Ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2018

Δημοσιεύθηκε: 01/01/2018 14:27 Τελευταία Ενημέρωση: 01/01/2018 14:27 Από: Tachydromos

Με εντυπωσιακές εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα αλλά και πολικές θερμοκρασίες σε πολλές πρωτεύουσες, ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2018.

Στην Αθήνα, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή στήθηκε στο Θησείο. «Η Αθήνα δεν αφήνει κανέναν πίσω» και η πόλη «στέλνει μήνυμα γιορτής και ελπίδας» ήταν το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. «Στο κατώφλι του 2018, ζούμε σε μία Αθήνα φωτεινή, ανοικτή, πρωτοπόρα, που δεν φοβάται το διαφορετικό. Σε μια πόλη εξωστρεφή και αλληλέγγυα. Μια Αθήνα που δεν αφήνει κανέναν πίσω» πρόσθεσε.

Η πρώτη μεγαλούπολη που υποδέχθηκε το 2018, με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να παρευρίσκονται στη γιορτή ήταν το Σίδνεϊ (στις 15.00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας). Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα, μετά την επίθεση με αυτοκίνητο στη Μελβούρνη την περασμένη εβδομάδα.

Η γιορτή συνεχίστηκε στο Χονγκ Κονγκ, με ένα εντυπωσιακό θέαμα διάρκειας δέκα λεπτών. Στην Τζακάρτα, εκατοντάδες άνθρωποι είπαν το «ναι» σε μια ομαδική γαμήλια τελετή τεραστίων διαστάσεων που οργάνωσε η κυβέρνηση. Στο Ντουμπάι, η παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων αντικαταστάθηκε από ένα θέαμα με λέιζερ στον Μπουρζ Χαλίφα, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (828 μέτρα).

Στην Ευρώπη, η γιορτή σε πολλές χώρες έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ιδίως στο Παρίσι, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δουν τα πυροτεχνήματα πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου παρά τους ισχυρούς ανέμους. Για να φθάσουν στον χώρο, οι θεατές πέρναγαν από σωματικό έλεγχο, ενώ 1.800 αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά ήταν ανεπτυγμένοι μόνο στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Συνολικά, οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν αριθμούν 140.000 άνδρες και γυναίκες, υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο Λονδίνο, πάνω από 100.000 άνθρωποι προμηθεύτηκαν εισιτήριο για να δουν το σόου των πυροτεχνημάτων από τις όχθες του Τάμεση και να ακούσουν το Μπιγκ Μπεν να ηχεί. Το εμβληματικό ρολόι χρειάστηκε να ξαναμπεί εκτάκτως σε λειτουργία, αφού βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησής του. Μολονότι η βρετανική πρωτεύουσα έγινε στόχος 4 επιθέσεων το 2017, η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι κινητοποίησε λιγότερους αστυνομικούς από πέρυσι. Αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας και στην Τουρκία, την οποία στοιχειώνουν οι μνήμες της τραγωδίας της Πρωτοχρονιάς του 2017, όταν η επίθεση στο κλαμπ Ρέινα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομική παρουσία ήταν ενισχυμένη και η παραδοσιακή γιορτή στην Τάιμς Σκουέρ μάζεψε και πάλι δεκάδες χιλιάδες κόσμου παρά την σχεδόν πολική θερμοκρασία που έφθασε τους – 12 βαθμούς Κελσίου. Ήταν η δεύτερη πιο ψυχρή παρταμονή πρωτοψρονιάς από το 1917 όταν το θερμόμετρο είχε πέσει στους -17 βαθμούς.

Στις Φιλιππίνες οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από τους 190 τραυματισμούς ανθρώπων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, παρά την προεδρική οδηγία για περιορισμούς στη χρήση βεγγαλικών.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon