Ανησυχία ΕΕ για διείσδυση Τουρκίας και Σ. Αραβίας στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/01/2018 12:15 Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2018 20:57 Από: Tachydromos

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα Τίρανα, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αλβανία Δ. Τούντσεφ, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα, αναφέρονται εκτενώς τα αλβανικά ΜΜΕ και κυρίως ο επίσημος της Επιτροπής ιστότοπος EuroActiv. Ιδιαίτερα εστιάζουν στην προτεραιότητα της Βουλγαρικής προεδρίας για την προώθηση των ενταξιακών εξελίξεων σε ότι αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Βούλγαρος διπλωμάτης μεταξύ των άλλων λόγων ιστορικής και πολιτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των Βαλκανικών χωρών μη μελών, αλλά με διαφορετικό καθεστώς προσέγγισης, επεσήμανε ακόμη λόγους στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ΕΕ και ειδικά η Επιτροπή είναι ανήσυχη για την οικονομική και κυρίως πολιτική διείσδυση στις χώρες μη μέλη συμφερόντων τρίτων δυνάμεων μη φιλικών με την ΕΕ.

Κι ενώ ο κ. Τούντσεφ παρά την επιμονή των δημοσιογράφων με σχετικές ερωτήσεις να απέφυγε να προσδιορίσει ονομαστικά τι εννοούσε με τρίτους παράγοντες, το EuroActiv γράφει χαρακτηριστικά ότι ανησυχία αφορά στην επιμονή προσέγγισης και ρόλου στην περιοχή από Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.

Έχει σημασία ότι το πορτάλ που αντανακλά κατευθείαν προβληματισμούς της Επιτροπής αναφέρει ότι στην Αλβανία, το Κόσοβο και τα Σκόπια υπάρχει έντονος προβληματισμός απ’ τη διείσδυση της Τουρκίας και την επιρροή της όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά κυρίως σε άλλες πτυχές του δημοσίου βίου. Επί το πλείστον γράφει χαρακτηριστικά ότι σε Αλβανία και Κόσοβο υφίστανται ακόμη τα φαινόμενα που είχαν στο παρελθόν εισδύσει και αφορούν στο Ουχαμπιστικό κίνημα των Ισλαμιστών του Αραβικού κόσμου.

Εν πάσει περιπτώσει στην Αλβανία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Έκθεση της Επιτροπής που θα εκδοθεί τον Απρίλιο και είναι εξατομικευμένη για την κάθε χώρα της περιοχής. Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ντ. Μπουσάτι εξέφρασε αισιοδοξία ότι μετά την Έκθεση του Απρίλη, τον Ιούνιο η Αλβανία θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon