Προτιμάτε τον Ερντογάν ή το καλό της Αλβανίας; Η απάντηση του Ράμα στον ιταλό δημοσιογράφο είναι σοκαριστική

Δημοσιεύθηκε: 11/01/2018 13:38 Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2018 18:57 Από: Tachydromos

Σε πρόσφατη συνέντευξη για την εφημερίδα “L’Esspreso”, ο ιταλός δημοσιογράφος απηύθυνε δυο «προκλητικές» ερωτήσεις στον πρωθυπουργό Ράμα, γύρω από τις στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τον Ερντογάν και τις βλέψεις της Τουρκίας για την εξισλαμισμό της Αλβανίας.Φαίνεται όμως ότι ο ιταλός δημοσιογράφος εξεπλάγη από τις απαντήσεις του Ράμα, διότι ο πρωθυπουργός, αντί να διευκρινίσει ακριβώς την ανησυχία περί υπάρξεως ή μη σχεδίου της Τουρκίας για τον εξισλαμισμό της χώρας μας μέσα από τη χρηματοδότηση πληθώρας τζαμιών, αναλαμβάνει τον προστάτη του φίλου του, για τα υφιστάμενα με την Ευρωπαϊκή ένωση προβλήματά του. Ο Ράμα οδηγείται ως το σημείο εκείνο, που να κατηγορεί την ΕΕ για την μη ένταξη της Τουρκίας στη λέσχητων χωρών της. Σύμφωνα με το Ράμα η Τουρκία συντέλεσε τις μεταρρυθμίσεις μαζί με τα οικιακά καθήκοντα, αλλά η ΕΕ την εξευτελίζει.

“Ο Ερντογάν, ο οποίος σήμερα έχει στα χέρια του την Τουρκία, έχει επενδύσει για τον εξισλαμισμό της Αλβανίας, πολλά τα λεφτά για την κατασκευή του νέου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων ”, είναι το πρώτο ερώτημα του δημοσιογράφου αναφορικά μ’ αυτό το θέμα.

“Εμείς υπήρξαμε η μοναδική χώρα που δεν παραδώσαμε στους ναζιστές κανένα εβραίο, αυτοί υιοθετήθηκαν και προστατεύτηκαν από τους μουσουλμανικές οικογένειες… Αναφορικά με την Τουρκία και τον Ερντογάν, η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη: εκείνος συντέλεσε τις μεταρρυθμίσεις μαζί με τα οικιακά καθήκοντα. Εκείνος υπομένει η Ευρώπη να του ανοίξει τις πύλες. Το πραξικόπημα ήταν ένα χαστούκι γι αυτόν. Αυτό κατέρρευσε το παράδειγμα, της Τουρκίας ως πρωτοπόρος της Ευρώπης στον μουσουλμανικό κόσμο, αν και πιστεύω ότι δικό του όραμα ήταν η κατασκευή συνδετικής γέφυρας μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου στα σύνορα της Ευρώπης. Ο εξευτελισμός είναι πολύ κακό πράγμα, σ’ αυτό το μέρος του κόσμου!”, είναι η απάντηση του αλβανού πρωθυπουργού για τη μεγάλη ιταλική εφημερίδα.

Βάσει των απόψεων που αρθρώνει ο Έντι Ράμα, η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν έχουν κανένα πρόβλημα που να σχετίζεται με την εσωτερική δημοκρατία τους. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας «λησμονεί», ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ευρώπη και όχι μόνον αυτή, με τη διακυβέρνηση του φίλου του Ερντογάν είναι η έλλειψη της εσωτερικής δημοκρατίας και η ο έντονος αυταρχισμός, η αυθαίρετη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πολιτικές φυλακίσεις των αντιπάλων και των δημοσιογράφων που δεν υιοθετούν τις ιδέες του κτλ.

Στην ουσία ο Έντι Ράμα, τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης του Ερντογάν στη χώρα του, συγκλίνει αρκετά με ό,τι ο ίδιος επιχειρεί να εγκαταστήσει στην Αλβανία. Δεν άγγιξε ακόμη το σημείο να φυλακίσει δημοσιογράφους, αλλά με τη ρητορική που χρησιμοποιεί κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης τείνει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η παραπάνω απάντηση του Ράμα, φαίνεται ότι όχι μόνο προκάλεσε την έκπληξη του δημοσιογράφου, αλλά τον υποχρέωσε να απευθύνει και μια δεύτερη ερώτηση, αυτή τη φορά εντελώς ρητορική: Προτιμάτε ακόμη την Τουρκία ή σκέφτεστε το καλό της Αλβανίας; Τον Ιούνιο του 2014, η χώρας σας έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ΕΕ ένταξης, αλλά μετά από τρία χρόνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα…

Και η απάντηση που παίρνει ο δημοσιογράφος (που στην ουσία δεν πρόκειται για απάντηση) είναι αλήθεια σοκαριστική, κατά πρώτον για τους Αλβανούς.

“Ίσως κάπου αλλού ο εξευτελισμός μπορεί να δικαιολογηθεί με όρους πραγματισμού ή ρεάλ-πολιτικής, σ’ αυτό το μέρος του κόσμου όμως είναι απαράδεκτος”.

Ο δημοσιογράφος τον ρωτά σαφέστατα: “προτιμάτε ακόμη την Τουρκία ή σκέφτεστε για το καλό της Αλβανίας”, ενώ ο Ράμα του απαντά ότι “σ’ αυτό το μέρος του κόσμου ο εξευτελισμός (που δήθεν κάνει η ΕΕ επί των χωρών που δεν αποφάσισε να τις εντάξει) είναι απαράδεκτος!

Στοιχεία από syri.net

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon