Ο ΥπΕξ Μπουσάτι αποκαλύπτει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα: Τον Ιανουάριο ο Κοτζιάς έρχεται στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 03/12/2017 13:17 Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2017 16:02 Από: Tachydromos

Απ' την Ουάσιγκτον, σε συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι το Γενάρη θα επαναλειφθούν οι συζητήσεις για όλο το πακέτο των ανοιχτών θεμάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Στη συνέχεια της διαδικασίας της συνάντησης της Κρήτης ο αλβανός επικεφαλής του Υπουργείου Ευρωπαικών Υποθέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει στα Τίρανα τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.

Στη συνέντευξη που ρωτήθηκε σχετικά με την εξέλιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων ο Αλβανός ΥπΕξ έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και δυσκολίες που χειρίζονται προσεκτικά.

Πρόκειται είπε για θέματα που κληρονομούντε ήδη απ το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα ευαίσθητα, και ότι αυτός είναι ο λόγος που οι συνομιλίες κρατούντε μακριά απ' το φως της δημοσιότητας και σχετικά με τα αποτελέσματα τους. Ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ενδεικτικά ότι οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος καθορισμού της υφαλοκρυπίδας και των ΑΟΖ αλλά ταυτόχρονα και την παρεταίρω ξεκαθάριση ζητημάτων που άπτονται των χερσέων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπεραμύνθηκε των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων όλων των θεμάτων σε πακέτο αλλά σε καθορισμένα καλάθια θεμάτων. Αυτό είπε θα βοηθήσει ώστε οι δύο υπουργοί να καταφέρουμε να καθαρίσουμε το τραπέζι συζητήσεων από προβλήματα πιο εύκολα στη διαχείριση και να προχωρήσουμε στην προσέγγιση πιο σύνθετων όπου υπάρχει και διαφορετική οπτική.

Παρ' ότι η δημοσιογράφος επέμενε ότι οι υψηλοί δείκτες διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα και η ανάμειξη κρατικών λειτουργών και πολιτικών στη διακίνηση ναρκωτικών σε συνδυασμό με χαμηλή πρόοδο στη δικαστική μεταρρύθμιση και το ανασφαλές καθεστώς ιδιοκτησίας αποτελούν εμπόδια στην προσέγγιση με την ΕΕ ο ΥπΕξ κ. Μπουσάτι επανηλειμμένως εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Αλβανία την άνοιξη θα λάβει απ' το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης.

Οι δηλώσεις Μπουσάτι για Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Κύριε Μπουσάτι, τις τελευταίες εβδομάδες έχετε ξεκινήσει μια νέα πορεία διαλόγου με την έλληνα ομόλογό σας, κύριο Κοτζά για να δώσετε λύση σε σειρά θεμάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και βγήκατε με κοινή ανακοίνωση όπου τονίζονταν  ότι έγινα ουσιώδη βήματα για σημαντικά χρονίζοντα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών…

«Εμείς παραθέσαμε όλα τα θέματα, που χρονολογούνται από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι των ημερών μας. Φρονώ ότι είμαστε σε καλύτερη πορεία απ’  ό,τι ήμασταν. Θα υπάρξει μια επόμενη συνάντηση τον Ιανουάριο, αυτή τη ϕορά στην Αλβανία, όπου εμείς θα συνεχίσουμε να συζητήσουμε πάνω στα θέματα που έχουμε ανοίξει, ιδιαίτερα κατά την τελευταία συνάντηση της Κρήτης».

Ποια είναι μερικά από τα ουσιώδη βήματα και πάνω σε ποια θέματα αναϕέρεστε;

«Φυσικά, δεν ήταν μια εύκολη πορεία κι ούτε είναι εύκολη πορεία, απαιτεί το χρόνο του, γιατί όχι όλα τα θέματα έχουν την ίδια σύνθετη ϕύση και σαν συνέπεια, και η λύση που προσϕέρεται για ορισμένα απ’  αυτά τα θέματα, μπορεί να είναι δύσκολη. Σημαντικό είναι ότι, περίπου για όλα τα θέματα υπάρχει ένα είδους συμϕωνίας, ότι θα πρέπει να καθαιρεθούν από την τράπεζά μας των διμερών θεμάτων, ως σχήμα λόγου. Κι αυτό το είδους συζήτησης σε πακέτο γι αυτά τα θέματα, την κατηγοριοποίηση των θεμάτων βάσει ενός θεματολογίου που εμείς έχουμε ξανασυζητήσει και στο παρελθόν, είναι στην πρέπουσα πορεία. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμϕωνία – όπως για όλα τα υπό συζήτηση θέματα, κι αυτός είναι ο λόγος που εμείς ακόμη είμαστε προσεχτικοί στην  επικοινωνία μας με την κοινή γνώμη».

Κύριε Μπουσάτι, συγκεκριμένα,  ποια είναι ορισμένα από τα πιο δύσκολα θέματα, για τα οποία εσείς συζητάτε με τους έλληνες ομολόγους σας;

«Πιστεύω, ότι είναι σαϕές για την κοινή γνώμη ότι τα θέματα ιστορικής ϕύσεως κουβαλούν ένα είδους συγκεκριμένης ευαισθησίας για τις δύο πλευρές, όπως και τα θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση της υϕαλοκρηπίδας της ΑΟΖ, είτε με την καλύτερη οριοθέτηση όλους του μεθοριακού καθεστώτος που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας που είναι θέμα που απαιτεί ειδική προσοχή από τις δύο πλευρές και που εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».      

Ο Μπουσάτι επισημαίνει ότι η πορεία των συνομιλιών με την Ελλάδα για τα χρονίζοντα θέματα δεν ήταν καθόλου εύκολη κι αυτός ήταν ο λόγος που η επικοινωνία με το κοινό, γύρω απ’  τις συζητήσεις που διεξήχθησαν, ήταν επιϕυλακτική.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon