Η ΑΛΒΑΝΙΑ «ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»!

Δημοσιεύθηκε: 18/01/2018 09:55 Τελευταία Ενημέρωση: 18/01/2018 09:55 Από: Tachydromos

Δώδεκα (!) τόνοι Αλβανικού χασίς κατασχέθηκαν το 2017 από τις Αστυνομικές Αρχές στην Ελληνική Επικράτεια. Ποσότητα που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η γειτονική χώρα έχει μετατραπεί σε «Κολομβία» της Ευρώπης, στην οποία ανθεί η καλλιέργεια ναρκωτικών με την ανοχή, αν όχι και συνέργεια του επίσημου κράτους.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τους 12 τόνους, οι 9,3 τόνοι κατασχέθηκαν εντός των ορίων της Ηπείρου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η περιφέρειά μας για χρόνια αποτελεί τη βασικότερη πύλη εισόδου των ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία.

Για είκοσι και πλέον χρόνια, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών στη «ρίζα» τους, στις καλλιέργειες δηλαδή αποτελεί το κύριο ζητούμενο στις συναντήσεις των Ελληνικών και Αλβανικών διωκτικών αρχών. Υποσχέσεις δίνονται, ωραία λόγια ακούγονται, τα αποτελέσματα όμως εξακολουθούν να είναι μηδαμινά και χρόνο με το χρόνο οι «εισαγωγές» χασίς – μετά από μια μικρή περίοδο ύφεσης- να αυξάνονται.

Το γιατί το αποδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αλβανία και τα οποία έφεραν στο «φως» τις σχέσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων και αξιωματούχων με τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Η Κυβέρνηση Ράμα, κάτω από τις πιέσεις που ασκούν Αμερική και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, προχώρησε στο ξήλωμα του αρχηγού της Αστυνομίας Χάκι Τσάκο, ο οποίος για τρία περίπου χρόνια ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ταχίρι στον οποίο υπαγόταν η Αστυνομία. Ο Ταχίρι βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» μετά τις αποκαλύψεις των Ιταλικών αρχών, ότι διατηρούσε σχέση με Αλβανούς μαφιόζους που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών προς την Ιταλία, παίρνοντας για «διευκολύνσεις» που παρείχε μίζες!

Από διώκτης, προστάτης!

Ο ρόλος του μέχρι πρότινος Αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας στην έξαρση της καλλιέργειας και της διακίνησης ναρκωτικών, φαίνεται ότι υπήρξε κομβικός.

Το 2014, ήταν εκείνος που είχε υλοποιήσει το σχέδιο εκκαθάρισης του Λαζαρατιού από τις φυτείες χασίς, «επιτυχία» που τον οδήγησε σε ταχύτατη ανέλιξη στην ηγεσία της αλβανικής αστυνομίας. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά στη συνέχεια. Οι καλλιέργειες κάνναβης μεταφέρθηκαν στην κεντρική Αλβανία κάτι που βοήθησε την Αλβανική μαφία, σε συνεργασία με Ιταλούς και Έλληνες να κάνει χρυσές δουλειές. Ο Χάκι Τσάκο, θεωρητικά εμφανιζόταν ως «άτεγκτος διώκτης» των εμπόρων ναρκωτικών, η πράξη όμως άλλα έδειχνε. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε το «Έθνος της Κυριακής», στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία συμμετείχαν στις διμερείς συσκέψεις, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένα από τη στάση του τότε αρχηγού της Αλβανικής Αστυνομίας, καθώς διαπίστωναν αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.

Με υπόδειξη ΗΠΑ- Ε.Ε.

Η συμπεριφορά του Τσάκο, απασχολούσε όπως έδειξαν τα γεγονότα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Τον περασμένο Νοέμβριο η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, είχε καλέσει δημόσια τον Έντι Ράμα, να συγκρουστεί με το οργανωμένο έγκλημα και να συλλάβει «τα μεγάλα ψάρια» της εμπορίας ναρκωτικών. Δύο μήνες αργότερα, η απομάκρυνση του Χάκι Τσάκο, θεωρείται από πολλούς ως μια πρώτη κίνηση του Αλβανού Πρωθυπουργού για να ξεφύγει από τη δύσκολη πολιτική θέση στην οποία βρίσκεται. Πιέσεις ασκεί προς την Αλβανική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δια της εκπροσώπου της στα Τίρανα Ρομάνας Βλαχούτιν- που φημίζεται για τις καλές σχέσεις που επιδιώκει να διατηρεί με την Κυβέρνηση Ράμα- έχει καλέσει την Αλβανία να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Η υπόθεση της εμπορίας ναρκωτικών που αποκάλυψαν οι Ιταλικές αρχές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Έντι Ράμα ήταν καθοριστική για να αρχίσει το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης που είχε διασυνδέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Προκλητική αδιαφορία

Είχε προηγηθεί ωστόσο μια εξίσου μεγάλη υπόθεση, στην οποία υπήρξε εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, για την οποία η Κυβέρνηση Ράμα αδιαφόρησε πλήρως, με τον απολυθέντα αρχηγό της Αστυνομίας Χάκι Τσάκο να μη δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη σύλληψη του εγκεφάλου του κυκλώματος. Πρόκειται για τον έμπορο ναρκωτικών Κλεμέντ Μπαλίλι, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης των ελληνικών αρχών για τη διακίνηση ναρκωτικών προς την Ευρώπη. Παρά την ογκώδη δικογραφία, ο Μπαλίλι, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αλβανία βρίσκεται σε καθεστώς… προστασίας, καθώς καταγράφεται πλήρης αδιαφορία της Αστυνομίας να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει, στάση που αποδίδεται στον Χάκι Τσάκο, αλλά και στις διασυνδέσεις του με κυβερνητικά στελέχη.

Η θέση της Ελλάδος

Οι εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία, παρακολουθούνται με προσοχή από την Ελληνική Κυβέρνηση, που ωστόσο θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση- ενόψει και της επιθυμίας της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ώστε να τεθεί έλεγχος και στις καλλιέργειες, αλλά και να σταματήσουν οι μεταφορές ναρκωτικών προς τη χώρα μας. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στα ζητήματα «αιχμής» που συζητούν στις «μυστικές συναντήσεις» τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μπουσάτι, αλλά με βάση τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με μαφιόζους δίνεται μια πρώτης τάξης ευκαιρία στον Έλληνα Υπουργό να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στην επικείμενη νέα συνάντηση που θα έχουν στην Κορυτσά.

http://www.proinoslogos.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon