H ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ!

Δημοσιεύθηκε: 12/01/2018 11:23 Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2018 21:09 Από: Tachydromos

Βάζουν εμπόδια στις έρευνες για υδρογονάνθρακες προβάλλοντας ανύπαρκτα θέματα. - Οι… αθώες δηλώσεις του Υπ. Εξωτερικών Μπουσάτι για τα σύνορα, αποκάλυψαν τις βαθύτερες επιδιώξεις των γειτόνων.

Η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, για την επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος με την Ελλάδα και την αναφορά στα χερσαία σύνορα με την επίκληση της ανάγκης «συντήρησης και προσδιορισμού κανόνων», τελικά αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά «αθώα» και «επιδερμική» ήταν, αλλά κρύβει έντονο πολιτικό παρασκήνιο και νέες αλβανικές διεκδικήσεις!

Οι διεκδικήσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, τους οποίους οι Αλβανοί όχι μόνο έβαλαν στο «μάτι», αλλά προβάλλουν προσκόμματα ώστε να μη προχωρήσουν οι έρευνες και εντός της Ελληνικής Επικρατείας! Είναι η άλλη όψη του «νομίσματος», αυτής που σχηματίζουν οι αντιδράσεις ορισμένων μειοψηφιών, αριστερής «απόχρωσης», που έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο, επιχειρώντας να βάλουν εμπόδια στις έρευνες, στο «όνομα» της ιδεοληψίας που τους διακατέχει για κάθε είδους αναπτυξιακή ή επενδυτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται. Έτσι άθελά τους, ρίχνουν «νερό στο μύλο» των Αλβανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, για τους Αλβανούς οι έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, είτε στη θάλασσα (Ιόνιο), είτε στη στεριά (Ιωάννινα κυρίως, Άρτα και Πρέβεζα), αποτελούν «κόκκινο πανί». Σύμφωνα μάλιστα με Έλληνα διπλωμάτη, που μίλησε στην εξειδικευμένη σε ενεργειακά ζητήματα ιστοσελίδα «energypress.gr», οι Αλβανοί έχουν δώσει άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Μετά δε την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις διαδικασίες για την έναρξη των ερευνών στην Ήπειρο, οι Αλβανοί, προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα ώθησαν την Ελληνική Εταιρία που είχε αποκτήσει δικαιώματα για υδρογονάνθρακες στην Αλβανία να τα πωλήσει.

Προσκόμματα σε κάθε επίπεδο

Συστηματικά άρχισαν να προβάλλουν εμπόδια στις έρευνες που ξεκίνησαν στην Ελλάδα από το 2015, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για να κάνει στροφή, εντός του Αλβανικού εναέριου χώρου, το αεροπλάνο της κοινοπραξίας που εκτελούσε πτήσεις χαρτογράφησης της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί επαρκώς περιοχές κοντά στα σύνορα.

«Παγωμένες» βρίσκονται οι έρευνες και στο Ιόνιο, καθώς η σοσιαλιστική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ακύρωσε τη συμφωνία των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, την οποία τώρα υποκριτικά επαναφέρει στο προσκήνιο η Αλβανική Κυβέρνηση, που συστηματικά κωλυσιεργεί για να βρεθεί αποδεκτή λύση, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και αντίστοιχη με αυτή που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας.

Η σιωπή της Ελληνικής Κυβέρνησης

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση για τρία χρόνια δεν φαίνεται – τουλάχιστον από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί- να έχει θέσει στην ατζέντα των θεμάτων που συζητά με την Αλβανική πλευρά, τη διευκόλυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει στείλει σαφές μήνυμα στους γείτονες ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά σχέδια και απόπειρες υπονόμευσης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, είτε με την προβολή ανύπαρκτων ζητημάτων, είτε με κωλυσιεργία στην επίτευξη συμφωνιών, με δεδομένη μάλιστα και την εμπλοκή της Τουρκίας σε τέτοιου είδους θέματα.

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι και οι νέες Αλβανικές απαιτήσεις αποκαλύπτονται δια της «πλαγίας οδού», ήτοι από δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων και δη του Υπουργού Εξωτερικών Μπουσάτι. Από αυτές συνάγεται το συμπέρασμα ότι «οι προσδιορισμοί κανόνων για τα χερσαία σύνορα», είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει την άλλη εβδομάδα στην Κορυτσά με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά, που με τις ανιστόρητες δηλώσεις του περί άρσης του εμπολέμου, άνοιξε τον «ασκό του αιόλου», όχι μόνο για το λεγόμενο «τσάμικο», αλλά και για άλλες διεκδικήσεις των Αλβανών.

Απόσπασμα άρθρου από το www.proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon