Εορτασμοί για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου της Μόσχας

Δημοσιεύθηκε: 06/12/2017 14:34 Τελευταία Ενημέρωση: 07/12/2017 07:49 Από: Tachydromos

Εορτασμοί για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου της Μόσχας

Συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας μας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Από τις 1-4 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, επισκέφτηκε τη Ρωσία, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου της Μόσχας. Την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας μας πλαισίωναν οι Μητροπολίτης Κορυτσάς, Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Αμαντίας, Ναθαναήλ και ο διάκος Σπύρος Τοπάντζα. Στους εορτασμούς συμμετείχαν 11 προκαθήμενοι κι αντιπροσωπείες των αδερφών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Με τους εορτασμούς αυτούς μνημονεύτηκε η 100η επέτειος της εκλογής του Αγίου Τύχωνος ως Πατριάρχης Μόσχας. Πρόκειται για τον πρώτο Πατριάρχη που εκλέγει επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, μετά από μια περίοδο 200 ετών. Ο Πατριάρχης Τύχωνος ήταν ένας εξομολογητής της Ορθοδοξίας και δοκίμασε στους ώμους του το βάρος των διώξεων των μπολσεβίκων κατά της Εκκλησίας.

Το Σάββατο, στις 2 Δεκεμβρίου, διεξήχθη η μεγάλη συμπερασματική συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα στη Μόσχα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος. Της συναντήσεως προήδρευσε η Αυτού Παναγιώτητά Του Πατριάρχης της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλος. Συμμετείχαν και οι προκαθήμενοι και οι αντιπρόσωποι των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, που συμμετείχαν στους εορτασμούς.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ΙΙ, ο Πατριάρχης Αντιόχειας, Ιωάννης Χ, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος ΙΙΙ, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας, Δανιήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας, Σάββας, ο Μητροπολίτης της Τσέχικης και Σλοβάκικης Δημοκρατίας, Ραστισλάβ κ.α.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο Πατριάρχης Κύριλλος επισήμανε ότι η τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας ήταν αφιερωμένη στην 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου Μόσχας: «Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή στην εθνική μας ιστορία, όταν πολλές μεγάλες δυνάμεις, εντός κι εκτός της χώρας, σήκωσαν ανάστημα κατά της Εκκλησίας και του Θεού κι εκείνη άρχισε να υποφέρει αιματηρούς διωγμούς».

Τα επτά έτη της πατριαρχικής αποστολής του Αγίου Τύχωνος, ήταν έτη της εξομολόγησης της πίστεως – όχι μόνο επειδή η ζωή του κινδύνευε καθημερινώς είτε γιατί φυλακίστηκε, αλλά επειδή κάθε μέρα έφταναν ειδήσεις για τις θηριωδίες που διαπράττονταν κατά των ιεραρχών και του κλήρου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και για τα θύματα από τις γραμμές των πιστών. Ενημερώνονταν για την καταστροφή ναών και μονών, για τον αφανισμό της χιλιετούς ορθοδόξου παραδόσεως του έθνους μας...

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους προκαθήμενους και τους εκπροσώπους των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. "Εμείς σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, όντας ενσυνείδητοι ότι οι Εκκλησίες που διοικείτε και εκπροσωπείτε, αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες στην ιστορία τους... Προσευχόμαστε στο Θεό, να διατηρήσει μέσα σε κλίμα ενότητας όλες της Εκκλησίες μας, ανεξαρτήτων των συνθηκών που πολλές φορές είναι πολύ δύσκολες. Στην ενότητα έγκειται η δύναμή μας...

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Βολοκολάμσκι, προεδρεύων του Τμήματος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, ανάγνωσε το χαιρετιστήριο μήνυμα που ο Παναγιώτατος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απέστειλε στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των προκαθήμενων που συμμετείχαν και των προκαθήμενων που δε συμμετείχαν.

Στη συνάντηση χαιρέτησε κι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στους πεφωτισμένους ιεράρχες και τις μυριάδες κληρικών και λαϊκών, οποίοι, κατά τη διάρκειας της «μακράς νυκτός» των διωγμών, αντιστάθηκαν και μέσα από τις μαρτυρίες, όπως ο Πατριάρχης Τύχωνος είχε προβλέψει, σταθεροί στην πίστη και περιχαρείς στο Άγιο Πνεύμα (1Θεσ. 1:6). Η φυσιογνωμία του Πατριάρχη Τύχωνος της Μόσχας υπενθυμίζει στους Ορθοδόξους τη σταθερή υποχρέωση τους για την εκπλήρωση της αποστολής, ώστε χάρη της ενότητας να αντιτίθενται στις σχισματικές προσδοκίες και να σφραγίσουν με μαρτυρία την αγάπη τους για το Χριστό. Αυτός ήταν ο τρόπος που ο Άγιος Τύχωνος εκπλήρωσε το αποστολικό και ποιμενικό του καθήκον, παραδίδοντας τη μαρτυρία με το έργο και το αίμα του, εντός κι εκτός της χώρας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είπε ότι: «Εμείς ακούσαμε τη δική σας μαρτυρία με ιδιαίτερη προσήλωση, διότι εσείς είστε ο πρώτος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία ανέστη εκ νεκρών μετά την ολική καταστροφή. Εκτιμούμε την εμπειρία της δικής σας Εκκλησίας και κατανοούμε την τραγωδία που έζησε ο ορθόδοξος λαός της Αλβανίας, διότι είναι παρόμοιες με την κατανόηση της δικής μας ιστορίας κι απόψεως για το παρελθόν, που εσείς ερμηνεύσατε με άριστο τρόπο και, εν καιρώ, με την δική μας αντίληψη για το μέλλον.

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κορυτσάς, Ιωάννη, τον Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ και το διάκο Σπύρο Τοπάντζα, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στο Ναό που αφιερώνεται στην εικόνα «Η Θεοτόκος Μαρία – Η χαρά όσων υποφέρουν» στη Μόσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκι, Ιλαρίωνα.

Κατά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είπε, μεταξύ των άλλων: «Μακαριώτατε! Εμείς σας υποδεχόμαστε ως τον προκαθήμενο μιας μαρτυρικής Εκκλησίας. Χθες, μιλώντας μπροστά στους επισκόπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εσείς είπατε ότι η Εκκλησία της Αλβανίας κατά τον ΧΧ αιώνα σταυρώθηκε, ετάφη και στη συνέχεια ανέστη. Σήμερα σε όλη την αλβανική επικράτεια υπάρχουν ορθόδοξοι ναοί. Αν και μέσω εμποδίων, σήμερα η Εκκλησία της Αλβανίας προσφέρει τη δική της μαρτυρία για τον κόσμο.

Ο Θεός υποσχέθηκε ότι οι πόρτες της κόλασης δεν θα επικρατούσαν της Εκκλησίας Του. Αυτά τα λόγια αναφέρονται στην Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες υπέστησαν διωγμών σε διάφορες εποχές. Και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησίας υπέστη τους πιο ανελέητους και αιματηρούς διωγμούς στις αρχές του ΧΧ αιώνα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εντωμεταξύ, τόνισε ότι: "Γνωρίζω με τι μεγάλο ηρωισμό και τόλμη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πέρασε τις δοκιμασίες τα χρόνια του κομμουνισμού. Με τον αγαπητό αδερφό μου, τον Πατριάρχη Κύριλλο, είμαστε μαζί επί 48 χρόνια – όπως σε δίσεκτα χρόνια έτσι και κατά τα ευλογημένα τελευταία χρόνια. Η ενότητα στις δυσκολίες και στις χαρές είναι εκείνο που χαρακτηρίζεις εμάς τους Ορθοδόξους. Βιώνουμε τις δυσκολίες και τις χαρές ενός του άλλου, σαν δικές μας. Κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία, εμείς νιώθουμε την ενότητα και τη σχέση μας με τους Ορθοδόξους όλου του κόσμου».

Τη Δευτέρα, στις 4 Δεκεμβρίου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ΙΙ, προεξήρχε του Συλλείτουργου με τους προκαθήμενους των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, την ημέρα της 100ης επετείου της Ενθρόνισης του Αγίου Τύχωνος ως Πατριάρχης Μόσχας. Στο κέντρο του ναού είχε τοποθετηθεί και η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Τύχωνος.

Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, οι προκαθήμενοι των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Πούτιν, ενώ στο Κρεμλίνο διοργανώθηκε εορταστική συναυλία αφιερωμένη στην 100η επέτειο της επανασύστασης του Ρωσικού Πατριαρχείου.

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon