Αναστάσιος: Η απονομή της υπηκοότητας θα χαροποιήσει τους Ορθοδόξους της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 03/01/2018 22:43 Τελευταία Ενημέρωση: 05/01/2018 12:30 Από: Tachydromos

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος με αφορμή την απονομή της αλβανικής ιθαγένειας σ' αυτόν από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, μίλησε αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για τη σημασία αυτής της εξέλιξης αλλά και γενικότερα για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας μέσα από τα χαλάσματα.

Για την υπηκοότητα ο Μακαριότατος είπε χαρακτηριστικά πως «από τότε που έγινα Αρχιεπίσκοπος στην Αλβανία με την εκλογή μου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αισθάνομαι ως υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας, κι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ και εργάζομαι ακριβώς για την πρόοδό της».

Και συνέχισε: «Ασφαλώς η απονομή της υπηκοότητας θα χαροποιήσει ιδιαιτέρως τους Ορθοδόξους της Αλβανίας οι οποίοι περίμεναν μία τέτοια απόφαση επί πολλά χρόνια. Ορισμένα πράγματα όπως είναι το κρασί με τον χρόνο αποκτούν μία ιδιαίτερη αξία και αυτή η απόφαση τελικά με εμπειρία 25 ετών έχει ακριβώς μία ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία».

Στην ερώτηση σε τι κατάσταση βρίσκει το Νέο Ετος την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, είπε πως «με τη χάρη του Θεού για να δημιουργηθεί μία τοπική Εκκλησία κι αυτός ήταν ο σκοπός της αποστολής μου εδώ χρειαζόταν πρώτον η όλη δραστηριότητα της Εκκλησίας, η Θεία Λειτουργία, η Κατήχηση, τα πάντα να γίνονται στις μητρικές γλώσσες. Εχουμε περισσότερες από μία μητρικές γλώσσες εδώ».

Εξήγησε πως «επισήμως είναι η αλβανική γλώσσα, κάτω στη μειονότητα χρησιμοποιείται η Ελληνική και επίσης προς τον Βορρά υπάρχουν άλλοι που χρησιμοποιούν τη Σλαβονική γλώσσα».

Ο Μακαριότατος τόνισε πως «έπρεπε να δημιουργηθεί ένας κλήρος μορφωμένος, ανεπτυγμένος και πνευματικά αναπτυσσόμενος και εξελισσόμενος. Το τρίτον, η προσπάθεια για να υπάρξει μία οικονομική αυτονομία γιατί εμένα με ενδιαφέρει πάντοτε το τι θα γίνει μετά την περίοδο που είμαι εγώ εδώ Αρχιεπίσκοπος, δόξα τω Θεώ και στα τρία αυτά πράγματα υπάρχει κάτι πολύ θετικό».

Ο Μακαριότατος είπε ακόμα πως «υπήρχε πάντοτε ένα πρόβλημα για τη συντήρηση της Εκκλησίας και τα οικονομικά θέματα παραμένουν πνευματικά θέματα. Τολμήσαμε και προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού έργου το οποίο θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία της Εκκλησίας και τη συνέχιση όλου αυτού του εκκλησιαστικού και πνευματικού της έργου».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο, «η Εκκλησία της Αλβανίας έχει έξι Μητροπόλεις, 150 ιερείς και περί τις 400 ενορίες, αλλά με τις μετακινήσεις των πληθυσμών διαφοροποιούνται».

Οταν τον ρωτήσαμε «πώς τα καταφέρατε με τα οικονομικά;» είπε ότι «προσπάθησα όλους τους φίλους μου είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε στην Αυστραλία να τους κάνω επίσης φίλους εδώ και κάθε τόσο με συγκεκριμένους τρόπους διατυπώναμε το τι πρέπει να γίνει και είχαμε μια ανταπόκριση. Καμιά φορά ειρωνευόμουν λίγο την κατάσταση λέγοντας ότι θα βγάλω μία κάρτα στην οποία θα έλεγα Αρχιεπίσκοπος τάδε, ομότιμος καθηγητής τάδε, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διεθνής ζητιάνος».

«Προγραμματίζετε κάποια έργα;» ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. «Θέλουμε -τόνισε- να ιδρυθεί ένα γηροκομείο το οποίο θα το ονομάζουμε οικογένεια αγάπης και εν συνεχεία θέλουμε να προχωρήσουμε και ορισμένα σχέδια για σχολεία, δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στη δημιουργία σχολείων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αλβανίας έχουμε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια έχουμε προχωρήσει κι ένα Πανεπιστημιακό Κολέγιο η προσπάθειά μας είναι μία Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, το οποίο θα θέλαμε να αναπτυχθεί περισσότερο και μάλιστα μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε και θέματα γλωσσών και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε και την Αγγλική γλώσσα μέσα στο πρόγραμμα».

Στην ερώτηση αν αυτά τα σχολεία ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή, είπε «ναι, ναι», ενώ όταν τον ρωτήσαμε πώς τα στηρίζετε αυτά οικονομικά, απάντησε πως «σας είπα προηγουμένως αλλά και με αυτή την πολύ σημαντική επένδυση που κάναμε».

Αναφορικά σε τι κατάσταση βρίσκει ο Νέος Χρόνος την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον Κόσμο, είπε ότι «είναι δύσκολο να ομιλεί κάποιος με γενικότητες. Νομίζω ότι υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος η οποία έγινε στην Κρήτη ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Υπάρχει μία καλύτερη ανταπόκριση από όλες τις τοπικές Εκκλησίες. Εκείνα τα οποία μιλούμε αδιάκοπα ότι πρέπει να γίνουν είναι περισσότερη ενότητα και πιο ζωντανή μαρτυρία της αλήθειας, της αγάπης και της ομορφιάς της Ορθοδοξίας».

«Πρόσφατα που πήγατε στη Μόσχα είχατε συζητήσεις με τον Πατριάρχη Κύριλλο;» τον ρωτήσαμε. «Η δική μου η επιμονή είναι αυτό, ενότητα και ζωντανή μαρτυρία της ομορφιάς που μας χάρισε ο Θεός που λέγεται Ορθοδοξία» τόνισε.

Ακολούθησε η ερώτηση «νομίζετε πως θα επιτευχθεί έπειτα από την αποχή των τεσσάρων από τη Μεγάλη Σύνοδο;». Ο Μακαριότατος απάντησε πως «εγώ πιστεύω σ' ένα Θεό των εκπλήξεων».

Οταν του ζητήσαμε να απευθύνει έναν χαιρετισμό στην Ομογένεια της Αμερικής, είπε «να δοξάζετε τον Θεό που έχετε εξαιρετικούς ηγέτες. Να δοξάζετε τον Θεό που όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος με τον οποίον συνδεόμαστε από τα νεανικά μας χρόνια με κοινούς οραματισμούς, με κοινές προοπτικές. Και να δοξάζετε το Θεό που τόσα χρόνια πραγματικά σε μία δύσκολη περιοχή έχει αναπτυχθεί μία τόσο πολύ δυναμική και ζωντανή Ορθοδοξία. Νομίζω ότι είναι καιρός να δοξάζομε το Θεό για τα δώρα του και λιγότερο να σκεπτόμαστε ορισμένες ελλείψεις».

Romfea.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon