Τα ΜΜΕ των Σκοπίων για την ημερίδα του ΚΕΑΔ

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2017 18:28 Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2017 11:54 Από: Tachydromos

Εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Σλάβων των Σκοπίων, των Ελλήνων, των Βλάχων και των Ρομά επιδιώκουν διεθνή υποστήριξη για την τροποποίηση του νόμου για τις μειονότητες στην Αλβανία, αναφέρει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Οι μειονότητες αναφέρουν ότι «τα αιτήματά μας είναι για εγγυημένες έδρες στο Κοινοβούλιο των εκπροσώπων των μειονοτήτων στην Αλβανία, οι οικίες υπηρεσίες να εγγράφουν την εθνικότητα κάθε μέλους των μειονοτήτων, η παροχή εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα στην προσχολική και στοιχειώδη καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας».

Να δοθεί, επίσης, η δυνατότητα για ξεχωριστό προϋπολογισμό που θα αφορά την ανάπτυξη των περιοχών όπου παραδοσιακά ζούνε οι μειονότητες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους, επίσης στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνεται η χρήση της γλώσσας της μειονότητας που απηχεί πάνω από το 20 εκατό του δημοτικού πληθυσμού.

Επίσης, τα συμβούλια στην τοπική αυτοδιοίκηση να εκδίδουν αποφάσεις στη δική τους γλώσσα και αλφάβητο, και θα έχουν την ίδια ισχύ με τις κρατικές αποφάσεις σε οποιαδήποτε τομέα του δημοσίου.

Τα αιτήματα αυτά παρουσιάσθηκαν και τονίσθηκαν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Τίρανα, όπως επισημαίνεται.

(Στοιχεία από sitel.com.mk)

http://www.echedoros-a.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon