16 εκπληκτικές εικόνες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Historic Photographer of the Year

Δημοσιεύθηκε: 03/12/2017 08:15 Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2017 08:15 Από: Tachydromos

Ένα νεκροταφείο τρένων στη Βολιβία, το πέτρινο ομοίωμα ενός Βούδα που πνίγεται στον κορμό ενός δέντρου, το ξεχασμένο στρατιωτικό νοσοκομείο του Λινκολνσάιρ στην Αγγλία είναι μόνο μερικές από αυτές

Φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός Historic Photographer of the Year ζητώντας από τους φωτογράφους να διερευνήσουν και να καταγράψουν ενδιαφέροντα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία του κόσμου των ημερών που πέρασαν, αφήνοντας το σημάδι τους.

Από τις φωτογραφίες του διαγωνισμού ξεχώρισαν εκπληκτικές συμμετοχές από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους με εικόνες που αποτυπώνουν φημισμένους ιστορικούς θησαυρούς αλλά και πιο σκοτεινά ή ξεχασμένα από τον χρόνο ερείπια. Ένα νεκροταφείο τρένων στη Βολιβία, το πέτρινο ομοίωμα ενός Βούδα που πνίγεται στον κορμό ενός δέντρου, το ξεχασμένο στρατιωτικό νοσοκομείο του Λινκολνσάιρ στην Αγγλία είναι μόνο μερικές από αυτές. Παρουσιάζουμε μια επιλογή από τις πιο ενδιαφέρουσες.

Το βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε ο Matt Emmett με τη φωτογραφία του από το νοσοκομείο RAF Nocton Hall, στο Λινκολνσάιρ της Αγγλίας. Αυτός ο 400 περίπου μέτρων διάδρομος αποτελούσε τμήμα του παλιού νοσοκομείου του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Πόλεμου του Κόλπου. Παραχωρήθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις το 1984 για τους τραυματίες που επέστρεφαν από το Ιράκ αλλά τελικά μόνο 35 από αυτούς φιλοξενήθηκαν εδώ. Το 1995 παραδόθηκε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τότε παραμένει εγκαταλειμμένο.

Paul Templing: Τα σπίτια των ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Crowns, στο Botallack της Κορνουάλης. Αυτά τα ιστορικά κτήρια έχουν επιζήσει εκτεθειμένα στα άγρια φυσικά στοιχεία της Κορνουάλης, γεγονός που αποδεικνύει την στέρεη και ευφυή κατασκευή τους.

Nathan Ortiz: Το γραφείο του κ. Lemmon, Γυμνάσιο Emerson, Ιντιάνα. Το γυμνάσιο Emerson στο Gary της Ιντιάνα ιδρύθηκε το 1908 από τον William A Wirt. Το 1981 έκλεισε λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού στη πόλη αλλά λειτούργησε ξανά στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως σχολή οπτικών. Έκλεισε οριστικά το 2008. Στη φωτογραφία βλέπουμε το γραφείο του καθηγητή της σχολικής μπάντας, κ. Daniel Lemmon.

Mathew Brown: Ο βουδιστικός ναός Wat Mahathat, στην Ayutthaya, της Ταϊλάνδης. Ο Wat Mahathat είναι ένας ναός του 14ου αιώνα που ερημώθηκε το 1767 όταν ο βιρμανικός στρατός εισέβαλε στην Ayutthaya. Με το πέρασμα του χρόνου ένα δέντρο μεγάλωσε γύρω από μια πέτρινη προτομή του Βούδα.

Felipe de Castro Horta Hoffmann Martins: Γάγγης ποταμός, Ινδία. Τα πρωινά στις όχθες του Γάγγη είναι συχνά μουντά, καλυμμένα με ομίχλη. Το χαοτικό τοπίο εμπνέει τις πιο ποικίλες φωτογραφίες. Η φωτογραφία απεικονίζει μια καθημερινή σκηνή στη πόλη Βαρανάσι, την ιερή πόλη των Ινδουιστών.

Kyle Wood: ο Καθεδρικός ναός του Λίνκολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Kaiyu Lu: Ερειπωμένο Σινικό Τείχος, Κίνα. "Ένα ήσυχο χειμωνιάτικο πρωινό στα ερείπια του Σινικού Τείχους, το οποίο χτίστηκε το 1680.

Richard Nash: Καθεδρικός ναός Well, Σόμερσετ. Αυτό είναι το μνημείο του Ralph of Shrewsbury, επισκόπου του Bath and Wells (πέθανε το 1363). Πρόκειται για μια λεπτοδουλεμένη αλαβάστρινη προτομή, η οποία από τότε έχει εμφανώς βανδαλιστεί μέσα στα χρόνια.

Peter Perry: ο Elvis, Bad Nauheim, Γερμανία. Ο Elvis Presley μπροστά στο Dankeskirche ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό, το 1959.

Βραβείο κοινού: Jenna Johnston – Jedburgh Abbey, Σκωτία. "Αυτή η φωτογραφία του αυγουστινιανού αβαείου Jedburgh του 12ου αιώνα τραβήχτηκε σε μια σχολική επίσκεψη το 2011. Εκείνη η επίσκεψη πυροδότησε το ενδιαφέρον μου για την μεσαιωνική αρχιτεκτονική" λέει η φωτογράφος.

Matthew Lewis: Αβαείο Tewkesbury, Γκλούσεστερσαϊρ. Το πρωινό φως μπαίνει μέσα από τα ψηλά παράθυρα του αβαείου και ρίχνει ακτίνες φωτός μέσα στο χώρο. Μια εικόνα που μάλλον δεν έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Daniel Sands: Καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Pamela Jones: Νεκροταφείο τρένων στη Βολιβία. Ακριβώς έξω από το Uyuni, της Βολιβίας, δεκάδες τρένα εγκαταλείφθηκαν πριν από δεκαετίες. Ο σιδηρόδρομος - που χτίστηκε από τους Βρετανούς -μετέφερε ορυκτά στην ακτή του Ειρηνικού μέχρι τη δεκαετία του 1940, όταν και κατέρρευσε η εξορυκτική βιομηχανία.

Eric Houlder LRPS - Πεδίο μάχης του Winwaedfield, 655 μ Χ. Μια έγχρωμη υπέρυθρη εικόνα της τοποθεσίας όπου έγινε η μάχη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη δεκαετία του '70, αλλά η επεξεργασία της με τη σύγχρονη τεχνολογία κατάφερε να αναδείξει την πλήρη ομορφιά της εικόνας.

Brendan Conway: η Πυρηνική Δεξαμενή Blean, Victory Wood, Κεντ, Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ευκαιρίες που έχει κάποιος για να επισκεφθεί μια πυρηνική δεξαμενή είναι σπάνιες αλλά η κοινοτική ομάδα Forgotten Front Line κατάφερε πρόσφατα, η συγκεκριμένη να είναι ανοιχτή για το κοινό μια φορά την εβδομάδα. Παρόλο που η ίδια η κατασκευή του 1963 δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, η επίσκεψή της είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία καθώς σε μεταφέρει νοητά στις σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου.

Leigh (Bella) St John: Wiener Riesenrad, Βιέννη, Αυστρία. Χτισμένος το 1897 για να τιμήσει το ιωβιλαίο του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α', ο τεράστιος αυτός τροχός είναι ένα από τα πιο ιστορικά αξιοθέατα της Βιέννης και ένας από τους πρώτους που κατασκευάστηκαν στον κόσμο. Το 1916 εκδόθηκε εντολή κατεδάφισής του αλλά ευτυχώς η αποσυναρμολόγησή του αποδείθηκε πιο δαπανηρή από την αξία του σιδήρου του και έτσι η κατεδάφιση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

©Historic Photographer of the Year

lifo.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon