Η Δήλωση της Ιεράς Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: 29/11/2017 12:52 Τελευταία Ενημέρωση: 29/11/2017 18:21 Από: Tachydromos

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην έκτακτη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας που κυκλοφόρησε προχθές, 27 Νοεμβρίου. Αυτό δεδομένου ότι η Σύνοδος σπανίως προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις και για ζητήματα σπουδαίο ενδιαφέροντος ειδικά στο πεδίο της πολιτικής και του δημοσίου βίου. Έχουμε υπόψη την τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου περί του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σε ότι αφορά στη διαδικασία Απογραφής του Πληθυσμού και την στατιστική εξαφάνιση των Ορθόδοξων πληθυσμών της χώρας.

Επί το πλείστον η τελευταία ανακοίνωση εκδόθηκε και κυκλοφόρησε υπό την επικεφαλίδα «Διαμαρτυρία». Θέμα της είναι η προβολή σε περίπτερο πολιτικών εκδόσεων του Συλλόγου «Τσαμουριά» σε Έκθεση Βιβλίου στα Τίρανα, δήθεν μυθιστορήματος που με τον τίτλο και μόνο προσβάλει και συλεί ιερά και ιστορικά για την Ορθόδοξη κοινότητα πρόσωπα όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις ιερέων ή αρθρογράφων μελών της Ορθοδόξου κοινότητας και Εκκλησίας. Οι αντιδράσεις αυτές δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη όχι μόνο απ’ τον φερόμενο ως συγγραφέα ιστορικών βιβλίων και απ’ τους ηθικούς αυτουργούς που είναι η εθνικιστική οργάνωση της Τσαμουριάς και άλλοι φανατικοί κύκλοι του Ισλάμ αλλά ούτε δυστυχώς απ’ τα έντυπα ΜΜΕ. Ίσα – ίσα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα υποστήριξης και επιπλέον στο διαδίκτυο γίνεται όριο επιθετικότητας, απειλών και συνέχεια προσβολών στα ιερά και όσια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το ζήτημα προφανώς δεν έχει σχέση με την ελευθερία διατύπωσης απόψεων και τη δημόσια κυκλοφορία ιδεών. Το βιβλίο απ’ το τίτλο του και μόνο ειδικά δε απ’ το περιεχόμενο ενέχει διαστρεβλώσεις δαιμονικές και φανταστικά γεγονότα που προσβάλουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και διεγείρουν το θρησκευτικό μίσος έναντι των Χριστιανών.

Αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε την Ιερά Σύνοδο σε δημόσια διαμαρτυρία καθότι η ιεραρχία ορθώς προειδοποιεί όχι απλά για την προλειαίνουν το έδαφος για παραπέρα διωγμούς εις βάρος των Ορθοδόξων αλλά και ότι ενισχύονται οι παράγοντες που δύναται να οδηγήσουν σε ολική αναμόχλευση διαθρησκευτικών συγκρούσεων στη χώρα πράγμα το οποίο προφανώς όλοι απεύχονται.

Η Διαμαρτυρία εστιάζει στο γεγονός ότι το βιβλίο έχει εκδοθεί υπό την ευθύνη των κύκλων των υπερεθνικιστών Τσάμιδων που επανειλημμένως έχουν δημόσια εκδηλώσει επιθετικές συμπεριφορές εις βάρος των Ορθοδόξων και της ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Απ’ την ενθρόνιση ακόμη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προ 25ετίας όχλος μελών του Συλλόγου επιχείρησαν να προκαλέσουν εντάσεις και επεισόδια κατά την τελετή.

Η Ανακοίνωση κάνει λόγο για ιεροσυλία άνευ προηγουμένου που προσβάλει όλους του Ορθοδόξους όχι μόνο της Αλβανίας αλλά όλου του Ορθόδοξου κόσμου. Κατά συνέπεια η ιθύνοντες μηχανισμοί της πολιτείας που διακηρύττει ότι είναι ενδιαφερόμενη για την διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης θα πρέπει πλέον να λάβουν υπόψη και αυτή την παράμετρο. Ότι οποιαδήποτε προσβολή γίνεται στο εσωτερικό απ’ τη μια προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα των Ορθοδόξων στο εσωτερικό και απ’ την άλλη εκθέτει στο εξωτερικό τη χώρα για το κατά πόσο είναι δεσμευμένοι στη διατήρηση της ειρηνικής διαβίωσης.

Πρόκειται για τον επισημότερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αυτή η Δήλωση – Διαμαρτυρία της Ιεράς Συνόδου που ανακεφαλαιώνει την όλη ήδη εκδηλωμένη αντίδραση της κοινότητας των Ορθοδόξων.

Ακολούθως αναρτούμε όλο το κείμενο της Δήλωσης απ’ την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία:

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Διαμαρτυρία

για ένα “μυθιστόρημα”, που προσβάλλει τους Ορθοδόξους και γενικότερα τη θρησκευτική αρμονία στην Αλβανία

Ορισμένοι κύκλοι κατά καιρούς εκτοξεύουν διάφορες ύβρεις, κατασκευάζοντας συκοφαντικά μυθεύματα, για να προσβάλουν προσωπικότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ένας τέτοιος λίβελλος προβλήθηκε πρόσφατα και πάλι στην Έκθεση Βιβλίου, που έγινε στα Τίρανα. Πρόκειται για το δήθεν “μυθιστόρημα” (roman) με τίτλο “Διάβολοι με ράσα” του SejdiKondi, έκδοση του οίκου “Cameria”, που επίμονα προέβαλλε ένα περίπτερο πολιτικών κατευθύνσεων. Το βιβλίο αυτό αποτελεί παραλήρημα αρρωστημένης φαντασίας. Παρουσιάζεται σαν μυθιστόρημα, αλλά άμεσα αναφέρει δυο ιστορικά ονόματα: του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Το εξώφυλλό του γεμίζουν η εικόνα του πρώτου και η φωτογραφία του δευτέρου. Σκοπός, προφανώς, του βιβλίου είναι να πλήξει το κύρος τους, να σπιλώσει τη φήμη τους, επινοώντας φανταστικούς διαλόγους, αλλοιώνοντας γεγονότα, διαστρεβλώνοντας πλήρως την ιστορία τους. Τελικά όμως προσβάλλει τους Ορθοδόξους, όχι μόνο της Αλβανίας, αλλά όλου του Ορθοδόξου κόσμου, που ιδιαιτέρως τους τιμούν και τους σέβονται.

Στις ζωηρές διαμαρτυρίες, που ήδη έχουν γίνει από το εσωτερικό και το εξωτερικό, είμαστε υποχρεωμένοι να προσθέσουμε την επίσημη διαμαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ιδιαίτερα κατά του εκδοτικού οίκου και όσων πολιτικών κύκλων, οι οποίοι επιμένουν να το προβάλλουν. Καιρός πλέον να σταματήσει η πρωτοφανής αυτή ιεροσυλία, να αποσυρθεί αυτό το επαίσχυντο βιβλίο, το οποίο δεν προσβάλει μόνο την Ορθόδοξη κοινότητα αλλά αποτελεί κακόγουστη παραφωνία στη θρησκευτική αρμονία, για την οποία καυχάται η χώρας μας, και υπονομεύσει την ειρηνική συμβίωση.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία, βεβαίως, θα συνεχίσει απτόητη το δημιουργικό της έργο, ακτινοβολώντας αγάπη και ελπίδα προς όλες τις κατευθύνσεις. Άλλωστε, από τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγραφε: Η Εκκλησία, “πολεμουμένη νικᾷ, ἐπιβουλευομένη περιγίγνεται, ὑβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται,… ἀεί ἀκμάζει»”.

27.11.2017

Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon