελέσματα των εκλογών», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι τα πολιτικά κόμματα στις χώρες των Βαλκανίων ασκούν επιθετικές μορφές πίεσης, που από φορά σε φορά συνοδεύονται με απειλές έναντι των ψηφοφόρων για να εξασφαλίσουν πολιτική στήριξη.
Στο μαυροβούνιο, το 11.7% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι αυτοί έχουν συμβουλευτεί από τον εργοδότη/αφεντικό τους να ψηφίσουν για συγκεκριμένο κόμμα την ημέρα των εκλογών, ενώ το 7.5% ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν στις εκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος.

Τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 6% / 3.4% στην ΠΓΔΜ, 5.5% / 5.1% στο Κοσσυφοπέδιο, 5.2% / 6% στη Σερβία, 4.8% / 5.6% στην Αλβανία και 4.5% / 3.3% στη Βοσνία.

Monitor/360grade.al/syri.net

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon