Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ρητά το αίτημα προς τα Τίρανα:Σταθερή Αλβανία σημαίνει ισχυρή Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: 05/12/2017 13:54 Τελευταία Ενημέρωση: 05/12/2017 22:01 Από: Tachydromos

Μεταφέροντας τα μηνύματα του τούρκου Προέδρου Ερντογάν, και τονίζοντας ότι «Σταθερή Αλβανία σημαίνει ισχυρή Τουρκία», ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούντ Τσαούσογλου επανέλαβε και σήμερα το αίτημα της χώρας του για την Αλβανία για κλείσιμο των ιδρυμάτων του Γκιουλέν (FETO).

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούντ Τσαούσογλου επισκέφτηκε σήμερα την Αλβανία στα πλαίσια της τελετής απονομής των βραβείων “Mehmet AkifErsoy” για την Επιστήμη και την Τέχνη, όπου ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαούσογλου τμήθηκε με το βραβείο “DoctorHonoris Causa”, σε μία τελετή που συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλλύρ Μέτα, μεταδίδει το πρακτορείοAnadolu Agency (AA).

Ο Τσαούσογλου, μετά την παραλαβή του βραβείου, κράτησε χαιρετιστήρια ομιλία, όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας κι Αλβανίας, την υποστήριξη του τουρκικού κράτους προς την Αλβανία, καθώς και στις δραστηριότητες της τρομoκρατικής οργάνωσης FETOανά της υφηλίου, αλλά και στην Αλβανία. Ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Τουρκία υπολογίζει τη στήριξη της Αλβανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ευρισκόμενος σ’ αυτή την όμορφη χώρα με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων για την Επιστήμη και την Τέχνη. Και νωρίτερα μου έχουν απονέμει τέτοιους τίτλους από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά να μου απονέμει τίτλο από πανεπιστήμιο που βοηθά τη χώρα, ειδικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και των οικονομικών προβλημάτων αποτελεί μια ιδιαιτερότητα. Σας μεταφέρω τα μηνύματα του Πρόεδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Εμείς υποστηρίζουμε και προσφέρουμε τη βοήθεια μας στη φίλη Αλβανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Στην Αλβανία νιώθουμε τον εαυτό μας σαν στο σπίτι μας», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Εκείνος τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς, όπως δτον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού, της οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για την αύξηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς είναι χειροπιαστές.

«Θα εργαστούμε μαζί για την αύξηση της συνεργασίας υπό την σκεπή του ΝΑΤΟ. Ένας από τους τομείς συνεργασίας είναι η παιδεία κι ο πολιτισμός. Ο αλβανικός πολιτισμός είναι κομμάτι του τουρκικού πολιτισμούς, όπως και ο τουρκικός πολιτισμός είναι κομμάτι του αλβανικού πολιτισμού. Στην Τουρκία ζουν εκατομμύρια πολίτες που είναι αλβανικής καταγωγής. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά με τους αλβανούς με τα τουρκικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, όπως είναι η TIKA. Εμείς επιθυμούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αλβανών φοιτητών που θα σπουδάζουν στην Τουρκία. Το Ίδρυμα Maarif που έχει συσταθεί εδώ κι ένα χρόνο έχει αρχίσει να αναδεικνύεται στον τομέα της παιδείας. Τα κράτη που είδαν το πρόσωπο του FETO, μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν διακόψει τις σχέσεις μ’ αυτή την οργάνωση. Το Ίδρυμα Maarif, ασκώντας δραστηριότητα σ’ αυτά τα κράτη ή αγόρασε αυτά τα σχολεία ή τα μετέφερε ή τα τα ανέλαβε το ίδιο ώστε η παιδεία να είναι πιο ασφαλής. Στο Κοσσυφοπέδιο αυτή τη χρονιά το Ίδρυμα Maarif άνοιξε δυο σχολεία», ανέφερε ο Τσαούσογλου.

– Αναμένουμε τη υποστήριξη της Αλβανίας στον αγώνα κατά του FETO –

Μιλώντας για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου έτους στην Τουρκία που χρεώθηκε στην τρομοκρατική οργάνωση FETO, ο Τσαούσογλου τόνισε: «Ο FETOηττήθηκε να είναι μέρος του κράτους μας και βομβάρδισαν το κοινοβούλιο. Γιατί τα λέω αυτά; Μερικά κράτη έχουν κάνει προσπάθεια να απομακρύνουν αυτές τις δομές. Εμείς θα αγωνιστούμε μέχρι τελικής πτώσεως μ’ αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, γι αυτό θέλουμε να αυξηθούν τα κράτη που θα βρεθούν μαζί μας. Γνωρίζουμε ότι τα ιδρύματα FETOέχουν τις δραστηριότητές τους στην Αλβανία και οι Αλβανοί έχουν εμπιστευτεί σε εκείνους τη μόρφωση των παιδιών τους. Το ερώτημά μου είναι: Γιατί μπαίνουν στον τομέα της παιδείας και δέχονται στα σχολεία μαθητές και παιδεία ανωτέρου επιπέδου; Μετά συνεχίζουν να εισχωρούν στις δομές, όπως έκαναν και στην Τουρκία, στον τομέα της δικαιοσύνης, του στρατού, της αστυνομίας. Τότε θα πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά ότι η ίδια κατάσταση ισχύει και για την Αλβανία. Γι αυτό θα πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένα μέτρα τώρα, πριν αύριο να είναι αργά. Επομένως, περιμένουμε την υποστήριξη της Αλβανίας στον αγώνα κατά αυτής της οργάνωσης. Ο τουρκικός λαός θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Αλβανούς σε κάθε τομέα».

Στο τέλος της τελετής που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο “Mehmet Akif Ersoy”, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Maarif και το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, έγινε η απονομή των βραβείων “Mehmet Akif Ersoy” για την Επιστήμη και την Τέχνη για προσωπικότητες από το χώρο της παιδείας, του πολιτισμού και της επιστήμης. Εκτός από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, στην τελετή κράτησαν ομιλίες και χαιρέτησαν και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου “Mehmet Akif Ersoy”, Adem Korkmaz, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Mynyr Koni, κι άλλοι προσκεκλημένοι.

Πηγή: panorama.com.al

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon