Μη ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος ‘”Μακεδονία” στο νέο όνομα, λέει ο Νίμιτς μετά τις συνομιλίες

Δημοσιεύθηκε: 17/01/2018 20:29 Τελευταία Ενημέρωση: 17/01/2018 20:29 Από: Tachydromos

“Δεν μπορει να εξαιρεθεί ο όρος Μακεδονία απο τη νέα ονομασία, θα ήταν κατι μη ρεαλιστικό, είπε ο Μάθιου Νίμιτς σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξυ Ελλαδας και Σκοπίων.

Ο κύριος Νίμιτς είπε οτι παρέδωσε δέσμη προτάσεων στά δύο μέρη, αλλα δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενός τους. Πρόσθεσε οτι οι δύο κυβερνήσεις θα μελετήσουν τις προτάσεις και θα έρθουν με τις παρατηρήσεις τους.

Αναφερόμενος στη διάρκεια των διαπραγματεύεσεων είπε οτι ελπίζει να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες. Οι δηλώσεις του κυρλιου Νίμιτς έγιναν έχοντας στο πλευρό τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κύριος Νιμιτς είπε:

*«Ήρθαμε εδώ και συζητήσαμε μια σειρά από ιδέες, ένα βοηθητικό πλαίσιο, που εύχομαι να φανούν χρήσιμες όσο προχωράμε μπροστά. Θα τις πάνε πίσω στις πατρίδες τους, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η διαδικασία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι δύσκολα θέματα, για τα οποια συζητάμε εδώ και 25 χρόνια και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σταθερές απόψεις για αυτό το θέμα, και στις δυο πλευρές, αλλά υπάρχει επίσης θέληση και στις δυο πλευρές να υπάρξει επίλυση. Είμαι αισιόδοξος ότι οι προτάσεις μου θα κάνουν τις δυο πλευρές να σκεφτούν δημιουργικά. Επίσης ελπίζω οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στις δυο χώρες να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση. Είναι ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα και είναι σημαντικό και για τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. Δεν θα σχολιάσω για το τι περιέχουν οι προτάσεις και οι ιδέες μου. Πρέπει οι κυβερνήσεις των δυο πλευρών να τις μελετήσουν και να τις αξιολογήσουν. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το περιεχόμενό τους. Τις επόμενες εβδομάδες θα ταξιδέψω στις δυο χώρες για να συζητήσω με τις δυο πλευρές και θα δω από κοντά τι σκέφτονται και πώς θα κινηθούμε μπροστά. Το χρονοδιάγραμμά μας είναι οι επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για έναν νέο συνδυασμό ιδεών. Όταν μιλάς για ένα ζήτημα τα τελευταία 25 χρόνια είναι απίθανο να έρθεις με κάτι τελείως καινούργιο. Είναι δύσκολο να έρθεις με μια τελείως καινούργια ιδέα. Είναι ένα καλό βήμα ιδεών. Δεν μπορεί να μην γίνουν συμβιβασμοί και από τις δυο πλευρές. Αν πάω στην περιοχή τις επόμενες δυο εβδομάδες, ελπίζω ότι θα διαγνώσω εάν υπάρχει διάθεση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αρχίσουν εντατικότερες συναντήσεις. Η δική μας ομάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ξανά. Σίγουρα οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι ενδεικτικοί για το κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος. Οι ηγεσίες σε Αθήνα και Σκόπια θέλουν ειλικρινά μια λύση, είναι προς το εθνικό συμφέρον και των δυο χωρών να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Θα είναι πολύ καλό και για τις δυο πλευρές και την ευρύτερη περιοχή. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών που θέλουν να διαδηλώσουν κατά της λύσης. Πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός.

Δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς η FYROM να μην έχει τον όρο «Μακεδονία», με κάποιο τρόπο, στο όνομά της. Δεν προτείνω ονόματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά.

Είναι μια μη ρεαλιστικη λυση η λυση χωρις ορο Μακεδονια.»

Πηγή: mignatiou.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon